Navijači belgijskog Liersa prosvjeduju protiv vlasnika kluba Egipćanina Samya

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Nedjeljni susreti u belgijskom prvenstvu donijeli su izrazito vatrenu atmosferu u ionako navijački naelektriziranoj Belgiji. Domaći Lierse je izgubio 2:3 od Standarda iz Liegea te je domaća ekipa tim porazom ostala prikovana za dno tablice. Prva je to utakmica nakon smjene slovenskog trenera Slaviše Stojanoviča.

Podrka klupskoj legendi

Sada dolazimo do ključnog problema. Nakon smjene Stojanoviča, pokušalo se nagovoriti tehničkog direktora Hermana Helleputtea koji je odbio promaknuće zbog operacije srca i mogućeg rizika stresa za zdravlje. Sportski direktor Radzinski preuzima ekipu i odmah u B momčad šalje čak 6 igrača, među njima kapetana Hernana Losada i veterana Arjana Swinkelsa. Takvi potezi, uz zadnje mjesto na ljestvici, izazvali su kaos među navijačima Liersea koji su se na utakmici protiv Standarda žestoko obračunali s vlasnikom Egipćaninom Magedom Samyjem. Prvo su već na početku utakmice izazvali pirotehnički šou uz prekid utakmice na 10 minuta, da bi potom oblijepili stadion s naljepnicama s prekriženom devom i transparentima podrške igraču Arjanu Swinkelsu poput “Je suis Swinkels” i gomilom verbalnih uvreda na račun privatnog vlasnika koje nisu za prijevod.

Tko je Maged Samy? Biznismen iz Egipta koji je 2011. ušao u belgijski klub preko svoje tvrtke Wadi Degla koja nastupa na tržištu nekretnina. Klub je sezonu prije izborio promociju u Prvu ligu. Uložio je oko 20 milijuna eura u stadion i njegovu obnovu, a glavna ideja mu je bila da egipatski igrači dolaze u Belgiju. Navedeni kapital nije bio dovoljan za veći iskorak, jer se klub posljednjih sezona nalazi pri samom dnu prvoligaške ljestvice, a ove sezone im prijeti i povratak u drugu ligu. Inače upravo gore spomenuti tehnički direktor Helleputte je u Egiptu 4 godine bio skaut i to u klubu imena Wadi Degla, koji je bio prvi privatni klub u Egiptu.

Koreografija navijaa Standarda

Navijačko nezadovoljstvo svojim statusom u Belgiji je posljednjih tjedana izraženo. Prošlog su tjedna navijači Standarda postavili morbidnu koreografije Stevenu Defouru (prebjegu u redove glavnog rivala). Navijači Oostendea su bojkotirali utakmicu zbog premalog broja karata za gostujuće navijače. Navijači Lokerena su imali probleme s isticanjem koreografije s pištoljima, pa je “objavljen” samo transparent “Supporters are not criminals” (Navijači nisu kriminalci).

Domagoj Mikulić


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email