Nogometni sindikat: Određeni klubovi dobili su licence iako nisu ispunili uvjete licenciranja

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Uskoro nas očekuje velika završnica domaćeg nogometa, i iako je realno utvrditi da uzbuđenja neće nedostajati na travnjaku u borbi za naslov, ostaje činjenica da nas prava uzbuđenja čekaju za ‘zelenim stolom’.

Naime, počeo je proces licenciranja klubova za natjecateljsku 2017/2018. godinu. Klubovi su do sada, sukladno Pravilniku o licenciranju klubova, trebali dostaviti molbe za UEFA licencu, licencu za 1. HNL, te licencu za 2. HNL. Rok za ispunjenje ove obveze bio je 31. siječanj tekuće godine.

Sljedeći korak je onaj na kojem se u domaćem nogometu najviše ‘lome koplja’, glava zabija u pijesak, a propisi i Pravilnik ignoriraju. Riječ je naravno o ispunjenju financijskih kriterija u svrhu dobivanja zatražene licence.

Naš portal ovaj problem detaljno prati gotovo od svog postojanja, jer smatramo da je riječ o jednom od najvažnijih stupova nogometa i glavnom preduvjetu poštenijeg i realnijeg stanja u domaćem nogometu; kako za igrače, tako i za klubove, sponzore, u konačnici i navijače.

Koliko god smo kritizirali rad Saveza na temu nelogičnog, protupravnog, u konačnici i nemoralnog izdavanja licenci, jednako tako smo isticali činjenicu da na tom području nacionalni nogometni savez ima jednu od najvećih stručnjakinja po tom pitanju u Europi. Sami propisi saveza, odnosno Pravilnik, također su veoma pedantni i prilično detaljni, no problem nastupa kada propise i pravila treba provoditi.

I tu dolazimo do spomenutog problema – financijskih uvjeta licenciranja. Prema članku 22. Pravilnika o licenciranju klubova: “Tražitelj licence mora dokazati da na dan 31. ožujka koji prethodi licenciranoj natjecateljskoj godini nema dospjelih obveza prema svojim zaposlenicima i državi – za doprinose i poreze, a u odnosu na ugovorne i zakonske obveze prema svojim zaposlenicima, a koje su nastale prije prethodnog 31. prosinca”.

Iako se, s obzirom na količinu arbitražnih sporova, logičnim nameće da dobar dio prvoligaša i drugoligaša vjerojatno nije u potpunosti ispunio svoje obveze prema igračima i ostaloj radnoj zajednici, ostaje činjenica da je u prvostupanjskom, il drugostupanjskom roku, gotovo svima odobrena licenca za nastup u ligi za koju su aplicirali. Prilikom ovog procesa, najviše ispaštaju igrači. Njihova dospjela nenaplaćena potraživanja često su najveći teret domaćim klubovima, pa se tijekom postupka licenciranja najčešće pribjegava potpisivanju nagodbi o odgodi isplate dospjelih potraživanja, kako bi klubovi ispunili propisane uvjete. Posljednji takav slučaj imali smo prošle godine kada je Cibalija uvjete za licenciranje ostvarila zahvaljujući navijačima i ‘dobroj volji’ (tada) aktualnih i bivših igrača. Naravno, vinkovački prvoligaš nije jedini klub koji je na ovaj način ispunio uvjete licenciranja, no ‘zahvaljujuć transparentnosti’ Saveza, detalji o procesu licenciranja ostalih klubova s javnošću nisu iskomunicirani. S velikom sigurnošću možemo tvrditi i da je zaista mala vjerojatnost da je RNK Split, koji je prošle godine ‘blagoslov’ od strane Saveza dobio u ponovljenom postupku (tj. nakon žalbe), u potpunosti ispunio uvjete članka 22 Pravilnika o licenciranju. Klubu je jedno vrijeme prijetilo i oduzimanje bodova zbog neisplate dugovanja prema bivšem igraču, a praksa poslovanja u Parku mladeži nastavila se i ove godine, stoga ne čudi što se mnogi upućeni u situaciju u splitskom prvoligašu pitaju kako je točno Split uspio ispuniti financijske uvjete licenciranja, te na koji način će to uspjeti i ove godine.

S obzirom na to da je u posljednjem istraživanju FIFPro-a (svjetskog udruženja profesionalnih nogometaša) o uvjetima rada u profesionalnom nogometu za 2016. godinu istaknuto da se čak 49% hrvatskih nogometaša u prethodne dvije sezone suočavalo sa zakašnjelim isplatama, odlučili smo na ovu temu kontaktirati osnivača i tajnika udruge “Nogometni sindikat” Marija Jurića.

FIFPro

N+: Klubovima 01.04. istječe rok za predaju financijske dokumentacije u svrhu licenciranja za narednu sezonu. Povodom toga pozvali ste igrače da se jave u Hrvatsku udrugu Nogometni Sindikat kako bi prijavili svoja nepodmirena dospjela potraživanja prema klubovima. Zanima nas koji su vaši idući koraci.

“Treba jasno gledati Pravilnik. Pravilnici kažu da sva dospjela potraživanja s 31.12. moraju biti podmirena ukoliko tražitelj licence želi dobiti licencu, odnosno potvrdu da je u postupku licenciranja ispunio financijske uvjete. S obzirom da je period koji se prilikom licenciranja gleda 31.12. klubovi i dalje mogu biti u prekršaju ukoliko ne isplaćuju dospjela potraživanja u prvom i drugom mjesecu, i kao takvi ispunjavaju uvjete licenciranja, i to bi svakako trebalo mijenjati.

N+: Prema vašim saznanjima, ispunjavaju li klubovi spomenuti uvjet o podmirenim dospjelim potraživanjima prema igračima, radnoj zajednici…?

”Prema našem iskustvu iz prošle godine nije bilo tako. Neki klubovi, nećemo ih imenovati, namjerno, jer ja skidam kapu svima onima koji funkcioniraju i ulažu u Prvoj HNL, jer znam da je teško i da jednostavno nema novaca u sportu, nisu podmirili sva dugovanja. Međutim, ono što svakako treba reći jest da oni klubovi koji ne zaslužuju licencu, odnosno nisu podmirili sva dospjela potraživanja iz prethodne godine, ne mogu dobiti licencu. Znači, trebaju se poštivati pravila. Bez obzira o kome se radi, pravila se moraju poštivati.”

“Što je do sada bilo, bilo je. Naš idući korak je slanje specifikacije (putem našem odvjetnika) prema Savezu u kojoj će biti detalji o igračima koji nam se jave da im dospjela potraživanja za prošlu godinu nisu podmirena. Hoće li Savez postupati po tome, to ćemo još vidjeti. Prema iskustvima koja imamo do sada, konkretno iz prošle godine, nisu postupali po tome.

FIFPro

N+: U pravilu igrači prijave svoja nenaplaćena potraživanja, ponudi im se nagodba u svrhu odgode naplate, čime klubovi uz činjenicu da nisu podmirili dugovanja, formalno ispunjavaju financijske uvjete licenciranja. Nerijetko se priča o tome da je određen broj nogometaša prisiljen na potpisivanje spomenutih nagodbi. Imate li iskustva s takvim slučajevima?

”Nas ti igrači, nažalost, nisu kontaktirali, i zaista bih volio da nas svi koji se suočavaju s takvim pritiscima kontaktiraju. Isto tako, pozivam sve igrače da nam se jave prije potpisa bilo kakvog dokumenta vezanog za licenciranje, jer od nas sigurno mogu dobiti najbolji savjet koji će štititi njihova prava.”

“Za sada nam se povodom prijave nepodmirenih dospjelih potraživanja prijavilo manje od 10 igrača. No treba uzeti u obzir da većina njih čeka posljednji dan, dakle 31.03., jer se do zadnjeg dana nadaju da će klub ispuniti obveze prema njima, i tada dolazimo do znatno veće brojke. Dopis ćemo poslati i ove godine, kao što smo slali i prošle. No, kako sam već istaknuo, iz Saveza nisu uzimali u obzir naše podatke, te su svi klubovi u konačnici dobili licencu.”.

Kao što smo već istaknuli, proces licenciranja prema javnosti je veoma loše, il ako baš hoćete, gotovo nikako iskomuniciran. Ne u smislu pravila, propisa i usluge Saveza prema klubovima, već u smjeru javnosti koja bi trebala biti u potpunosti upoznata sa strukturom problema s kojima se suočavaju klubovi koji apliciraju za natjecanje u najvišim nogometnim razredima u državi. Jedino realnim uvidom u stanje i uvjete koje klubovi nisu ispunili možemo svi zajedno, i otvoreno, početi raditi na napretku hrvatskog nogometa i izvlačenju istog iz stanja u kojem se sada nalazi. Zaključno, ostaje otvoreno pitanje kada će Savez stati u obranu integriteta natjecanja, prava igrača, u konačnici i prava potrošača (navijača) i svih ostalih sudionika u nogometnoj djelatnosti.

Tino Roso


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter