NK Osijek traži pomoć Grada

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Predstojećeg utorka (5. svibnja) održat će se sjednica Gradskog vijeća Grada Osijeka na kojoj je jedna od točaka dnevnog reda Informacija o stanju Nogometnog kluba Osijek s.d.d.. O stanju u klubu gradskim vijećnicima će se, između ostalih, obratiti i predsjednik Uprave NK Osijek Miroslav Kos koji je ovu funkciju privremeno, barem do kraja aktualne sezone, preuzeo nakon ostavke Slobodana Tolja početkom mjeseca travnja ove godine.

Klub iz grada na Dravi i jedini slavonski prvoligaš nalazi se u kompleksnoj situaciji. Kako na financijskom, tako i na sportskom planu obzirom da se bori za ostanak u najvišem rangu natjecanja, a uz to, nakon provedenog središnjeg postupka zbog financijskih i infrastrukturnih parametara, nije dobio licencu za iduću natjecateljsku sezonu. Tijekom proteklih godinu dana klub je prošao proces predstečajne nagodbe koji je zaključen koncem prošle godine pred Trgovačkim sudom u Osijeku, a sukladno nagodbi 17. ožujka je održana Skupština na kojoj je povećan temeljni kapital Društva te je prihvaćena nova vlasnička struktura prema kojoj je Grad Osijek i dalje najveći pojedinačni dioničar, ali s udjelom koji je pao ispod 50%.

Prema dostupnim informacijama, klub je u proteklom razdoblju sukladnu prihvaćenom planu isplatio oko 3,6 milijuna kuna duga prema bivšim i sadašnjim zaposlenicima, igračima i trenerima, ali je još uvijek preostalo 967.000 kuna obveza koje su dospjele i koje u ovom trenutku NK Osijek nije u stanju podmiriti tako da Bijelomdash;plavima prijeti prisilna ovrha. Društvo također, nakon par mjeseci mira, više nije sposobno podmirivati tekuće obveze prema igračima, zaposlenicima, dobavljačima koje na mjesečnoj razini prema svim osnovama iznose približno 1,2 milijuna kuna.

Zbog ovih okolnosti klub je zatražio pomoć od Grada Osijeka pri podizanju kredita koji bi riješio tekuću likvidnost te omogućio potreban mir pred odlučujuće okršaje u borbi za ostanak u 1. HNL. Prema riječima predsjednika Gradskog vijeća Ante Đapića za Glas Slavonije radi se o iznosu od 2,5 milijuna kuna. Obzirom da bi se u ovom slučaju radilo o državnim potporama Grad će se, ukoliko se odluče pomoći, trebati obratiti nadležnim institucijama čiji je zadatak dati odobrenje prije nego što se krene u realizaciju kredita. Sličnu situaciju prolazio je splitski Hajduk tijekom 2012. godine.

Samo odobrenje kredita bila bi trenutačna slamka spasa, kratkoročna mjera koja ne rješava stvarne probleme. Naime, već od 2017. godine, nakon dvije godine počeka, klubu na naplatu dolaze nove obveze proistekle iz predstečajne nagodbe koje se odnose na dugovanja prema raznim pravnim osobama i obitelji Novalić u ukupnom iznosu od oko 18 milijuna kuna, a koje se trebaju isplatiti u šestogodišnjem razdoblju. Zbog toga klub mora provesti reforme koje će dovesti do toga da se rashodi svedu na održivu razinu, a da se istodobno prihodi kluba povećaju kako bi mogli, ne samo servisirati postojeće troškove, nego i vraćati dugove nastale prethodnih godina. U vremenima ekonomske krize jasno je da vodstvo kluba čeka težak zadatak, a o njegovom ispunjenju ovisi budućnost kluba.


Karlo Propadalo


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter