Nogometni agenti planiraju pravnu borbu protiv FIFA-e

Photo credit: ryan_fung via Visual hunt / CC BY-SA
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Udruženje nogometnih agenata (AFA) namjerava pokrenuti pravnu borbu protiv FIFA-e koja je ovog rujna bez konzultacija s njima predložila ograničavanje naknada agentima smatrajući navedeni prijedlog nezakonitim te protivnim principima slobodnog tržišta.

>> FIFA ograničava posudbe igrača i provizije agenata

FIFA od 2021. godine želi uvesti ograničenje provizija agentima na način da bi maksimalno 10% pripalo za agenta kluba koji igrač napušta, 3% za osobnog agenta igrača te 3% za agenta kluba za kojeg igrač potpisuje. Također se zbog izbjegavanja sukoba interesa predlaže zabrana višestrukog zastupanje istog agenta u jednom transfera (u nekim slučajevima isti agent je zastupnik oba kluba i igrača).

Obzirom da je prema podacima FIFA-e agentima u 2019. godini pripalo oko 580 milijuna eura, što je gotovo 20% više nego u prethodnoj godini, agenti su putem svog udruženja spremni na pravnu borbu kako bi zaštitili svoje interese, a o konkretnim mjerama koje namjeravaju poduzeti raspravljat će na godišnjem okupljanju koje je zakazano idućeg mjeseca.

U međuvremenu AFA je svoj pravni tim pojačala tvrtkom Linklaters te odvjetnikom Nick de Marcom, a njihov prvi zadatak je kontaktirati FIFA-u te je obavijestiti o svojim namjerama, kao i pozvati njihove predstavnike na dodatne razgovore o navedenoj temi.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter