Navijači Widzewa blizu novog rekorda poljskog nogometa

Twitter/Marta Przywara
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Widzew iz Łódźa je poljski nogometni klub koji je četiri puta osvajao prvenstvo (1981., 1982., 1996. i 1997.) i jednom kup, a 1983. godine je bio polufinalist Kupa prvaka.

Prije četiri godine Widzew je bankrotirao i (suprotno hrvatskoj praksi) ponovno krenuo od najniže, petoligaške razine. Tijekom godina je uspješno preskakao rangove i danas je trećeligaš. Trenutno se nalaze na drugom mjestu ljestvice s utakmicom manje i dva boda zaostatka za prvoplasiranim klubom imena Radomiak Radom.

Posebnost ovog kluba su njegovi navijači koji već četvrtu polusezonu u nizu ruše rekord u broju kupljenih pretplata. Njihov rekord koji nitko u Poljskoj nije nadmašio je 16.311 kupljenih pretplata i to prošlo ljeto. Ovu zimu će vjerojatno opet premašiti tu brojku. Naime, u ovom trenutku imaju 16.233 prodanih pretplata, a posljednjih petstotinjak prodanih pretplata se još uvijek obrađuje. Tih posljednje spomenutih petstotinjak pretplata u prodaju je pušteno i prodano za točno deset minuta. Uzmimo u obzir da novi stadion Widzewa ima kapacitet 18.008 gledatelja, a dio mora ostati i za gostujuće navijače, i dolazimo do doista respektabilne brojke. Da ponovimo, radi se o klubu iz trećeg nogometnog ranga!

Proteklu jesen je Widzew imao prosječnu posjetu od 16.872 u 11 utakmica odigranih na svom terenu, što u prijevodu znači da je od njih bolja samo varšavska Legia, odnosno bolju gledanost imaju i od vodeće Lechije iz Gdanjska. Ukupna popunjenost stadiona je čak 94% kapaciteta. Zbog svega toga razmišlja se o proširenju kapaciteta za nekoliko tisuća gledatelja jer je potražnja za ulaznicama i pretplatama itekako velika. Želja je da se radovi pokrenu i odrade do iduće godine kada Widzew slavi 110 godina postojanja.

Nekoliko lošijih rezultata krajem jeseni su doveli do smjene Widzewa s prvog mjesta ljestvice, ali ekipa iz Łódźa ima i utakmicu manje. Imaju realno i najjaču momčad u ligi, a tijekom zime su doveli i tri pojačanja. Za njih nastupaju i dvojica Hrvata, vezni igrač Dario Krišto i napadač Filip Mihaljević. Generalni sponzor kluba je tvrtka Murapol koja se bavi gradnjom, kako u Łódźu tako i u cijeloj Poljskoj grade stambene objekte.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter