Peraić: Ljubičić je bio krivo postavljen!?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Prošlog vikenda iza nogometne javnosti ostalo je 1. kolo ovogodišnjeg izdanja nacionalne nogometne lige.
Bio je to vrući vikend i to ne samo u meteorološkom smislu, nakon koji su se već i pisala priopćenja, a krajem tjedna sastala se sudačka komisija na čelu s Ivanom Peraićem, povjerenikom za suđenje i Antom Kulušićem, povjerenikom za određivanje kontrolora sudaca.

Zaključak je komisije da su suci u prvom kolu dobro odradili svoj posao, osim Domagoja Ljubičića, suca utakmice Hajdukmdash;Istra.

Njega je kontrolor na toj utakmici, Joža Stipković iz Zagreba; ocijenio zadovoljavajućom ocjenom s jednom značajnom pogreškom sukladno Pravilniku o ocjenjivanju sudaca s napomenom da bi se suca ocijenilo dobrom ocjenom da nije bilo te značajne pogreške suca.

Bez obzira na to što je komisija kontrolorovu ocjenu zamotala u celofan, u praksi to znači da je Ljubičić dobio negativnu ocjenu, te da će biti na neko vrijeme prebačen na utakmice 2. HNL, kako bi uhvatio zadovoljavajuću formu, kako zaključuje komisija.

Navodeći se nekom pametnom logikom tu je komisija trebala stati, ali nije.

Iznijeli su svoje viđenje spomenute situacije, koje potpisuje povjerenik za suđenje Ivan Peraić, a iz kojeg izdvajamo sljedeće:

1.Prilikom određivanja sudaca za 01. kolo Prve HNL vodio sam se logikom da odredim najbolje i najiskusnije nogometne suce koji su uvršteni na listu za suđenje i pomoćno suđenje Prve HNL za natjecateljsku 2014./2015. godinu.
2. Sudac navedene utakmice (Domagoj Ljubičić) dobro je sudio tijekom čitave utakmice i osim pogreške u 86. min. kada je propustio dosuditi prekršaj u kaznenom prostoru gostujuće momčadi što je “plod” trenutne dekoncentracije i krivog postavljanja na terenu za igru.
3. Smatramo da ova pogreška suca nije usmjerena protiv HNK “Hajduk” (Split).
4. Greške igrača ili trenera su sastavni dio nogometne igre gdje su i greške sudaca moguće bez ikakve zlonamjerne da se ošteti bilo koji klub u Prvoj HNL.
5. Smatramo također da medijska priopćenja i izvještavanja budu korektnija te da se ne potenciraju samo greške sudaca i tako potiču javnost na sumnju u objektivnost koja otežava nogometnim sucima obavljanje njihove dužnosti na terenu za igru.
6. Sukladno Pravilniku o određivanju sudaca, čl. 12, sudac se stavlja na raspolaganje Povjereniku za suđenje nižeg stupnja natjecanja (Druga HNL) te kada ostvari zadovoljavajuću formu isti će se koristiti za suđenje Prve HNL.

Teško se ne složiti s točkom 1., jer je povjereniku zaista teško izabrati suce za kojima se neće dizati prašina, kad su već i same liste sastavljene da izazivaju čuđenje, a o tome smo već pisali.Tako će ove godine vrlo često Hajduku dijeliti pravdu suci iz osječkog nogometnog saveza samo zbog činjenice da je njih gotovo trećina (6 od 22) iz toga saveza.S obzirom na prošlost i familijarne odnose nekih sudaca s bivšim sudačkim povjerenikom Željko Širićem, koji je u zatvoru radi primanja mita, tek će se vidjeti koliko je to pametno ili nije.

U svom izvještaju povjerenik za suđenje spominje, kako je sudac utakmice dobro sudio cijelu utakmicu, osim pogreške u 86. minuti, kad je propustio dosuditi kazneni udarac za domaćine.

Ono što fascinira jest sljedeće objašnjenje, naime, sudac je, kako veli Peraić, bio trenutno dekoncentriran i krivo postavljen na terenu za igru, te nije mogao vidjeti prekršaj za kazneni udarac.Svakome tko je gledao utakmicu, bilo je vidljivo da je Ljubičić jako dobro vidio inkriminirani prekršaj, čak se i dvoumio, pa sa sekundom razmišljanja pokazao da se igra nastavi.Da je bio u krivu pokazuje i smjer u kojem je lopta otišla, odnosno u smjeru Magličinog kretanja, a ne Grafovog, što pokazuje i tko je prvi igrao loptom.No to je sve Ljubičić lijepo vidio jer je bio na idealnom mjestu da to vidi i točno tamo gdje mu sudački napuci nalažu: lijevo od igrane lopte, u dijagonali da vidi loptu i pomoćnika sa strane.

Je li to povjerenik za suđenje ne zna gdje se sudac treba postavljati i kako se kretati, iako je i sam bio sudac? Ili jepokušaj opravdanja, nečega što se opravdati ne može?

Opaska da bi medijska izvještavanja i priopćenja trebala biti objektivnija i ne isticati samo greške sudaca bila bi na mjestu da iza nas nije afera s podmićivanjem sudaca čiji su čelenci, još uvijek nepravomoćno, optuženi i osuđeni,a nitko od sudaca za koje su uzimali mito nije maknut s liste.

Dapače, sam povjerenik koji moli za objektivnije izvještavanje, je sudionik te iste afere, gdje je i tada kao povjerenik za suđenje surađivao sa Željkom Širićem.I ne samo to, već je i lagao na sudu kako se s istim čuo samo dva puta, a snimke USKOKmdash;a su našle stotine poziva i SMSmdash;ova izmijenjenih između Peraića i Širića.

Zar zbog svega navedenog javnost nema pravo sumnjati u greške koje se dešavaju hrvatskim sucima? Sve dok se jednom za svagda ne ”isuši močvara”.

Navigator, Zagreb


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email