Nećemo tako skoro do dva predstavnika u Ligi prvaka

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Ne umanjujući uspjeh sva četiri hrvatska kluba, koji su svi dogurali do playoffa kvalifikacija za skupine Europske lige, javnost se ne bi trebala zavaravati i maštati o skoku Hrvatske na UEFA ljestvici koje donosi čak dva predstavnika u Ligi prvaka, jer ovogodišnji status naših klubova je, kad se sve zbroji, neuspjeh. Stoga bi bilo dobro smanjiti euforiju o nekom značajnom bumu domaćeg nogometa: Rijeka je izbacila ribare s Farskih otoka, Hajduk igrače australskog nogometa, Dinamo je ispao od Aalborga kojeg je eto prošle godine izbacila Dila Gori, Hajdukov prošlogodišnji krvnik u drugom pretkolu. RNK Split je izbacio Črnomorec koji nema veze s onim prije i kojima su misli kući s porodicama. Pri tome ne treba zaboraviti što je sve Hapoel ispromašivao Splitu, kako je Hajduk visio kontra Dundalka, a Dinamo uložio silne novce kojih se ne bi sramio klub iz puno bogatijih država. Istovremeno, u Ligu prvaka ulaze i ostvaruju rezultatske uspjehe klubovi s puno manjim budžetima. Cluj, APOEL, BATE, Unirea, Steaua, Plzen su samo neki od njih.

Naravno, ne treba ni podcjenjivati ovaj uspjeh, osim Dinama koji je doživio rezultatski debakl, a kojeg se pokušava svrstati kao četvrti uspješni domaći klub. Svaka čast RNK Splitu, Rijeci i Hajduku, treba imati i sreće prilikom ždrijeba, ali treba i financijski pokriti i ovakvo natjecanje. Kad se ugase svjetla pozornice i padne zavjesa na europska natjecanja, ostanu papiri i blagajna, a današnji nogomet traži jednako sjajan rezultat i na tom polju.Makar i pozitivnu nulu.Stoga ne smijemo zanemariti da je RNK Split u sporu s Dujmovićem zbog navodnih neisplata plaća, da je Rijeka završila godinu s 11 milijuna kuna minusa uz igrače koji dobrim dijelom nisu njihovi. Hajdukovi problemi su odavno poznati, a Dinamovi bi uskoro mogli biti i još veći.Ždrijeb za playoff je bio povoljan jedino Rijeci, samo će se svejedno morati dobro potruditi za prolazak dalje. Hajduk i RNK Split imaju vrlo male šanse za prolazak, a i Dinamo bi mogao imati velikih problema, iako nosi ulogu favorita.

Vratimo se na priču o koeficijentima, Hrvatska je trenutno na 19. mjestu s 20.000 bodova i imamo još 4 predstavnika u natjecanju. Rumunjska je recimo na 15. mjestu sa 23.799 bodova i ima 3 od 4 predstavnika u natjecanju. Hrvatska je do sada (ove godine) osvojila 3.375 bodova.Bodovi se računaju tako da pobjeda u kvalifikacijama nosi 1 bod, a neriješen rezultat 0.5.Imamo 12 pobjeda i 3 neriješena što je 13.500 bodova, kad se to podijeli na 4 kluba dobije se novi ovogodišnji koeficijent od 3.375. Kada se dođe do skupina, tada se bodovi računaju tako da je pobjeda 2 boda, a neriješen 1 bod, uz to što se dobiva 4 bonus boda za plasman u skupine Lige prvaka. Svaki daljnji plasman iz skupina nosi dodatne bodove.

Ispadanje Dinama stoga će koštati i hrvatski nogomet, jer smo ostali bez 4 bonus boda. Osim toga, upitno je koliko će naših klubova proći u skupine, a ako i uđu koliko će tamo bodova osvojiti. Prava istina je da svake godine naši klubovi krenu s dobrim skupljanjem bodova, jer drugi ne nastupaju u kvalifikacijama s toliko klubova. Osim toga druge države uvijek imaju barem jedan jaki klub koji im skuplja bodove, tako da je nebitno imamo li mi 4 od 4 kluba nego imamo li jedan ili više kvalitetnih klubova koji će sakupljati bodove i dalje. Mi to, za sada, očito nemamo. Tako smo prošle i pretprošle godine osvojili 4.375 bodova i završili smo na poziciji 18. odnosno 19. Tih 4.375 izgleda loše i kad se pogleda skor Rumunjske od 6.875, s čim su na 15. mjestu ili Austrije s 7.800 na ukupno 16.mjestu.

I sada kada se Salzburg, Steaua ili Ludogorec, Aalborg ili APOEL plasiraju u Ligu prvaka i dobiju 4 bonus boda, zalud svi hrvatski uspjesi u kvalifikacijama. Posebno ako naši klubovi u playoffu poispadaju bez pobjeda. Ma čak i da pobjede, trebati će još dosta uspjeha u grupnoj fazi da se nadoknadi ono što je Dinamo uskratio. Naravno, ne namjerno jer su i sebi naškodili mdash; ako se Maribor i Ludogorec plasiraju u skupine Lige prvaka prestići će ih na tablici koeficijenata klubova pojedinačno, a to znači da će Dinamo prijeći u nenositelje u budućim kvalifikacijskim skupinama.

Renato Čupić


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter