Otkrivamo najbolje skrivani dokument u Dinamu: Odluku o javnosti rada kluba

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Na zahtjev sportske inspekcije, dok je ministar još bio Željko Jovanović, uDinamu su dobili nalog da usklade Statut sa Zakonom o udrugama u kojem se garantira obaviještenost članstva o radu udruge građana. Nakon odugovlačenja, Dinamo je donio Odluku o javnosti rada, ali ta odluka nije bila javno dostupna mdash; ni medijima, ali ni članovima. Danas donosimo kompletnu Odluku o tome kakva prava na informacije imaju svi oni koji su članovi kluba mdash; treba li kazati da je jedan članak već prekršen, jer Odluka o javnosti, najstrože čuvana tajna unutar Maksimira, nije dostupna na webmdash;u Dinama, ali je zato od danas dostupna na nogometplusu mdash; portalu pred kojim nema tajni.

Dakle, Dinamo se, osim one legendarne oglasne ploče u hodniku stadiona, po novome javnosti obraća putem webmdash;portala, medijskih konferencija i povjerenika Kluba, a informacije članovi mogu zatražiti i pisanim putem.

Opći akti oko članstva tako su, prema ovom dokumentu, objavljeni na webmdash;stranici, vjerojatno na istom mjestu na kojem je dostupna i ova Odluka o javnosti rada.Ostali akti Kluba su objavljeni ili na webu, a ako ih nema tamo onda su na oglasnoj ploči mdash; jasno.

Gdje će se i koji točno podaci iz kluba objaviti određuje Uprava kluba, ali svako tijelo Dinama može Upravi predložiti da pojedine informacije postanu “tajne” i nedostupne članovima.

Zanimljivo je da po novome svakom članu kluba dostupan popis članova na pisani zahtjev.

Ako pak imate koje pitanje, a član ste, možete pismeno poslati zahtjev, a prema ovom tajnom dokumentu o javnosti rada dobiti ćete odgovor u roku od 15 dana. Ako uprava to ne ispoštuje, možete o tome obavijestiti Izvršni odbor, a onda će oni sigurno odgovoriti u roku od 30 dana.

Klub može uskratiti pravo na informaciju ako ocjene da je zadovoljen jedan od sljedećih uvjeta:
mdash;ako ste već dobili odgovor na isto pitanje unutar 3 mjeseca
mdash;ako je informacija tajna
mdash;ako je informacija već javno objavljena
mdash;ako se njenom objavom krši intelektualno vlasništvo
mdash;ako bi se time narušio proces odlučivanja unutar kluba

Članovima kluba sada će sigurno biti lakše ostvariti svoja prava koja im garantira Zakon, ali i ova odluka. Ako vas nešto zanima o radu kluba papir u ruke, napišite ime, prezime, adresu, broj članske i pitanje te sve skupa pošaljite vlastoručno potpisano na GNK Dinamo Zagreb, Maksimirska 128, 10 000 Zagreb. Za 15 dana bi trebao stići odgovor. Jasno.

Nažalost, dosadašnja praksa pokazuje koliko u Dinamu neozbiljno shvaćaju potrebu da javnost, a pogotovo članovi kluba ostvare pravo na pristup informacijama. Posebno je to zabrinjavajuće ako znamo da je Dinamo udruga građana koja na godišnjoj razini dobiva više od 20 milijuna kuna javnog novca iz proračuna Grada Zagreba, a također, koristi se besplatno i infrastrukturom koja je u vlasništvu Grada i koju Grad Zagreb održava mdash; stadionom i trening centrom u sklopu istog.

Dinamo je klub duge tradicije koji je uvijek u žiži zanimanja, no sadašnje je vodstvo uspjelo otuđiti klub ne samo od navijača, nego i lokalne zajednice, zatvorivši se u uski krug ljudi koji od njega žive i iz njega izvlače korist dok je svima ostalima mdash; nedostupan. U cijeloj situaciji najviše žalosti to što klub kao udruga građana potpada pod čitav niz zakona i institucija koje bi trebale brinuti o javnom interesu, a iste čine malo ili ništa kako bi se klub otvorio prema svojim članovima i demokratizirao, čak i onda kad pravilnici i zakoni idu članovima na ruku i samo ih treba provesti u praksi.

Pitanje ostaje do kad će se takva situacija tolerirati te hoće li se na kraju provesti privatizacija kluba bez da se članove išta pitalo, što bi bio završni udarac mogućnosti da se klub vrati u ruke onih kojima je do njega najviše stalo mdash; navijačima.

BI

Ovaj tekst nastao je uz potporuFonda za pluralizamu sklopu projekta Demokratizacija sportskih klubova i saveza te pravo na javno informiranje kao podloga za šire društveno djelovanje.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter