Novi list izigrao pravila nagradnog natječaja zbog fotografije protiv HNS-a?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Na službenoj facebook stranici Novog lista od petka 25. svibnja pa do danas u podne u suradnji s KIA-om organizirana je nagradna igra u kojoj se darovalo ukupno šest ulaznica (3×2 karte) za utakmicu Hrvatska – Argentina koja se 21. lipnja na Svjetskom prvenstvu igra u ruskom Nižnji Novgorodu.

Za sudjelovanje u nagradnom natječaju prema propozicijama natjecanja bilo je potrebno:

  1. Objaviti osobnu navijačku fotografiju u komentarima ispod objave članka na Facebook stranici Novog lista.
  2. Uz fotografiju napisati navijačku poruku za Vatrene.
  3. Sakupiti što više lajkova.

Danas točno u podne fotografija koja je skupila najveći broj lajkova je bila ona koju je objavio Marko Nekic čiji je korisnički račun na Facebooku prvotno bio pod pseudonimom “Sam Pametan”, a na kojoj dvojica navijača na Kineskom zidu drže transparent na kojem je znak HNS (Hrvatski nogometni savez) iza zatvorskih rešetaka, a fotografija je bila objavljena uz poruku “Dabogda sve izgubili“.

Novi list je po objavi pobjednika nagradne igre izvijestio da je navedena fotografija diskvalificirana jer je objavljena s anonimnog profila čime su po njima prekršena Facebook pravila kao i pravila natječaja “Novi list i Kia vode vas u Rusiju!”.

Međutim uvidom u pravila nagradne igre nigdje se ne navodi da se fotografija ne može objaviti s Facebook profila koji je potpisan pseudonimom (korisnik je tijekom dana promijenio naziv profila u Marko Nekic) nego u članku 5. piše:

PRAVO SUDJELOVANJA Pravo sudjelovanja u nagradnom natječaju imaju sve fizičke osobe s prebivalištem u Republici Hrvatskoj koje su registrirane na društvenoj mreži Facebook (link: www.facebook.com), osim članova Organizatora kao i članova njihovih užih obitelji (roditelji, supružnik, djeca, sestre i braća).

Što se pak tiče tvrdnje Novog lista da je natjecatelj diskvalificiran jer su prekršena Facebookova pravila u članku 17. nagradne igre izričito se kaže da ista ni na koji način nije povezana s Facebookom pa je njihovo obrazloženje po tom pitanju poprilično neuvjerljivo:

NAPOMENA Ovaj Nagradni natječaj nije ni na koji način povezan s Facebookom, Facebook ga ne promiče niti sponzorira. Napominjemo, Facebook je javni prostor i objava bilo kojeg sadržaja (uključujući i fotografije) može predstavljati zadiranje u privatnost kako samih sudionika natječaja tako i trećih osoba. Ukoliko sudionici natječaja objave kakav sadržaj/fotografije na našoj Facebook stranici smatrat ćemo da su ga objavili svojevoljno te Novi list ne snosi odgovornost za sadržaj istih, kao niti za zlouporabu korištenjem takvog sadržaja od bilo kojih trećih osoba. Također, smatrat ćemo ako su sudionici objavili bilo kakav sadržaj na našoj Web i Facebook stranici (uključujući fotografije, tekstualne poruke, komentare, bilo koje osobne podatke i sl.) da imaju sva potrebna ovlaštenja za objavu takvog sadržaja. Takvom objavom sudionici natječaja daju dopuštenje za korištenje cjelokupnog objavljenog sadržaja u marketinške i bilo koje druge komercijalne svrhe te se ujedno odriču svih materijalnih i bilo kojih drugih prava koja im po tom osnovu pripadaju.

Ostaje upitno zašto iz riječkog medija nisu poštivali glas svojih čitatelja koji su fotografiju s naslovnice nagradili najvećim brojem lajkova i hoće li facebook korisnik Marko Nekic pravnim putem pokušati doći do nagrade koju je po svemu sudeći trebao dobiti….


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter