NK Osijek – 68. godina im je tek

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

NK Osijek danas, 27. veljače, slavi svoj 68. rođendan! Priča ovog najvećeg osječkog i slavonskog kluba počinje na današnji dan 1947. godine, kada je spajanjem tadašnjih fiskulturalnih društava “Slavonija” i “Bratstvo” nastalo fiskulturalno društvo “Proleter” koje se smatra pretečom NK Osijeka.

“Proleter” je 1962. postao “Slavonija”, a pet godina kasnije (1967.) konačno mijenja ime u NK “Osijek”. U vrijeme Jugoslavije bio je, naravno iza Dinama i Hajduka, jedan od najuspješnijih hrvatskih klubova, što se nastavilo i u vrijeme samostalne Hrvatske sve do danas. Osijek, uz Dinamo, Hajduk i Rijeku, čini veliku četvorku hrvatskog nogometa, klubove koji nikad nisu ispali iz HNLmdash;a, a najveći domaći uspjeh osvajanje je Hrvatskog kupa 1999. godine protiv Cibalije. U novije vrijeme, posebno se pamti generacija koja je, vođena Nenadom Bjelicom, na prijelazu tisućljeća pobjeđivala klubove kao Rapid Beč, Anderlecht i Slavia Prag, a bili su i jesenski prvaci i nadomak naslova prvaka Hrvatske.

Velike zasluge za takvu povijest imaju i svi oni koji su kroz povijest radili u omladinskoj školi kluba koja je nadaleko poznata po mnogim hrvatskim reprezentativcima koje je dala, a među njima je najpoznatiji danas nažalost omraženi Davor Šuker, zlatna kopačka Svjetskog prvenstva 1998. godine. Ostali koje vrijedi izdvojiti su i Goran Vlaović, Marko Babić, Petar Krpan, Danijel Pranjić, Jurica Vranješ, Nenad Bjelica, Robert Špehar, Domagoj Vida i mnogi drugi. Talenta ni danas ne manjka mdash; u nedavno objavljenom istraživanju Osijek je zauzeo 22. mjesto na ljestvici europskih klubova po broju igrača koji su potekli u klubu, a koji igraju u 31 najboljoj europskoj ligi.

Iako NK Osijek danas proživljava izuzetno teško razdoblje, temelji za poboljšanje situacije su postavljeni i navijači imaju pravo nadati se boljim vremenima. Oni su na posljednjoj utakmici protiv Dinama velikom koreografijom čestitali svom klubu 68 godina postojanja, a sretan rođendan i sve najbolje u budućnosti želi im i portal nogometplus.

P.M.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter