‘Mulac’ koji će obilježiti desetljeća pred nama

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Nogomet je oduvijek bio mnogo više od običnog naganjanja lopte po zemljanoj il’ travnatoj površini. Više od taktičkih zamisli, fizičkih kapaciteta igrača… U manjem il većem (nerijetko i pretjeranom) obliku, nogomet nekog kluba oduvijek je bio manifest karaktera klupskog vodstva, trenera i igrača… mjesta iz kojeg je ponikao. U našoj novoj rubrici predstavljamo one koji su u svojoj suštini mnogo više od onoga što im opis posla navodi, spona između poslovnog i sportskog segmenta kluba o čijem karakteru, mentalnim i taktičkim sposobnostima ponajviše ovisi budućnost kluba.

U setu tekstova trenere ćemo predstavljati odvojeno, kroz prizmu ‘čovjeka’ i njegovih promišljanja o nogometu, životu i onoga što nogomet za njega predstavlja, te analizirati kao profesionalca koji ono što on i njegova momčad jesu ipak mora nekim ‘utabanim’ zakonima taktike i nogometne igre postaviti na travnjaku.

Rubriku otvaramo s možda i najzanimljivijim strategom današnjice…

Iako je tek nedavno napunio 30 godina, svima koji prate nogomet (makar površno) njegovo ime govori više nego ijedna usporedba s velikanima posla kojim se bavi. Riječ je naravno o strategu Hoffenheima – Julianu Nagelsmannu.

Rođen 23. srpnja 1987. godine, u Landsberg am Lechu – gradiću smještenom na jugozapadu Bavarske, Nagelsmann je (kao i većina stanovništva) gravitirao obližnjim gradovima Augsburgu i Münchenu. Upravo u klubovima tih gradova proveo je svoju kratku igračku karijeru, igravši prvo u omladinskom pogonu Augsburga, te poslije u mlađim kategorijama 1860 Münchena. S nepunih 19 godina nastupao je za druge momčadi spomenutih klubova, no zbog učestalih problema s ozlijeđenim koljenom, tada 20-godišnji Nagelsmann odlučuje prestati s igranjem nogometa.

achtzehn99.de

Upravo je taj period života Nagelsmann u jednom intervjuu za Franfkurter Allgemeine opisao kao krucijalan u definiranju njega samog kao osobe, i razlog zbog kojeg je odrastao mlad. Baš u to vrijeme kada je shvatio da se nogometom, kojeg obožava, neće moći ozbiljno baviti, preminuo mu je otac. Zbog nastalih okolnosti i života kakav je vodio još otkad se kao 15-godišnjak ozbiljno odlučio baviti nogometom, Nagelsmann je tvrdi – shvatio koliko je nogomet u životu, pored svih stvari koje se događaju, zapravo nebitan. Naravno, to ne spriječava one koji ga vole da se nogometu i onome što on sa sobom donosi ne raduju. Njegovo viđenje važnosti i sreće koju nogomet donosi možda najbolje dočarava ova izjava:

“Da bi bio sretan ne treba mi cirkus kojeg sa sobom nosi Bundesliga. Mogao bih opet raditi kao trener mlađih uzrasta i biti sretan.”

Upravo kao trener u omladinskim pogonima Munchena i Hoffenheima Nagelsmann je stekao iskustvo zahvaljujuć kojem ga je (uz karakter kojeg posjeduje) vodstvo kluba iz sela Sinsheima odlučilo postaviti za glavnog trenera prve momčadi. Tog 11. veljače 2016. Nagelsmann je kao 28-godišnjak postao najmlađi trener u Bundesliga povijesti. Potez je šokirao mnoge, no sportski direktor kluba Alexander Rosen znao je što radi i kome u ruke predaje prvu momčad:

“28 godina. Zvuči brutalno, zar ne? No uvjeravam vas da ovo nije PR potez. U potpunosti smo uvjereni da će biti uspješan. Nevjerojatno je zreo za svoje godine, te ima već 10 godina trenerskog iskustva. Kada ga vidite na treningu, kada vidite kako trenira igrače i kada vidite da, usprkos godinama, posjeduje prirodni autoritet, shvatite da je on nešto posebno.”

U trenutku kada je Nagelsmann preuzeo klub, Hoffenheim se borio za ostanak u prvoj njemačkoj ligi. Nakon što je u preostalim susretima sezone 2015/2016 osigurao 15. mjesto i bundesligaški status, u sljedećoj je ispisao klupsku povijest, uvjerljivo osvojivši četvrto mjesto i osiguravši kvalifikacije za ulazak u Ligu prvaka. Zahvaljujući tom ostvarenju, DFB mu je dodijelio titulu za najboljeg trenera njemačke Bundeslige.

achtzehn99.de

No koliko god mu neki tepali da je ‘čudo od djeteta’, on sam će se s tim teško složiti:

“Nisam nikakvo čudo od djeteta. Radio sam naporno i naučio mnogo da bih radio ovaj posao.”

Slična je stvar s Nagelsmannom i taktikom, za čiju mu implementaciju mnogi ‘skidaju kapu’. No taktičko znanje i automatizmi koji su nužni za njenu efektivnu primjenu, nisu ono čime se ovaj mladi trener primarno zamara.

“Ne razmišljam o automatizmima, jer oni pretpostavljaju da je situacija na travnjaku uvijek ista, te u suprotnom cijeli proces više ne funkcionira. Takvo razmišljanje ne odgovara stvarnosti koja se događa s 22 igrača na terenu. Ako je protivnik samo pola metra na lijevo od predviđenog, tada igrač ne zna što treba napraviti. Stoga osobno preferiram rad s principima koje primjenjujem na određene situacije. Većina njih je relativno jednostavna. Pojavljuju se uvijek, na svakom treningu, svakoj utakmici, u potpunosti izdvojene od protivnika ili geometrijske postavke igrača na travnjaku.”

Karakter igrača i želja istih za promišljanjem o igri i mogućnostima koje se pojavljuju tijekom iste ono su što Nagelsmann najviše vrednuje. Pred početak ove sezone mladi trener je tako igračima dao odgovornost da sami odaberu svog kapetana, dokapetana, imenuju šest igrača koji će predstavljati vijeće igrača, te sami odrede koji su ciljevi momčadi u tekućoj sezoni.

Nogometna igra i nove tehnike koje implementira, produkt su upravo spomenutog mentalnog sklopa i posebnog pristupa samim igračima kao profesionalnim nogometašima, no jednako tako i kao osobama. Mnogi koji se bave nogometom znaju koliko je teško održavati liniju između profesionalnog i prijateljskog odnosa s igračima, no Nagelsmann zahvaljujući spomenutom pristupu konstantno radi na razvijanju jedinstvenog odnosa, kojem je na neki način krajnji cilj da se njegova uloga u konačnici svede na moderatora, koji će zajedno s igračima i njihovim promišljanjima pronaći najbolje rješenje za momčad kao cjelinu.

achtzehn99.de

Naučiti igrače da razmišljaju o igri, te sami pronalaze rješenja ovisno o situaciji, ono su čemu 30-godišnjak najviše pridaje pažnju. Isto vrijedi i za njega. U spomenutom intervjuu priznao je da postoji trener s kojim konstantno radi na razvijanju samog sebe. Osoba je to s kojom raspravlja o teoriji, motivaciji, timskom liderstvu, i koja mu priča o najnovijim dostignućima i znanstvenim otkrićima. Ime tog trenera još uvijek nije otkrio javnosti, te će isto još neko vrijeme ostati nepoznanica, baš kao i krajnji limiti ovog mladog trenera, koji pred sobom ima barem trideset godina trenerske karijere. Razdoblje je to koje će – ukoliko s istim žarom nastavi raditi na sebi, propitkivanju nogometne teorije i prakse, te menatlnom pristupu samoj igri i svim njenim dionicima – Julian Nagelsmann sigurno obilježiti.

Julian Nagelsmann – trener koji koristi metode presinga za obje faze igre


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email