Paragvajska Primera – domovina Roquea Santa Cruza

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Nogomet u Paragvaju stupa na scenu krajem devetnestog stoljeća, a krivac za to nisu Englezi kao u većini zemalja Južne Amerike, već jedan Nizozemac – William Paats. Njega Paragvajci smatraju “ocem paragvajskog nogometa”, a Paats, rođen 1876. godine u Roterdamu, dolazi u Paragvaj s 18 godina, 1894. godine zbog zdravstvenih problema. Nadali su se da će im goditi južnoamerička klima., Paatsovi su se preselili prvo u Argentinu, a potom u glavni grad Paragvaja, Asuncioacute;n. Jedna od legendi kaže da je upravo mladi William donio prvu nogometnu loptu u Pargavaj, no, ono što sa sigurnošću znamo je to da je on osnovao prvi nogometni klub u toj zemlji i to 1902. godine kad je rođena Olimpia. I dan danas to je jedini klub koji je igrao u svim sezonama paragvajske Primere.

Ipak, samu ligu pokrenuo je 1906. godine urednik novina El Diario, Don Adolfo Riquelme, koji je okupio šest nogometnih klubova koji su otpočeli svoju amatersko natjecanje. Prvim se naslovom okrunio klub Guarani (103 nastupa u prvoj ligi, jedini uz Olimpiju koji nikad nije nastupao u izvan prve lige, no jednu su sezonu preskočili, odnosno nisu nastupali). Amaterizam je trajao do 1935. kada liga postaje profesionalna i broji 10 klubova. Prvi profesionalni naslov osvojio je klub Cerro Porteno.

https://www.youtube.com/watch?v=Uqex9orObxY&feature=youtu.be

Broj klubova kretao se oko 10, sve do 1988. godine kada se njihov broj podiže na 12, a taj broj ima i danas. Prvenstvo se dugo igrali na način da bi ono bilo podijeljeno u dva dijela nakon kojih bi se formirale dvije grupe iz kojih bi dobili polufinaliste, a prvak bi bio odlučen nakon dvije utakmice finala. Sustav Aperture i Clausure usvojen je 1996. godine, no prvak je bio odlučen tek nakon susreta pobjednika ta da dva natjecanja, a tek od 2008. godine Pargavaj svake godine dobiva dva zasebna prvaka. Liga i danas ima 12 klubova, od čega ih 6 dolazi iz glavno grada, Asuncioacute;na koji ima nešto više od milijun ljudi, dok cijeli Paragvaj broji oko 7 milijuna žitelja.

https://www.youtube.com/watch?v=ddlKGLVOJHY&feature=youtu.be

Najtrofejniji klub je već spomenuta Olimpija, koji ima čak 39 naslova (brojeći i one amaterske), a uz dodali su i osam međunarodnih trofeja, među kojima i čak 3 Cope Libertadores (posljednji put 2002. godine u kojoj su slavili sto godina od osnutka), što su ujedno i jedini naslovi na Copi za neki paragvajski klub. Naslovima su pridodali i jedno izgubljeno finale i to ono iz 2013. godine kada je bio bolji brazilski klub Atletico Mineiro. Igraju na Estadio Manuel Ferreira koji prima 22 tisuće gledatelja, a svoj Superclasico igraju protiv kluba Cerro Portentilde;o. Oni su pak osnovani 1912. godine, a začetnica ideje bila je Susana Nuacute;ntilde;ez. Zanimljivo, klupske su boje dobili pokušavajući ujediniti Paragvajce. Naime, tih je godina njihova zemlja bila snažno podijeljena između dvije političke opcije, Partido Colorado čija je boja bila crvena i Partido Liberal, koji su se kitili plavom bojom. Dres Cerra tako je i dan danas crvenomdash;plavi, a samo ime dobili su po velikoj bitki za Cerro Portentilde;o, odnosno brdo Portentilde;o, gdje su Paragvajci odnijeli veliku pobjedu protiv Španjolaca 1811. godine. Klub je dosad osvojio 30 naslova (brojeći i amaterske), a na Copi su najdalje došli do polufinala (četiri puta). Igraju na stadionu koji prima 32 tisuće navijača, a od milja se zove La Olla Azulgrana.

Još jedan veliki derbi paragvajskog nogometa je onaj između Olimpije i Guranija koji se zove “clasico antio”, odnosno “stari clasico” jer je riječ o dva najstarija kluba u ligi. Gurani je osnovan 1903. godine, a ime su dobili po etničkoj grupi istog imena za koju se smatra da je prva nastanila područje današnjeg Paragvaja. Jedan od nadimaka kluba je tako i “El Aborigen”. Boje dresova (crno-žuta) po jednoj verziji preuzete su od urugvajskog kluba Pentilde;arol, dok druga priča kaže da je inspiracija bio grb britanskog moreplovca, osvajača i robovlasnika Francisa Drakea. U svojim vitrinama imaju 10 naslova, a igraju na stadionu Rogelio Livieres koji prima tek 8 tisuća ljudi. Stadion bi uskoro trebao biti renoviran i proširen na 22 tisuće mjesta, a dok se to ne dogodi, svoje utakmice na Copi igraju na stadionu Defensores del Chaco koji prima više od 40 tisuća ljudi, no nažalost, prevelik je za potrebe Guaranija i često je poluprazan.

Veliku četvorku paragvajskog nogometa zaokružuje klub Libertad. Osnovani su 1905. godine, a dosad su osvojili 18 naslova što ih čini trećim najuspješnijim klubom u zemlji. Njihov stadion je Dr. Nicolaacute;s Leoz, otvoren je 2004. godine, a prima nešto više od 10,000 ljudi. Libertad je ime dobio također vezano uz političke događaje. Nakon što je Partido Liberal osvojila vlast 1904. godine riječi poput demokracija, jednakost i sloboda (iako u stvarnosti nisu puno značile) ušle su u modu, pa je iz toga i nastao Libertad. U svojoj su povijesti dvaput stigli do polufinala Cope Libertadores, a posljednji put im je to uspjelo 2006. godine. Njihov derbi s Olimpijom zove se Clasico Blanco y Negro.

Inače, neki klubovi funkcioniraju po modelu sociosa s izborima na kojima biraju vodstvo kluba, dok su drugi preoblikovani u dionička društva, a ono što zaista muči paragvajski nogomet je mala gledanost. Na stadione u prosjeku dolazi tek oko 2500 ljudi, s tim da su najgledaniji Olimpija i Cerro Porteno koje u prosjeku prati između 7 i 8 tisuća ljudi. Iako liga nije među najslabijima u Južnoj Americi, gledanost je nešto na čemu zaista trebaju raditi.

Veljko Tomić


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter