Piksijev blog: Romantika

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Tri utakmice u danu. Zadimljen stan od cigareta. Pivske boce po podu. Prazne, bogu hvala. Svjetsko prvenstvo počelo je u svom punom sjaju. Piksi je sretan. Sljedećih mjesec dana je rock’n’roll.

I odmah sam došao na svoje, tupim mjesec dana kako bi ovo Svjetsko prvenstvo moglo biti epohalno. U prve četiri utakmice 15 golova, 3,5 po utakmici, znači golova ima, igra se zanimljiv nogomet, a mislim da se već sad može kazati kako je došlo do punog kruga i da se nogomet vraća u prošlost. Na sreću nas romantika. I zato sam i sad u ekstazi, skoro da mi suze idu na oči.

Nekoliko faktova. Jučer su pobjede odnijele ekipe koje najčešće igraju s trojicom u obrani. Šok, drama i nevjerica bi bila prije dvije godine da je netko to najavio. Van Gaal je tim naizgled starim sustavom razmontirao Španjolsku, koristeći još jedan stari element iz nogometa, koji je posljednjih godina bio u zapećku. Duge lopte. Najbolji način za probiti prednji presing, koji Španjolci obavljaju perfektno. Gol Nizozemske za 1-1 je školski primjer starog nogometa, dva dodira, precizna duga lopta, glavom u gol, veselje. Bez suvišnih kerefeka. Pri tome, duge lopte na Robbena, van Percya i Sneijdera često bi ostavljale teške španjolske halfove jedan na jedan s tim znalcima. Što nikako nije sretno rješenje, Robben je u nekoliko navrata nesretne Ramosa i Piquea slalo po najbolje bosanske ćevape.

Takve tendencije u nogometu znače jednu stvar – od halfova i bekova će se u budućnosti tražiti da imaju dobar pregled igre i preciznu dugu loptu. Dok je danas bitno samo da su brzi, jaki u duelu i dobri u skoku. Čeka nas uzbudljivih par godina. Španjolska tiki-taka vjerojatno je do vrhunca dovela razradu vezne linije u modernom nogometu. Teško da se dalje moglo ići. Čini se da sad kao protumjera slijedi razvoj obrambenog djela igre te brze tranzicije dugim loptama, nešto što je gotovo bilo zaboravljeno.

Uglavnom, ne da mi se više pisati, preemotivan sam, sretan i poletan. Danas još jedan klasik, Engleska – Italija, ne mogu dočekati da vidim što tu ima nova. Žene koje me zovete na brze sastanke, otpepajte do 14. srpnja, kreće svemirski dobro prvenstvo, ne zanima te me.

I da, suci su za kurac, to je sad već jasno, ali bože moj, ne može sve biti sjajno.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter