Odigrajte za Respect!

Torcida Maksimir
Foto: Miro Gabela / hajduk.hr
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Patnje navijača Hajduka traju toliko dugo da su već odavno stasale generacije koje ne pamte naslove, titule, pobjede ili igre pune samopouzdanja i dominacije. Osjećaj koji se danas čini nestvarno dalek i zaboravljen poput zvuka dial-up modema kada smo u Maksimir (ili na bilo koji drugi teren ako hoćete) išli po pobjedu skriven je duboko u kolektivnoj navijačkoj svijesti. Godine loših rezultata i poraza u najnevjerojatnijim mogućim završnicama pretvorile su mnoge od nas u pesimiste ili cinike, kojima je nogometni susret umjesto radosti donosio tek tugu i muku. Želju da od svega digneš ruke, da prestaneš pratiti i nogomet i njemu tek donekle sličnu hrvatsku inkarnaciju.

>> IZ PLAVOG KUTA Reket roll iz šume maksimirske

Sve one velike i važne pobjede u borbi za drugačiji klub, za pošteniji Hajduk na principima stručnosti, poštenja i odgovornosti, svi razlozi za ponos ovog pokreta kojeg je navijački puk iznjedrio nisu bili adekvatno praćeni na travnjaku od strane igrača i momčadi koje su defilirale poljudskim travnjakom. I zato uoči maksimirskog derbija tražim i očekujem jedino momčad koja će odigrati za Respect! Muški, čvrsto, bez alibija i predaje u posljednjim sekundama.

U situaciji u kojoj je Hajduk na tablici praktično tek pratilac događanja na vrhu, bez ikakve šanse da aktivno sudjeluje u borbi za vrh ova utakmica je idealna prilika da konačno odigramo susret za sebe. Dok traje stravična, na momente nadrealna medijska histerija oko „slučaja Soudani“ očito je da u redovima subotnjeg rivala postoji nesigurnost, ako hoćete i naznake panične reakcije. Ovotjedne bljuvotine iz pera najodanijih slugu svjedoče kako samo jedan igrač, jedna odluka o suspenziji mogu značiti i te kako puno. Po prvi puta nakon dugo vremena, uloge su se promijenile. Hajduk nema što izgubiti, psihološki pritisak je na momcima koji će nositi dres Dinama. Mašinerija saveza se digla na zadnje noge i po tko zna koji put izvršila kolektivno silovanje propisa i procedura. Telefonom su se javljali junaci iz arapskog svijeta, poslanice egzaltiranih urednika nekad uglednih tiskovina, spinovi i nepoznavanje pravila nogometa Ante Kulušića te odabir sudaca za susret sjajna su najava onoga što nas očekuje u subotnjem ogledu. Kada tome dodamo još i nikad bolje odrađenu podjelu besplatnih ulaznica svi preduvjeti su tu za klasični derbi u Maksimirskoj!

Tamo gdje je sve moguće, u domaćoj varijanti nogometnog natjecanja došlo je vrijeme i za najveću utakmicu. I dok su nam se rivali prošli vikend u krajnje napetom i neizvjesnom ogledu obračunavali sami sa sobom, Hajduk je pobijedio fenjeraša Cibaliju uz ne baš blistavu igru. Previše je prošlo vremena od kad je Hajduk zadnji put slavio protiv Dinama na njihovom terenu. Znali su bili slaviti protiv sestrice Lokomotive, ali gostujuću pobjedu nad prvim i glavnim dijelom nogometno-poslovnog poduhvata Zdravka Mamića čekamo još od rujna 2008.godine. Prije nje pamtimo još i onu iz travnja, sada već predaleke, 2003.kada je Hajduk slavio zgoditkom Mikija Rapajića. Nestvarno i pomalo zastrašujuće djeluje podatak o samo 2 pobjede u 13 godina međusobnih susreta na Maksimiru. Bilo je tu tek nekoliko dobrih nastupa, ali često je nedostajalo hrabrosti i malo sreće. Slaviti neće i ne može ni ovaj put. Ne smije!

Subotnja utakmica je susret dviju različitih i u potpunosti suprotnih filozofija nogometa i života. Sudar otuđenog i oduzetog kluba u rukama jednog čovjeka i njegovog antipoda- Hajduka. Loše partije ovog proljeća lakše ćemo zaboraviti ako u subotu vidimo konačno jedan snažan, samouvjeren i solidan nastup. Bez obzira na suce i silovanje propisa, bez obzira na Savez i povjerenike za suđenje, želimo vidjeti upravo hrabrost i zrelost. Pametan, ali ako treba i drzak nastup momaka u bilom dresu. Želimo vidjeti pravog Hajduka, Hajduka koji koristi i najmanje šanse. Želim vidjeti igrače kojima će sudac morati pokazati znak Respect nakon njihovih startova!

Odigrajte konačno za Respect!


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter