Navijači Kilmarnocka na dobrom putu ka preuzimanju većinskog vlasništva u klubu

Trust In Killie¸/Twitter
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Navijačka uključenost u rad nogometnih klubova nije nikakva novost u zapadnom svijetu. Sve je više navijača koji preko navijačkih udruga žele kontrolirati što se događa u njihovim klubovima kao i sudjelovati u radu na način da bi davali ideje i prijedloge za buduće projekte. Iznimka nisu ni navijači škotskog premierligaša Kilmarnocka. Oni su okupljeni u udrugu Killie Trust prikupili točno 100.000 funti čime će kupiti dionice svog omiljenog kluba.

Prošle godine je udruga Killie Trust započela kampanju s prikupljanjem sredstava s kojima bi kupila dionice svog kluba i time unutar kluba postavila svog direktora koji bi sudjelovao u radu. Killie Trust je nastao 2003. i njegov cilj nije prikupljanje svih dionica već kontrolnog paketa od 50% + jedna dionica što znači da su uzore očito pronašli u velikoj većini njemačkih klubova. Mjesečne uplate u Killie Trust su bile po 15 ili 25 funti, a moguće je bilo obvezati se čak i na uplatu od 3.000 funti mjesečno.

Kilmarnock FC/Twitter

Predstavnik navijača u nadzornom odboru bi bio izabran od samih navijača na njihovoj godišnjoj skupštini. Uz sve to, predstavnik navijača bi redovito održavao sastanke s predstavnicima Killie Trust. Također bi se svake godine ocjenjivao rad izabranog predstavnika, odnosno koji ciljevi su ispunjeni, a članovi udruge će glasovati o reizboru tog predstavnika ili ako su nezadovoljni njegovim radom, izborom njegovog nasljednika.

Predsjednik udruge Jim Thomson je rekao da su u kampanji novac uplaćivali ne samo stanovnici Škotske, već su uplate stizale iz SAD-a, Australije, Nizozemske, pa čak i iz Tajlanda. Prema njegovim riječima želja je da Kilmarnock postane samoodrživ klub koji neće toliko ovisiti o velikim uplatama raznih poduzetnika.

Uplatom iznosa od 100.000 funti Killie Trust bi trebao postati treći najveći dioničar Kilmarnocka. Želju da navijači s vremenom preuzmu većinu u klubu poduprli su i bivši direktor kluba Russel Smith kao i predsjednik kluba na odlasku Jim Mann.

Domagoj Mikulić


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email