Njemački navijači prijete zbog pokušaja rušenja Regel 50+1

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zahuktava se medijsko nadmetanje u Njemačkoj između onih koji su za ostanak takozvanog Regela 50+1 i onih koji su za modificiranje tog pravila. Jučer je u podužem priopćenju svoj stav oko tog pitanja dala i udruga navijača ProFans. ProFans okuplja na desetke ultras grupa i ostalih navijača u Njemačkoj i njihov stav oko ovog pitanja je krajnje jednostavan – nema popuštanja.

Čelnici DFB-a (savez) i DFL-a (udruženje prvoligaških i drugoligaških klubova), Reinhard Grindel i Christian Seifert su, logično, prvi na udaru. Sve se zakuhalo prošlog ljeta kad je čelnik Hannovera Martin Kind poželio srušiti pravilo 50+1 u svom klubu kao i Hasan Ismaik u 1860 Munchenu. Početkom ovog mjeseca su se stvari smirile, ali uz preporuku da bi se u DFL-u (36 klubova 1. i 2. lige) tek trebalo raspraviti o ovoj očito vrućoj temi.

>> Navijači Hannovera izborili ostanak ’50+1 pravila’

Želja oponenata ovom popularnom pravilu je modifikacija pravila čime bi se omogućio ulazak investitora u klubove. Stav ProFansa je da pravilo mora ostati u obliku u kakvom je sad i ukoliko dođe do pokušaja mijenjanja i prekrajanja pravila najavljuju navijačke proteste diljem Njemačke. Navijače je strah da bi novi modificirani Regel 50+1 ostao tek mrtvo slovo na papiru a navijačima bi se tek išlo na ruku da novi investitori ne bi mogli mijenjati boju dresova i grb.

>> München 1860: Dok se vlasnik bori protiv ‘Regel 50+1’, ‘Lavovi’ se igraju u 4. ligi

ProFans pozivaju čelnike saveza i lige da se jasno odrede i ne podrže rušenje ili modificiranje pravila iako su već neki ekonomski lobisti putem Bilda i Kickera, kao i neki bivši (Leverkusen) i sadašnji vodeći ljudi klubova (Eintracht F.) za modificiranje. Najava da bi se na sastanku svih klubova 1. i 2. lige moglo dozvoliti da svaki pojedini klub može samostalno odlučiti želi li ili ne sadašnji oblik Regela 50+1 također ne zadovoljava udrugu ProFans. Oni to smatraju rušenjem sadašnjeg pravila.

Problemi kakvi su nastali u Hannoveru u vidu bojkota, protesta i ostalih diverzija od strane navijača su nešto čime ProFans upozorava da će se dogoditi i u ostatku Njemačke. Mada, treba istaknuti da su navijači pojedinih klubova (Stuttgart) već samostalno počeli protestirati protiv pokušaja rušenja sadašnjeg oblika Regela 50+1. Novi problemi za DFB su samo nastavak niza protesta navijača koji su počeli još prošle jeseni pod sloganom „Naš problem s vama“, kao i protesta zbog utakmica ponedjeljkom.

Domagoj Mikulić


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter