U Orlandu ‘dimi sve’: Na novom stadionu dio tribine za korištenje ‘dimnih bombi’

Twitter/Orlando City SC
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Orlando City SC je 2015. dobio dozvolu za nastup u najvišem rangu američkog nogometa Major League Soccer ili MLS-u. Nakon osam kola ove sezone, Orlando se nalazi na drugom mjestu ljestvice s bodom manje od vodećeg Portlanda, ali i dvije utakmice manje.

Od početka ove sezone Orlando nastupa na novom stadionu Orlando City Stadium, kapaciteta 25.500 mjesta.

Ono što je toliko zanimljivo kod Orlanda nije pozicija na ljestvici, igre, golovi ili asistencije (osim ako ste baš zagriženi fan MLS-a) , već činjenica da je na tom stadionu dozvoljena upotreba dimnih bombi.

 

Na prvi pogled zvuči čudno, ali Amerikanci su osmislili čitav niz pravila kako bi se jedna od najdražih navijačkih zabava mogla nesmetano prakticirati u Orlandu. Vjerovali ili ne, unatoč dimu sve četiri utakmice koje je Orlando odigrao na domaćem terenu su bile rasprodane. Na samim utakmicama nisu zabilježeni slučajevi paničnog bijega djedova s unucima ni preplašenih majki s malom djecom.


Kako je moguće raditi ono što je san svakog navijača sklonog pirotehnici? Prvih šest redova iza gola je područje koje je označeno kao mjesto s kojeg se mogu aktivirati pirotehničke naprave ili kako ih Amerikanci zovu „smoke device area“. Taj dio je pri dnu tribine jer se dim lakše raziđe, a i vatrogasnim aparatima je lakše pristupiti ukoliko nešto krene po zlu.

Twitter/Orlando City/Dolazak navijača pred okršaj s LA-om

Za dobivanje dozvole od državne i gradske vlasti za ovakvo nešto potrebno je prihvatiti pravila igre. Riječ je o tome da vatrogasna uprava Orlanda traži da se jasno zna lokacija upotrebe pirotehnike, vrsta pirotehnike, tko upotrebljava pirotehniku, pod čijim nadzorom, a osobe moraju proći i trening upravljanja i zaštite. Naravno, tu idu i sigurnosne mjere u vidu pristunosti aparata za gašenje požara.

Twitter/Orlando City/Dimne bombe

Tribina na kojoj su navijači Orlanda je manja kopija Žutog zida dortmundske Borussije, a napravljena je na donjem dijelu od aluminija tako da se i buka od skakanja navijača jače čuje.

Domagoj Mikulić


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter