Održavanje Maksimira više od 5 milijuna kuna skuplje nego Poljuda

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Sportska infrastruktura, iako nije u bajnom stanju, ipak zahtijeva znatna financijska sredstva za njeno održavanje. Ta sredstva dolaze iz javnih izvora, odnosno uglavnom lokalnih proračuna. No, ni tada se brojke baš ne poklapaju, odnosno nemogućnost da se dođe do pravih informacija ostavlja puno upitnika u zraku. Provjerili smo stogasa zagrebačkim Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i sport kako Dinamo troši svoja namjenska sredstva za održavanje Maksimira i usporedili ih s podacima dobivenim iz Hajduka za održavanje Poljuda u istom razdoblju. Rezultati su šokantni.

Podsjetimo, interes javnosti za ovu problematiku potakla je jučer stranka Za grad, nastala na platformi aktivističkih udruga u Zagrebu, koja je objavila apel gradskim zastupnicima da ne prihvate prijedlog novog proračuna Grada Zagreba zbog povećanja izdavanja za ured gradonačelnika i sredstava namijenjenih za sport. Mediji su iz njihova priopćenja pogrešno rastumačili informaciju da se povećanje trošak za cjeloviti zagrebački sport od 35 milijuna kuna odnosi na Dinamo – što nije točno, jer se to povećanje odnosi na gradski program za sport. Dinamo će tako opet dobiti svojih standardnih 20-ak milijuna kuna (2015. su dobili najmanje u posljednjih 10-ak godina, “samo” 15 milijuna kuna) i to oko 9 milijuna dobiju za održavanje stadiona, a ostatak od oko 10-ak milijuna kuna na ostalo, iz Dinama tvrde na omladinsku školu iako sam program predviđa trošak natjecanja za seniorske momčadi.

Nogometplus je provjerio s Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i sport kako Dinamo troši svoja namjenska sredstva i dobili informaciju da su od 8.812.00 kuna za Gradski stadion Maksimir i pomoćni teren Hitrec-Kacijan, koje su im odobrene prema Programu javnih potreba u sportu Grada Zagreba u 2014. godini, potrošili oko 2.3 milijuna kuna na investicijsko održavanje. Ne zna se točno na što se to odnosi kod Dinama, ali spomenimo da je HNK Hajduk u istom razdoblju od investicije u stadionu postavio najmoderniji video nadzor i promijenio kompletan travnjak s drenažom, što nije napravljeno 35 godina, za 4 milijuna kuna. Maksimir u istom periodu nije doživio nikakve značajne rekonstrukcije vrijedne spomena, pa je upitno i što točno znači “investicijsko održavanje”.

Godišnji trošak održavanja Poljuda, kojeg Hajduk sam financira iz vlastitih prihoda, je oko 3,2 milijuna kuna. U Zagrebu je taj iznos, prema specifikaciji koju pravdaju Gradu Zagrebu kad se makne “investicijsko održavanje”, negdje oko 6,5 milijuna kuna. Najveće razlike odnose se na zaposlenike i to one koji čuvaju stadion i one koji ga održavaju. U Hajduku na plaće čuvara terena potroše u godinu dana oko 100.000,00 kn – Maksimirske kolege potroše 7 puta više – oko 700.000 kuna. Isto tako troškovi onih koji rade na održavanju stadiona u Splitu iznosi oko 400.000 kuna, dok je u Zagrebu taj trošak vrtoglavih 2.6 milijuna kuna.

Ostali troškovi – su na sličnim razinama i u Splitu i Zagrebu (veća razlika je samo kod režijskih troškova za nekih 500.000 kn u Zagrebu).

Našom kratkom usporedbom dva slična stadiona može se primijetiti da godišnje održavanje Maksimira je za više od 5 milijuna kuna skuplje nego Poljuda. Kad tome dodate informaciju da je do sada u Maksimir uloženo 90 milijuna eura, da se i u 2016. godini planira uložiti novih 40 milijuna eura, a da su neki od najmodernijih europskih stadiona napravljeni za 40-60 milijuna eura, treba se zapitati je li vrijeme da neko i pročita priložene maksimirske račune kojim pravdaju ove vrtoglave iznose? Kada je provjera papira napravljena kod Dinamovih izlaznih i ulaznih transfera pronađene su mnoge nepravilnosti zbog čega je izvršni direktor Dinama ZdravkoMamić već drugi put pritvoren – sumnjaju li mnogi s pravom da je održavanje i građenje Maksimira još jedan bankomat za privatne džepove?

BI

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za pluralizam u sklopu projekta “Ilegalne potpore u sportu, “legalne potpore” u diskriminaciji.”


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter