Nasilje kao kontraargument

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Na izlazu s autoceste Split-Zagreb, u Otočcu u prošlu srijedu su se fizički obračunali pripadnici navijačkih skupina Torcide i Bad Blue Boys-a. Krvavi sukob okončan je nekolicinom što teže što lakše ozljeđenih.

Kategorično osuđujemo svaku vrstu nasilja, pa tako i ovu. Držeći nasilje za oruđe kojem pribjegavaju oni koji su nesposobni konflikt riješiti na ijedan drugi, civilizacijski superiorniji način, također ne možemo, a da se ne zapitamo koja je uopće bila svrha, i još važnije posljedice ovog kolektivnog mlaćenja.

Da, vrlo je lako moguće interpretirati ovaj sukob kao “serviran” od strane odgovornih, jer oči bode činjenica da je Dinamo igrao u Splitu, a Hajduk u Zagrebu u svega 2 sata razlike, pa je svakom tko je iti malo promislio moglo biti sasvim očekivano da na autocesti dođe do bliskog susreta. Pitanje jest- zašto je upravo takav raspored kreiran i gdje je bila policija?.

Ono tragično je koliko ti mladići mogu biti naivni, da ne upotrijebimo neki drugi epitet. Drugo pitanje koje se neminovno postavlja jest- tko će imati najviše koristi, a tko najviše štete od ove nemile zbilje. U situaciji kad hrvatskim nogometom despotski vlada jedan čovjek uz kamarilu svojih paževa, kontinuirano kršeći što hrvatske zakone, što FIFA-ine propise, kad institucije nisu voljne ili sposobne to iskontrolirati, kad mediji, pa poljedično i velik dio javnosti, navijački puk ionako svrstavaju na društvene margine i žigošu subkapacitiranim i za ozbiljniji dijalog, a kamoli za kreiranje sustavnih promjena- dvije najveće navijačke družine ove zemlje se natječu tko će im u većoj mjeri dokazati da su u pravu?!

Jedini alat koji žitelji naše nogometne močvare posjeduju jest upravo – difamacija onih koji žele promjene. Na ovaj način im, nogometnom terminologijom, namjeste loptu pred prazan gol i maknu vratara s njega. Na ovaj način, svi oni kojima je status quo u hrvatskom nogometu prioritetan samo mogu zadovoljno protrljati ruke i oblizati se prije nego idući put izađu pred kamere kako bi navijače nazvali divljacima bez mozga, opasnima za okolinu. Jer sad imaju i sasvim svjež corpus delicti. Nije bilo nikakvih ubačenih agenata, provokatora, propagande, sve su to sami zapodjenuli i fino izrealizirali baš oni – ti “divljaci”. Želite da nam oni određuju pravila igre, držite da njihova riječ i razmišljanje može imati neku društvenu težinu? To je ono što će uslijediti.

Ovakav kolosalan autogol stvarno treba znati zabiti. Ima još jedno pitanje – jesu li momci koji su sudjelovali u ovome znali kakve reprekusije to može i imat će u borbi za čist hrvatski nogomet? Kako nitko ne misli da se radi o glupim mladićima, logično je za pretpostaviti da su morali znati. Što nas vodi do jednog drugog pitanja – ako je tako, zašto su to onda svejedno napravili? Je li prioritet njihova djelovanja i uopće – postojanja, nogometni klub zbog kojeg su i osnovani, ili oni sami sebi? Jer, ovakvim postupcima, lako što oni štete sebi, ali i izravno i neizravno štete klubovima kojima se kunu na vječnu i neizmjernu ljubav.

Priče i pričice o tome tko je počeo, tko je koga isprovocirao, na koncu – tko je kriv, u ovom momentu su potpuno nebitne. I inače bi bile naprosto infantilne, no, s aspekta borbe za naš nogomet – one su posve nevažne. Važne su jedino posljedice koje će one za to imati.

Pa nije li vrijeme da već jednom ti mladići s obje strane sjednu i dogovore se, najprije sami sa sobom, a onda i jedni s drugima – što zapravo žele. Što im je broj jedan na listi prioriteta kad govorimo o hrvatskom nogometu. Žele li oni uistinu hrvatski nogomet kakav treba biti, ili im je njihov navijački ugled ipak najbitniji?

Odgovor mogu dati samo oni, a prije toga moraju biti svjesni da će se bez njih močvara hrvatskog nogometa jako, jako teško isušiti. Pa, nek’ odluče.

Ivan Rilov


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter