Na 15. konferenciji Vijeća Europe ministara zaduženih za šport usvojena Rezolucija o borbi protiv korupcije u športu

Foto: Središnji državni ured za šport RH
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

U glavnom gradu Gruzije (Tbilisiju) u utorak je održana 15. Konferencija Vijeća Europe ministara zaduženih za šport na temu zaštite ljudskih prava u športu i borbe protiv korupcije u športu.

Sama konferencija organizirana je pod pokroviteljstvom (premijernog) predsjedanja Republike Hrvatske Odborom ministara Vijeća Europe. Hrvatska je predsjedanje službeno preuzela 18. svibnja 2018. na ministarskoj konferenciji u Danskoj, a isto će okončati 21. studenog ove godine u Strasbourgu.

RH je kao prioritete svog predsjedanja Odborom ministara Vijeća Europe postavila četiri točke:

  • borba protiv korupcije
  • učinkovita zaštita ljudskih prava nacionalnih manjina i ranjivih skupina
  • decentralizacija u kontekstu jačanja lokalne uprave i samouprave
  • zaštita kulturne baštine i kulturne rute

Dvodnevna konferencija u Tbilisiju zapravo je bila središnji događaj hrvatskog predsjedanja spomenutim odborom, te je u Šibeniku u isto vrijeme, u organizaciji Ministarstva pravosuđa RH uz suradnju s Grupom država protiv korupcije Vijeća Europe (GRECO), održana konferencija identične tematike radnog naslova “Jačanje transparentnosti i odgovornosti radi osiguravanja integriteta: ujedinjeni protiv korupcije”. Na konferenciji u Šibeniku stavljen je poseban naglasak na slobodne i nezavisne medije (u svim formatima), kao elemente društva koji su od vitalne važnosti za transparentnost i odgovornost, što su ključna sredstva za osiguranje integriteta, sprječavanje i praćenje korupcije. U Šibeniku je također usvojena i Deklaracija međunarodne mreže nacionalnih tijela za suzbijanje korupcije.

U kontekstu navedenog na konferenciji u Tbilisiju državna tajnica za šport Janica Kostelić bila je predstavnica predsjedanja Odborom ministara Vijeća Europe, te je u uvodnom govoru izjavila da Hrvatska “s velikom odgovornošću prihvaća svoju ulogu kako bi širila ove vrijednosti”, te da prisustvo nazočnih “samo potvrđuje koliko smo mi države članice odlučne da nastavimo i dalje raditi u tom smjeru“.

O tome koliko Hrvatska kao država kvalitetno i temeljito radi na suzbijanju korupcije u športu bi se (blago rečeno) dalo raspravljati, no svakako je pozitivno vidjeti da se borba protiv korupcije u športu (što je već nekoliko godina jedan od prioriteta EU) nastavlja institucionalizirati, te je za očekivati da će posljedično i sama RH biti (u kakvom takvom razmjeru) primorana konkretnije i efikasnije suzbijati korupciju.

>> Članovi Europskog parlamenta prozvali čelnike UEFA-e i FIFA-e za poticanje koruptivnog sistema u nogometu 

>> Osuđenik u aferi „pošteno suđenje“ suradnik Hrvatskog nogometnog saveza 

Na konferenciji u Gruziji konstatirano je kako različiti oblici korupcije, koji često nadilaze državne granice, zahtijevaju brze reakcije i promjene zakonodavstva i politike, ne samo na nacionalnoj, već i na međunarodnoj razini te kako je potrebno puno više suradnje između svih relevantnih dionika za odgovarajuće odgovore na politike i prilagodbe zakonodavstva, promicanje vladavine prava i načela dobrog upravljanja u športu. Nadalje, zaključeno je kako vlade, međunarodne organizacije i športski pokret trebaju poduzeti mjere za veću transparentnost novčanih tijekova i izboru upravnih tijela te da bi oni trebali uspostaviti mehanizme nadzora kako bi se osigurala odgovornost i učinkovito korištenje novca i teške kazne za sve nepravilnosti koje treba predvidjeti. Kao jedan od instrumenata za postizanje toga je i potpisivanje Konvencije Vijeća Europe o manipulaciji športskim natjecanjima te su ponovo pozvane sve države članice da ju potpišu, ali i ratificiraju kako bi ona napokon stupila na snagu.

>> Panel rasprava dionika u Europskom parlamentu: Put ka ravnopravnijem nogometnom natjecanju 

Zaključno su dionici konferencije sastavili Međunoradnu Deklaraciju o ljudskim pravima u športu (Tbilisi Declaration), a usvojene su i Rezolucija o zaštiti ljudskih prava u športu, te Rezolucija o borbi protiv korupcije u športu. Na žalost zainteresiranih građana Republike Hrvatske, koji možda nisu vični engleskom il drugim jezicima, prijevod Rezolucije o borbi protiv korupcije u športu (od 24 službena jezika Unije) nije dostupan jedino na irskom gaelskom i hrvatskom jeziku.

Na naš upit nadležnom tijelu Ministarstva vanjskih poslova RH (koje je zaduženo za prijevod svih dokumenata EU-a) zašto je tome slučaj odgovor do pisanja teksta nismo dobili. A to možda i najbolje oslikava kolika je zapravo razlika između efikasnosti i konkretnosti Republike Hrvatske u teoriji i praksi.

>> Komisije HNS-a: Savez se ne odriče pravomoćno osuđenog Nevena Šprajcera 


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email