Mučka na vrućem limenom krovu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Današnja naslovnica Jutarnjeg skviči kako će Maksimir napokon dobiti krov, točnije njegova zapadna i sjeverna tribina. Cijena? Prava sitnica – 280 milijuna kuna. Skoro 40 milijuna eura. Inače, toliko je koštao ganc novi stadion u Ljubljani za 16 tisuća duša.

Ovdje bi se na štalu koja je nedovršena dvadeset godina te je postala arhitektonski simbol megalomanije i pljačke u devedesetima – montirao krov. Do nedavno bilo je pitanje statike cijelog stadiona, a sad odjednom – krov može.

Ekonomičnost, tj. rentabilnost takvog zahvata mogla bi se proučavati par stotina metara zapadnije na Ekonomskom fakultetu. U najvećoj europskoj sezoni u zadnjih pedeset i kusur godina, Dinamo do pisanja ovog mrziteljskoga teksta pred još jednu u nizu povijesnih utakmica, u HNL-u, uz sve moguće popuste poput ulaznica za deset kuna ili dijeljenja kupona putem Sportskih za svako kolo te izrazito jefitnih godišnjih ulaznica, ima prosječnu gledanost – 3782 mohikanaca.  Kad bi banalizirali taj broj s iznosom troška natkrivanja maksimirskog svratišta, ispada kako se radi od deset tisuća eura po gledatelju.

Vrijedi napomenuti kako smo zadnjih par mjeseci čitali medijske proljeve od strane maksimirskog predsjednika, s nebuloznim izjavama o tome kako će Dinamo sam graditi svoj stadion. Da su u Maksimiru uvijek imali smisla za humor, to je općepoznati fakt; nitko bez imalo ironije i sarkazma ne bi stavio na čelo nadzornoga odbora Miroslava Rožića ili za predsjednika Uprave tipa koji je na prijašnjem radnom mjestu dvije godine okopavao mačuhice i krizanteme oko nesuđenoga kampa na Sveticama.

Izvor: Jutarnji list

Dinamo, odnosno nelegitimna uprava koja ima političko-mafijaško-pravosudni „force field” oko sebe zadnjih par desetljeća, prije će ožmiknuti ako treba i zadnju kunu iz maksimirske kase u svoje džepove nego išta reinvestirati s novcem koji ionako nije njihov. Na koncu konca, sva ta gnkovska kamarila koja i danas obitava s krive strane Maksimira, bili su svjedoci svega što se događalo u Dinamu. Potvrda toga je i nepravomoćna presuda, dvije podignute optužnice i najfriškija istraga oko kupovine mini bildaone i kade s mjehurićima za agenta tajne sile Franju Vargu.

Naravno, oko sage o Maksimiru ne vrijedi ne spomenuti i Milana Bandića koji to po svom ćeifu gura za jeftine političke poene. Ta hodajuća politička karikatura još prije skoro desetljeće i pol je pozvao ljude da skupe šlajm i pljunu mu u lice ako stadion ne bude gotov. Šlajm se se skupa, ali šljam ga nažalost još drži na vlasti.

Potreba za dovršetkom stadiona, a pogotovo gradskim parama ionako je priča vezana uz onu rimsku „kruha i igara”. To što Sveučilišna bolnica nije dovršena, svakodnevni prometni kaos koji gledamo, nedostatak mostova na Savi, starački domovi, škole i vrtići koji fale… Lako ćemo, dajte vi nama jedan grandiozan krov da Marčinko, Kodžoman, Horvatinčić, Tomac, Božica i Mirko, Amra i Plavko ne kisnu.

Makar, s malom dozom pakosti ne bi li bio štos da se krene u realizaciju krova, ali da ga samo na pola naprave; kad je bal nek je jebal!

Mihael Polovanec


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email