Modifikacija

Foto: Robert Matić / hadjuk.hr
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Nakon duge trakavice na Poljudu je danas održan sastanak između Hrvatskog nogometnog saveza, Hajduka i Grada Splita.

>> Hrvatska i Mađarska igraju na Poljudu (VIDEO)

Epilog sastanka je da će hrvatska nogometna reprezentacija u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2020. godine 10. listopada na Poljudu ugostiti reprezentaciju Mađarske, a što se tiče Hajdukovih zahtjeva te njihovih ispunjenja najavljen je cijeli niz mjera temeljem usuglašenih zaključaka s dinamičkim planom i metodološkim planom primjene istih – kako je to stručno pojašnjeno u obraćanju aktera sastanka.

Split će tako biti domaćin utakmice Vatrenih prvi put nakon četiri godine i sraza koji je s Italijom odigran pred praznim Poljudom i koji je obilježio slučaj svastika za koji nikad nitko nije odgovarao, a sudski proces protiv predstavnika Saveza koji je bio organizator utakmice je nedavno otišao u zastaru.

>> Historia est magistra vitae

Hajduk je pak po završetku sastanka na svojoj službenoj stranici objavio famozne zaključke sastanka, a koji se referiraju na sedam zahtjeva koje je klub uputio Savezu još prilikom kandidature za utakmice u prosincu prošle godine kada je čelni čovjek Bilih bio Jasmin Huljalj.

Iz priopćenja je vidljivo da je Hajduk u međuvremenu modificirao neke od zahtjeva. Zašto je to učinio ovom prilikom nisu našli shodnim pojasniti javnosti iako su u svojim recentnim javnim istupima tvrdili da stoje iza njih.

>> Najavljen sastanak Hrvatskog nogometnog saveza, Grada Splita i Hajduka

Tako više nema spomena angažmana profesionalnog stranog povjerenika za suđenje koji bi imao zadatak neovisne reforme sudačke organizacije i revalorizacije sudaca na svim razinama natjecanja. Klub se očito zadovoljio time da će Nogometni savez županije Splitsko-dalmatinske (NSŽSD) odrediti predstavnika koji će biti imenovan u Komisiju sudaca HNS-a te da će se održati tematski sastanak na ovu temu na kojemu će sudjelovati predstavnici HNS-a, NSŽSD i Hajduka.

Jedna od rak rana hrvatskog nogometa od njegove samostalnosti je sudačka organizacija koji je obilježena aferama i pravomoćnom sudskom presudom u aferi božićnica (Širić, Djedović, Šprajcer). Umjesto da se pristupi reformama kako bi se iznjedrio kvalitetan sustav koji će napokon izbaciti suca vrijednog završnice velikih natjecanja kako je nedavno napravljeno u Belgiji iz splitskog kluba su se očito zadovoljili mrvicama. Pri tome se najavljeno uvođenje VAR-a u HT Prvu ligu ne može smatrati rješenjem problema, uostalom to pokazuje upravo primjer iz Belgije gdje je uz primjenu VAR-a sudačka organizacija povjerena engleskom profesionalcu Davidu Ellerayju.

Iz splitskog kluba su zajedno konstatirali i da su izmjene Zakona o sportu implementirane i da se isti provodi. Tehnički govoreći ne može im se to poreći no isto tako treba spomenuti da je Hrvatski nogometni savez dugo vremena ignorirao ZOS sve dok voda nije došla do ušiju i dok nisu smislili način kako da zaobiđu duh samih izmjena. To su učinili na način da su izmjenama statuta uveli dvije kategorije članstva u Skupštini HNS-a – neposredne i posredne članove. Neposredni su oni koji dolaze iz županijskih nogometnih saveza i upravo oni imaju veća prava od posrednih članova koje čine predstavnici klubova i ostalih dionika. Svi imaju pravo glasa, ali neposredni članovi su tako ti koji svojom potporom omogućuju kandidaturu za predsjednika Saveza ili samo oni imaju pravo sazvati izvanrednu skupštinu, a i samo njihov predstavnik može biti član Izvršnog odbora. Jasno je da je ovim izmjenama koncentracija moći zadržana u županijskim nogometnim savezima gdje često politika vodi glavnu riječ.

>> IZMJENE STATUTA Liberalizacija na HNS način: Tri moguća kandidata i jedna lakrdijska odredba

>> Izmjene statuta HNS-a (1. dio): Dragi dionici, odjebite!

>> Izmjene statuta HNS-a (2. dio): Ali baš odjebite… 

U zaključcima je utvrđeno i da se financije Saveza vode transparentno i sukladno zakonu te da će Komisiju za financije popuniti jedan član iz NSŽSD. Pitali bismo Hajduk i HNS kako se to financije vode transparentno kad HNS odbija reći koje naknade i donacije i kome točno isplaćuje? Tako se o isplatama članovima IO HNS-a i političarima koji na račun Saveza gostuju po europskim i svjetskim metropolama saznaje tek nakon istraživačkih otkrića Drage Hedla iz Telegrama. HNS se ne smatra ni javnim tijelom na kojeg se odnosi Zakon o pravu na pristup informacijama zbog čega se protiv njih vodi nekoliko sporova pa medijima, a tako i nama odbijaju primjerice obrazložiti stavke iz financijskih izvještaja ili odgovoriti na škakljiva pitanja.

Iz izjave za medije jasno je da Hajduk predvođen Marinom Brbićem karte baca na ponovnu uspostavu udruge prvoligaša. Upravo je to prvi zahtjev koji je Marin Brbić spomenuo nakon upita novinara i na koji je očito u potpunosti fokusiran. No udruga prvoligaša nije nešto novo u hrvatskom nogometu. Aktualna je bila do srpnja 2014. godine kada je ukinuta od strane IO HNS-a jer pet klubova (Dinamo, Lokomotiva, Rijeka, Istra 1961 i Osijek) nije željelo sudjelovati u njenom radu pa tako nije imala kvorum te je bila blokirana u donošenju odluka. Vođenje Prve HNL je od tada preuzeo Savez koji bira vodstvo lige (povjerenika za natjecanje, disciplinskog suca, povjerenika za suđenje, povjerenika za sigurnost…), vodi natjecanje te odlučuje o marketingu lige koji obuhvaća i prodaju TV prava. Tko jamči da i novo izdanje Udruge prvoligaša, ako do njega uopće i dođe, neće završiti na isti način.

Naposljetku promjene se nisu počele događati, čelnici HNS-a nisu s riječi prešli na konkretna djela, ali je jedan igrokaz HNS-a i politike uz blagoslov Hajdukovih čelnika bio dovoljan za dolazak reprezentacije u Split. O ispunjenu zahtjeva koji su usmjereni prema transparentnijim i poštenijim odnosima prema svim klubovima, s ciljem otklanjanja godinama gomilanih problema očito nema potrebe hitno djelovati. Barem ne do nekog novog skandala koji će dovesti do novog rata priopćenja, a povijest nas je naučila da njega ne treba dugo čekati.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter