PLAVE KRONIKE: Benfica može pasti!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Skupština Dinama očekivano je izabrala Vlatku Peras za novu predsjednicu Uprave, što je već bilo jasno protekloga tjedna, a uostalom i nije pretjerano bitno koga se odabire za predsjednika dok se ne urede demokratski procesi prilikom izbora skupštinara.

Skupštinari su posredno birali i Mamića i Kodžomana, a obojica su potom ustoličeni kao savjetnici nakon što su se ogriješili o zakon.

Stoga ne treba ponovno davati pretjeranu pažnju onima koji je ne zaslužuju, već se okrenuti prvoj utakmici s Benficom (zaslužili smo se i ponekad veseliti).

Kako je najavljeno, Dinamu bi trebala nedostajati dva ključna igrača u momčadi, po jedan u svakom smjeru, a to su Ademi i Hajrović. Prvi je odavno ispunio kriterije da nastavi karijeru u ligama petice bez obzira priželjkivali to ili ne, ali zbog dvogodišnje suspenzije je bio na neki način prisiljen ostati kako bi sačuvao karijeru, što mu je omogućilo da postane pravi lider momčadi, ali i da bude među najboljim pojedincima. Izrazito je važan u defanzivnom bloku, možda i još važniji u osvajanju duela i drugih lopti na sredini terena, a koliko se pokazalo čak je i efikasniji kada mu čuva leđa Šunjić jer je onda u prilici visoko izlaziti i tražiti priliku za osvajanje lopte.

Hajrović s druge strane donosi prevagu u ofenzivnom dijelu momčadi i Dinamo nema igrača koji ga može zamijeniti u njegovoj ulozi. Najsličniji bi mu mogao biti Olmo, koji je ipak bolji u sredini terena zbog svoje agilnosti i oslobađanja od protivničkog pritiska. Kretanje Hajrovića prema 16-tercu, bilo da ide u prodor, traži prostor u bloku za udarac, kratko dodavanje prema Olmu ili Oršiću, odnosno priliku za „overlap“ Stojanovića ili nekog drugog nevještog bočnog igrača, pokreće igru Dinama.

Zamjena će mu se tražiti u Kadzioru koji nakon oporavka od ozljede ne pokazuje staru formu iako se na njegove centašuteve ne možemo požaliti, a Šitum općenito nije puno pokazao na krilu, odnosno puno je više pokazao na beku. Naravno preostaje i opcija da Olmo zaigra na strani, a u sredini njegovo mjesto zauzme Moro ili Majer. Veliko je pojačanje povratak Gavranovića, ali on nije spreman za cijelu utakmicu, niti bi igrao i da je spreman s obzirom da veliku formu Brune Petkovića (pretpoziv u reprezentaciju bi se mogao pretvoriti u poziv, budući da se nedavno ozlijedio Rebić, a odlaskom Mandžukića i Kalinića) klasičnog centarofa ionako u reprezentaciji nema. Međutim, moguće jest da Gavranović uđe u završnici utakmice jer njegov običaj da „ne prašta“ protivniku prilike može biti vrijedna.

Velika šansa Dinama su čvrste linije i blok koji je pokazivao u svim europskim utakmicama, izuzev kratkog gubitka koncetracije (prije svega Leovca) u play-offu Lige prvaka. Bjelica nije inzistirao na posjedu lopte i građenju zahtjevnijih akcija, već je to momčad koja čeka reakciju i brzu tranziciju što je otkriće Petkovića kao igrača koji može primati duge lopte i odigravati na stranu podiglo na razinu više. To se svakako čini kao provjereni recept kako se suprotstaviti Benfici, a pitanje je hoće li biti dovoljno za gosta u izvrsnoj formi, no noge bi mogle biti nešto manje sigurne pred punim Maksimirom.

Igor Žuraj


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter