Neven Medved: Korak nazad za nova dva naprijed!

Foto: NK Varteks
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Nakon jučerašnjeg ispadanja iz 3. HNL, te jednog od najtežih dana za navijače Varteksa, nameće se pitanje što i kako dalje. Bumbari će u sljedećoj sezoni nastupati u Međužupanijskoj ligi Čakovec-Varaždin, a o protekloj sezoni te budućnosti kluba popričali smo s Nevenom Medvedom, članom Izvršnog odbora i koordinatorom sportskih projekata NK Varteks.

Kakve se emocije javljaju u vama nakon prospavane noći te kako gledate na jučerašnji susret?

Teško je opisati emocije koje se miješaju, od tuge do ponosa. No danas, hladne glave i kad podvučemo crtu, moramo biti sretni što smo izgurali jednu tešku sezonu iza nas. Nije nam bilo lako poslije zadnjeg sučevog zvižduka, ali koja nogometna momčad u zemlji ili šire ima takve navijače koji ostaju još pola sata poslije utakmice bodriti igrače i ne puštaju ih u svlačionicu nakon što izgube ključnu utakmicu sezone?! To je strast koja nas vodi i dalje i ne daje nam da pomislimo na odustajanje od projekta – započeo je Medved.

Što je nedostajalo za spas u zadnji čas ili za bolji bodovni učinak tijekom sezone?

Činjenica je da smo imali prekratak igrački kadar. Naime, startali smo u sezonu s 22 igrača, podjednake kvalitete i sličnih osobina, za koje smo smatrali da mogu iznijeti trećeligaški rang natjecanja na svojim leđima. No, tijekom sezone neki od njih odustajali su zbog ozljeda, neki zbog bolesti, neki zbog poslovnih obaveza, neki su otišli igrati u inozemstvo trbuhom za kruhom i slično. Naša treća liga izuzetno je zahtjevna, trenira se gotovo svakodnevno, putovanja su duga i naporna, te je igračima amaterima teško podnijeti sve te obaveze uz obitelj, fakultet, posao i sve ostalo. Na kraju, sezonu smo završili s 15 igrača u kadru, kad tome dodamo ozljede, kartone, jako zgusnuti, praktički prvoligaški raspored zadnja dva mjeseca, jednostavno trener Orehovec nije imao mogućnosti odmarati ozlijeđene ili umorne igrače. Upravo zato nedostajalo je svježine za zadnji juriš – kazao je pa nastavio:

Nadalje, sudačke odluke odnijele su nam zasigurno tri do četiri pobjede, najviše na jesen, ali i previdi na ključnim utakmicama ovo proljeće gdje nam nisu dosuđeni očigledni kazneni udarci koje smo mogli pretvoriti u pobjedu u samom finišu utakmica. Jučer također, sudački kriterij je bio naklonjen nekom drugom, čak ne niti domaćinu, već očito nekom trećem, jer čim smo izjednačili, sudački kriterij bio je drastično promijenjen i to su činjenice s kojima se susreću klubovi u ovom rangu koji očito „nisu poželjni“ – otvoreno je rekao.

Kako kaže, Varteks je bio jedini klub u 3. HNL koji nema vlastiti stadion, pa igra gdje može, odnosno koji teren u gradu i šire je slobodan u potrebnom terminu.

Moramo istaknuti možda i najveći problem našeg kluba u ovom trenutku, koji je vezan za sva kategorije, a to su više nego loši uvjeti rada. Mi smo jedini klub u 3. HNL koji nema vlastiti stadion, jedini smo klub koji nema svoje prostorije, jedni smo klub koji ne može utjecati na mjesto odigravanja svojih utakmica, niti može utjecati na stanje objekata na kojima se vrši trenažni proces. Praktički, sva oprema koju posjedujemo nam je u torbi, spremna za konstantu selidbu – ispričao nam je Medved, no i dodao kako (u tom kontekstu) možda i postoji nada za bolje sutra:

S druge strane, s određenim faktorima u gradu i ZŠUGV imamo zaista odličan odnos i kontakt, nova gradska vlast i novi ljudi pri ZŠUGV očito bolje razumiju potrebe sporta, te ostajemo u nadi da će ovo ljeto biti ključno u promjeni odnosa prema nama kao drugom najboljem klubu varaždinske županije, jer mi to itekako zaslužujemo.

Slijedi li sad odmor Bumbarima ili već imate planove za ljeto?

Plan i program naših priprema je već napisan, termini treninga su definirani, te već od danas krećemo u razgovore i pregovore oko igračkog kadra. Ojačat ćemo stručni kadar kluba pomoćnim trenerom, trenerom vratara, kondicijskim trenerom. Inzistirat ćemo na boljim uvjetima rada, osigurat ćemo za naše igrače sve ono što moraju imati za potpunu posvećenost nogometu – od ambulante, fizioterapeuta, do najbolje opreme.
 Prema strategiji trenera Želimira Orehovca, momčad ćemo graditi na mladim, talentiranim i kvalitetnim igračima iz našeg grada i županije. Bit ćemo „razvojni klub“, onaj u kojem će se trenirati najviše i najkvalitetnije, onaj u kojem će mladi igrači maksimalno napredovati. Odredili smo ciklus u trajanju od dvije godine, čiji ciljevi su osvajanje prvog mjesta u MŽNL te nakon toga stabilan plasman u trećoj ligi dogodine. Na temelju uspješnosti tog ciklusa, planirat ćemo daljnji napredak.

Što očekivati od ostalih segmenata kluba?

Planiramo i radimo više nego ikada do sad. Spremaju se pozitivne promjene u školi nogometa, povećat ćemo broj trenažnih kategorija, dogovorili smo suradnju s novim, visoko educiranim trenerima. Plan je povećanje broja djece članova sa sadašnjih 180 na 250 već tijekom ovog ljeta i jeseni, te želimo biti najmasovnija škola nogometa na ovim prostorima. Posebno želim napomenuti da radimo na najvećem projektu kluba u povijesti, a to je izgradnja trening kampa Nk Varteks, ja ga u šali nazivam „Bumbarello“, a koji će sadržavati tri igrališta, od kojih će jedno biti ono s umjetnom travom i pokriveno reflektorima. Razgovori koje vodimo s gradskim institucijama daju nam za pravo da vjerujemo u potpuni uspjeh ovog plana, jer nailazimo na zanimanje i pozitivan stav od strane grada. Zaista želimo učiniti nešto dobro za varaždinski sport, napraviti vrhunski trening kamp za buduće generacije naših nogometaša.

Otkrio nam je Medved još neke od iznenađenja koje klub sprema za svoje navijače.

Bitno je spomenuti i jedno iznenađenje za sve naše navijače, igrače i roditelje djece, a to je mobilna aplikacija našeg kluba, gdje će apsolutno svi imati uvid u klupske događaje i programe, satnice utakmica i treninga, što je apsolutan novitet i samo govori o viziji koju imamo. Od jeseni nas, dakle, očekuje jedno novo poglavlje, ali i nova iznenađenja za naše navijače. Neke stvari neka ostanu još uvijek pod velom tajne – misteriozan je Neven.

Navijači su uvijek bili oslonac kluba te jedna od najjačih karika Bumbara, od prvog dana, pa sve do danas.

Upravo tako, mi smo navijački klub. Ja uvijek volim spomenuti da gledatelji i navijači nisu jedno te isto. Navijači doživljavaju svaki dan svog kluba s emocijama, navijači su aktivno uključeni u rad kluba svaki dan, navijači osjećaju klub, žive ga. Mi smo jedna velika obitelj kojoj nikakvi strani utjecaji ne mogu naštetiti. No, naša familija je otvorena za nove članove i to je također naš daljnji korak; popularizacija navijanja i učlanjenje novih članova u naš klub već od Đelacovog memorijala za mjesec dana. Dođi na tekmu da se družiš, zezaš, navijaš, poslije tekme popij pivo s najboljim prijateljima i igračima te ispuni nedjeljno poslijepodne na najbolji mogući način. To je poanta, to je put kakav želim da osjete gledatelji. Jer, tko jednom postane „navijač“, taj zauvijek ostane navijač – zaključio je Neven Medved te tako zatvorio sezonu Varteksa i najavio novu, koja donosi nove brojne izazove, ali i lijepe trenutke za sve kojima je Varteks u srcu.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter