Od danas na snazi novi Zakon o sportu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Početkom kolovoza u Narodnim novinama, službenom glasilu RH, objavljene su izmjene Zakona o sportu, koje su, nakon više mjeseci borbe članova Hajduka, saborski zastupnici na svom posljednjem zasjedanju u srpnju potvrdili. Osam dana od objave Zakon stupa na snagu i svi sportski dionici imaju točno šest mjeseci, dakle do veljače 2016. godine, vremena uskladiti vlastite statute.

Koje su konačne izmjene Zakona od danas stupile na snagu? Evo ih po redu:


(4) Osoba kojoj je posljednje tri godine pravomoćno kažnjena za prekršaj u sportu i na sportskim natjecanjima prema odredbama ovoga Zakona i posebnih propisa kojima se propisuju prekršaji u sportu i na sportskim natjecanjima, ne može organizirati i voditi sportska natjecanja, obavljati stručne poslove u sportu, sudjelovati u radu skupštine ili tijela upravljanja sportske udruge ili trgovačkog društva niti može biti ovlaštena za zastupanje te pravne osobe.laquo;.

Ukratko, huligani s tribine izjednačeni su s onima iz svečanih loža mdash; ako neki djelatnik sportskog saveza ili sportskog kluba dobije kaznu iz domene Zakona o sportu ili Zakona o sprječavanju nereda na sportskim borilištima, neće smjeti biti službeno u sportu tri godine.


(6) Skupština je najviše tijelo županijskoga sportskog saveza, odnosno Sportskog saveza Grada Zagreba, u kojoj svaki član ima pravo na najmanje jedna glas, na način utvrđen statutom.
(7) Iznimno od stavka 6. ovoga članka, skupštinu županijskoga sportskog saveza, odnosno Sportskoga saveza Grada Zagreba osnovanog u sportu u kojem najmanje polovina sportskih klubova koji sudjeluju u najvišem stupnju nacionalnoga sportskog natjecanja imaju profesionalni status u smislu članka 24. ovoga Zakona, čine:
– predstavnici sportskih klubova koji sudjeluju u nacionalnim sportskim natjecanjima tako da sportski klub koji sudjeluje u najnižem rangu nacionalnoga sportskog natjecanja ima jedan glas, a svaki sportski klub koji sudjeluje u neposredno višem rangu nacionalnoga sportskog natjecanja ima pravo na dvostruko više glasova od sportskoga kluba koji sudjeluje u neposredno nižem rangu nacionalnoga sportskog natjecanja tog sporta i
-predstavnik udruženja sportaša i trenera na način uređen statutom županijskoga sportskog saveza, odnosno Sportskog saveza Grada Zagreba.laquo;.

Uvodi se obveza županijskim sportskim savezima koji imaju pola profesionalnih sportskih klubova u najvišem rangu natjecanja, dakle za sada samo nogometni savez, da županijska skupština mora biti organizirana tako da klub iz najnižeg ranga ima 1 glas, a svaki sljedeći rang nosi klubumdash;skupštinaru duplo više glasova. To znači da će recimo RNK Split kao prvoligaš imati 32 glasa na skupštini, dok će klub iz hvarske lige imati samo 1 glas.Do sada su i jedni i drugi imali po 1 glas čime bi dva petoligaša mogli nadglasati prvoligaša. Isto tako propisali su obvezu da u radu skupštine treba uključiti i predstavnike udruženja sportaša i trenera.


(7) Skupština je najviše tijelo nacionalnoga sportskog saveza u kojem svaki član ima pravo na najmanje jedan glas, na način utvrđen statutom.
(8) Iznimno, skupštinu nacionalnoga sportskog saveza osnovanog u sportu u kojem najmanje polovina sportskih klubova koji sudjeluju u najvišem stupnju nacionalnoga sportskog natjecanja imaju profesionalni status u smislu članka 24. ovoga Zakona, čine:
– predstavnik pojedinoga županijskoga sportskog saveza odnosno Sportskoga saveza Grada Zagreba s jednim glasom,
– predstavnik pojedinoga sportskoga kluba koji sudjeluje u najvišem stupnju nacionalnoga sportskog natjecanja s dva glasa,
– predstavnici sportskih klubova koji sudjeluju u nižim stupnjevima natjecanja od najvišega stupnja nacionalnoga sportskog natjecanja, na način utvrđen statutom i
– predstavnik udruženja sportaša i trenera koji sudjeluju u najvišem stupnju nacionalnoga sportskog natjecanja, na način utvrđen statutom.laquo;

I ovaj članak je vezan za nogometni savez, jer samo on ima više od pola profesionalnih klubova u najvišem rangu, a traži se da u nacionalnoj skupštini sjedi po 1 predstavnik pojedine županije s 1 glasom, po 1 prvoligaš s 2 glasa, te predstavnici niželigaša i udruženja sportaša i trenera. Do sada se skupština sastojala isključivo od predstavnika županije i to na osnovu broja nogometnih klubova u istoj mdash; pa je Lika bez kluba u nacionalnim natjecanjima (prve tri lige) imala isto glasova kao i Splitskomdash;dalmatinska županija koja ima dva prvoligaša. Ili bi iz Osijeka dolazilo puno više predstavnika, jer imaju duplo više klubova iako je kvaliteta (broj klubova u najvišim rangovima) na strani Splitskomdash;dalmatinske, ali kad se uzme u obzir da je Slavonija pretežno ravna nije čudno da se postavljanjem dva štapa može stvoriti teren i kreirati nogometni klub.

Ova dva članka upravo bi trebali onemogućiti dosadašnju praksu po kojoj bi HNS kontrolirala vrhuška koja ga sada vodi na način da se nepoćudni klubovi, od kojih je najpoznatiji Hajduk, eliminiraju i nadglasaju kako u lokalnoj županiji, tako i na nacionalnom nivou.

Propisano je i kako će se morati realizirati ove izmjene:

(1) Županijski sportski savezi, odnosno sportski savez Grada Zagreba i nacionalni sportski savezi osnovani u sportu u kojem najmanje polovina sportskih klubova koji sudjeluju u najvišem rangu nacionalnog sportskog natjecanja imaju profesionalni status u smislu članka 24. Zakonu o sportu (raquo;Narodne novinelaquo;, br. 71/06., 150/08., 124/10., 124/11., 86/12. i 94/13.), dužni su u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovoga Zakona provesti izbore za skupštinu i sazvati skupštinu županijskih sportskih saveza, odnosno sportskog saveza Grada Zagreba i nacionalnih sportskih saveza u skladu s odredbama članka 2. i 3. ovoga Zakona.
(2) Protekom roka iz stavka 1. ovoga članka županijski sportski savezi, odnosno sportski savez Grada Zagreba i nacionalni sportski savezi osnovani u sportu u kojem najmanje polovina sportskih klubova koji sudjeluju u najvišem rangu nacionalnog sportskog natjecanja imaju profesionalni status u smislu članka 24. Zakona o sportu (raquo;Narodne novinelaquo;, br. 71/06., 150/08., 124/10., 124/11., 86/12. i 94/13.) neće se financirati iz sredstava javnih potreba u sportu dok ne provedu usklađenje s odredbama iz članaka 2. i 3. ovoga Zakona.laquo;

Kazna za neusklađivanje statuta i ne provođenje novih izbornih skupština je zabrana primanja novca iz javnih izvora mdash; točnije lokalnih proračuna. Možda za HNS to i ne predstavlja problem, jer se oni financiraju iz UEFA i FIFA izvora kao i od vlastitih članova, ali svakako bi se neusklađivanje osjetilo na županijskom nivou gdje i do 20% godišnjeg proračuna županijskih nogometnih saveza čine upravo donacije iz lokalnih uprava i samouprava.


Dva članka koja su vezana za Olimpijski odbor i nacionalne saveze i uvođenje obveze izrade godišnjih planova koje moraju odobriti u Ministarstvu ili jedinici lokalne uprave i samouprave nećemo posebno analizirati, ali samo ćemo napomenuti da će se sve to definirati pravilnikom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta koji se mora donijeti u roku od 60 dana.


(1) Pravne osobe u sustavu sporta obvezne su javno objavljivati godišnje financijske izvještaje sukladno odredbama ovoga Zakona te posebnih propisa kojima je uređeno područje financijskog poslovanja i računovodstva.
(2) Pravna osoba u sustavu sporta obvezna je objaviti godišnje financijske izvještaje na svojim mrežnim stranicama, u roku od petnaest dana od dana predaje financijskog izvještaja Ministarstvu financija, odnosno drugoj instituciji koju Ministarstvo financija ovlasti za zaprimanje i obradu financijskih izvještaja, ako njezin godišnji proračun iznosi najmanje pet milijuna kuna u poslovnoj godini za koju se godišnji financijski izvještaji sastavljaju.
(3) Odredbe ovoga članka na odgovarajući način se primjenjuju na sve oblike udruživanja određene Zakonom.laquo;.

Ovim člankom stvara se obveza svim klubovima i savezima koji imaju proračun veći od 5 milijuna kuna da javno na vlastitim web stranicama objavljuju financijske izvještaje. Također je propisana i kazna za nepoštivanje ove odredbe dodatkom u članku 86 Zakona kojim će se kazniti sa 30.000,00 do 100.000 kuna klub ili savez i 5.000 do 15.000 kuna za odgovornu osobu.


HNS je dugo ignorirao vapaje iz Splita, a nakon neodigranog derbija i prijedloga izmjena Zakona o sportu koji je tada nastao uzdali su se u ministra Mornara i njegovo ministarstvo koje je prilično lako “ugasilo” splitsku inicijativu. Prava panika u HNSmdash;u nastala je tek kada su preskočeni svi nadležni i direktno preko saborskih zastupnika Srđana Gjurkovića (HNS) i Marije Lugarić(SDP) izmjene progurali na saborske klupe. Predsjednik HNSmdash;a Davor Šuker javno je govorio kako zakon neće proći, pomoćnik ministra za sport Roko Andričević je tvrdio da MZOS neće podržati zakon, pa su čak i svoj Zakon na brzinu napisali ne bi li zaustavili ovaj hajdučki aktivizam. Saborski zastupnici HDZmdash;a predvođeni Antom Kulušićem, članom Izvršnog odbora HNSmdash;a, napadali su zakon, a na glasanju protiv bio je čak i Ante Sanader iz Splitskomdash;dalmatinskog županijskog HDZmdash;a. Unatoč svemu, ovaj nesvakidašnji način lobiranja za izmjene zakona je urodio plodom mdash; godine rada navijača Hajduka da vrate svom klubu nekadašnji ugled, a na koncu i borba da mu se omogući pošteno natjecanje unutar nogometnog saveza, rezultirala je prosvjedima na Rivi koju je podržalo 30.000 ljudi. Vrhunac svega bili su artikulirani zahtjevi za izmjenama Zakona o sportu, koje su nakon više mjeseci lobiranja i pritiskanja na koncu i “doveli” do Narodnih novina i, od danas, primjene u praksi. Na Hajduku, ali i svim nogometnim djelatnicima koji žele pošten nogomet i fair borbu, je da izmjene Zakona iskoriste za izgradnju jednog boljeg, poštenijeg i efikasnijeg nogometnog sustava na korist svim nogometašima, ali i budućnosti hrvatskog nogometa.

BI

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za pluralizam u sklopu projekta Demokratizacija sportskih klubova i saveza te pravo na javno informiranje kao podloga za šire društveno djelovanje.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter