Pa(m)ti li Hrvatska?

Luka Modrić Zdravko Mamić
Screenshot: index.hr
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Jučer je bilo točno godinu dana da je Hrvatska, pobjedom 2:0 protiv Nigerije, započela svoj put na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Autogol je postigao Etebo u 32. minuti, a prvi hrvatski gol zabio je Luka Modrić iz penala u 71. minuti.

Luka Modrić je glavni lik ovog komentara, je li uzrok ili posljedica i na koncu teksta teško će se izvući zaključak. Ovo ionako nije priča o Luki Modriću; on i događaji oko njega samo su slika i prilika onoga na što liči država Hrvatska skoro trideset godina od samostalnosti.

Uglavnom, prije 367 dana Luka Modrić u Hrvatskoj nije bio sveopći nacionalni heroj, nositelj srebrne medalje, uzastopni nogometaš godine Večernjeg lista, najbolji igrač svijeta, Zlatna lopta, nositelj Reda kneza Branimira s ogrlicom, najbolji sportaš svijeta, osvajač prvenstva Hrvatske i Španjolske, četiri Lige prvaka i mnogih drugih individualnih i kolektivnih nagrada, priznanja i trofeja.

Ne, prije 367 dana Luka Modrić je bio osoba koja je zatajila istinu na sudu, onaj koji se nije sjetio kako se izvlačila lova iz Dinama – iako je USKOK-ovim istražiteljima izrecitirao potpuno drugačiji iskaz, a deset dana prije utakmice s Nigerijom donesena je sudska presuda koja je to i potvrdila. Dana šestog lipnja 2018. Zdravko Mamić i škvadra nepravomoćno su osuđeni za pljačku Dinama i kršenje zakona Republike Hrvatske.

Iako se već ranije znalo kakav je bio iskaz Luke Modrića, čak se i imalo razumijevanja što je kao klinac bio u Mamićevim šakama jer je bio “mali pastir koji je doživio strahote rata pa je sreću pod suncem tražio po kaldrmama Mostara i Zaprešića da bi slavu stekao u Maksimiru”. Ilija Čvorović bi se na ovo nadovezao: „A bio si mlad, prirodno je, hoćeš da jedeš, hoćeš da jebeš, a to košta brate!”.

Međutim, Luka Modrić nije više mlad. Kad je odlazio iz Dinama, osim što nije bio više toliko mlad, podrazumijeva se da nije bio ni tako glup kad je skoro godinu dana od transfera potpisivao fantomske anekse ugovora. Kako tada nije bio mlad, a ni glup – sigurno nije bio onda i na svjedočenju u Osijeku. Sjećate se? Luka baš i ne.

Što ono kaže presuda?

„Modriću je, naime, temeljem aneksa ugovora koji je potpisao s Dinamom o podjeli transfera isplaćeno 66,9 milijuna kuna (još 14,2 milijuna Dinamo je uplatio na ime predujma poreza i prireza), od čega je on 52 milijuna kuna proslijedio Zdravku Mamiću temeljem njihovog građanskog ugovora, a ostatak zadržao za sebe.

Vještačenjem računala zaplijenjenog u prostorijama Dinama, utvrđeno je “da je sporazum o načinu isplate dijela transfera zaključen između Dinama i Modrića, a datiran 29. 4. 2008. ustvari zaključen i potpisan iza 24. veljače 2009., a ne tri dana od zaključenja ugovora o transferu Luke Modrića u Tottenham, a kako to u svojoj obrani tvrdi Zdravko Mamić. Sve naprijed navedeno upućuje na nedvojbeni zaključak da Luka Modrić u trenutku odlaska iz Dinama nije imao zaključen aneks ugovora o podjeli transfernog obeštećenja s klubom te stoga nije imao pravo na podjelu transfera.”

U prijevodu, ako se može biti direktan – Luka Modrić ili je bedak ili je svjesno počinio kazneno djelo. S obzirom na to da nije bedast (što se može vidjeti iz javnih nastupa), najveći nogometaš Hrvatske svih vremena oštetio je Dinamo sudjelovanjem u pljački te istovremeno za sebe zadržao 15 milijuna kuna, odnosno 2 milijuna eura koja su trebala završiti u Dinamu, a ne u njegovom džepu. Mnogi iz pravosudnih krugova naglašavaju da je (s obzirom na to da pravosudnom aparatu ni u jednom trenutku nije bilo sporno da je Modrić sudionik u ovom kaznenom djelu) Modrić trebao biti optuženik u ovom postupku te da je tužiteljstvo (s obzirom na to kakav je iskaz njihov svjedok dao na sudu) pogriješilo s taktiziranjem zahvaljujući kojem je kapetan reprezentacije izbjegao status optuženog. Nije to bila jedina ‘greška u koracima’ od strane tužitelja, tako da se već dugo vremena u kuloarima priča o skorašnjem padu prvostupanjske presude u slučaju Mamić i ostali.

Da postoji obrazac po kojem Luka još jedanput krši zakon, dovoljno se sjetiti njegovog pokušaja nagodbe na španjolskom sudu gdje je optužen za utaju poreza u iznosu od 870 tisuća eura (op.a. taj slučaj prema dostupnim informacijama još uvijek nije pravomoćno zaključen). Dakle, Luka ipak nije tako naivan, neiskusan i bedast.

Igra u Real Madridu, renome i ugled koji nosi bijela desetka ipak su učinili svoje kod podizanja osječke optužnice. Suučesnik u zločinu nad Dinamom završio je na sudskoj klupi samo u statusu svjedoka, a ne optuženika iako se na njegovom računu klate poput kobasa na tavanu dva milijuna eura koji nisu njegovi.

Sve je to bilo tako prije 367 dana. Od onda, Hrvatska se više ne sjeća. Luka je poveo reprezentaciju do povijesnog uspjeha, radi njega i njegovih suigrača na dočeku se na jednom mjestu okupilo najviše Hrvata u povijesti i nastao je medijski muk. Luka Modrić je heroj, idol i ikona nacije, nositelj svih mogućih nagrada, priznanja i zasluga, Kraljica Majka Grabar-Kitarović na utakmicama reprezentacije nosi njegov dres, u svlačionici slavi s njim, Hrvatska pošta tiskala je marku s njegovim likom i djelom, snimaju se dokumentarci o usponu kržljavog dečkića iz Zatona Obrovačkog… A sve ono prije 367 dana što je bilo, sve ono što je Luka Modrić u suradnji sa Zdravkom Mamićem napravio – hrvatska država i hrvatski narod na sudu u statusu svjedoka reći će – ne sjećamo se.

Očito zakoni Republike Hrvatske ne vrijede za sve jednako. Sinkopa zbog koje je Luka Modrić zaboravio da je u džep pospremio tuđe pare ima zarazan učinak na sve nas. Čak i na pravosudni sustav Lijepe naše jer svega tri mjeseca nakon srebra u Rusiji, očekivano je (ponovno iz ‘tehničkih razloga’) odbačena optužnica za lažno svjedočanstvo.

U prijevodu, slobodno napravite neku pizdariju; opljačkajte pekaru, ukradite bicikl i ako vas ulove – nema veze, ispunite dobro djelo koje će vam ionako omogućiti da jedini realan karijerni benefit imate vi i svi grijesi su vam oprošteni.

Hrvatski građani imaju pamćenje kao i Luka Modrić, poput zlatne ribice sjećaju se zadnje tri sekunde, odnosno mjesec dana Svjetskog prvenstva u Rusiji, a ono sve ranije ili što se dogodi kasnije – nije važno.

Povijesni revizionizam tako i tako je omiljen hobi u Hrvata, stoga treba li se čuditi ko pura dreku što će nakon ovog teksta, u kojem se u znak pitanja dovodi moral, poštenje, pravda i etičnost (ne Luke Modrića već) državnih institucija koje ne postupaju jednako prema svima, u komentarima osvanuti histerične teze o orjunašima, kompleksašima, mrziteljima i lažovima jer se dovodi na temelju činjenica i dokaza u pitanje heroj nacije?

Na kraju, možemo sami sebe zapitati – ako nam Luka Modrić nije kriv, odnosno držimo se parole „krao je, ali je i nama dao” – smetaju li nam zapravo Mamići, Horvatinčići, Kerumi, Sanaderi, HDZ-ovci, Savezi, Bandići i svi ostali koji su na makro ili mikro razini ulovljeni s prstima u pekmezu. Možemo li biti principijelni pa reći oni su svi negativci ili nam je jedan trenutni uspjeh dovoljna amnestija koja može oprostiti sve pizdarije, ma kako teške bile? Koliko je visok, odnosno nizak prag tolerancije i oprosta? Na koncu konca ako možemo oprostiti Luki što je uzeo „samo” dva milijuna, možemo li oprostiti i Zdravku za „samo” 112 milijuna kuna – jer ipak je i on „zaslužan” za ovakav Dinamo te posljedično i reprezentaciju?

O dugoročnim posljedicama bilo kakvih stavova, djela i nedjela, ionako kao narod nismo u stanju konstruktivno razmišljati.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter