Maccabi Tel Aviv i Galatasaray nove žrtve financijskog fair playa, PSG za sada oslobođen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

U jeku naših objava o financijama HNL klubova, UEFA je objavila svoje rezultate nadgledanja poslovanja klubova u sklopu financijskog fair playa. Bitno je, i jedino moguće, raditi odgovorno jer su u suradnji s Europskom komisijom potpisani novi sporazumi o još transparentnijem radu i nadgledanju praktički svih klubova. Jednostavno, prošla su vremena neodrživog poslovanja. U našim rezultatima vidjeli smo da se Dinamu ne piše dobro njihovim načinom poslovanja. UEFA je objavila sljedeće:

Maccabi Tel Aviv

Poznato „hajdučko prokletstvo” kad izbaciš Hajduk iz Europe izgleda nije samo vezano za ispadanje iz lige. Maccabi TA je zadesio financijski fair play UEFA-e, zbog nagomilanog gubitka. Postigli su nagodbu s UEFA-om da moraju smanjiti minus na 20 milijuna eura do kraja ove godine, odnosno do 10 milijuna eura na kraju 2019. godine. Do kraja 2019. moraju smanjiti i trošak zaposlenih u odnosu na prihode. Uz sve to, iduće 3 sezone su pod posebnom prismotrom UEFA-e.

Maccabi TA je pristao platiti kaznu od 1 milijuna eura iz dobiti od UEFA natjecanja 2017/18. Bezuvjetno se naplaćuje 200.000 eura, a 800.000 uvjetno, ukoliko se ne ispune uvjeti iz ove nagodbe.

U sezoni 2018/19 Maccabi TA je ograničen na prijavu samo 22 igrača za UEFA natjecanja, umjesto 25 koliko je predviđeno pravilnikom. Istovremeno imaju i ograničenje u registriranju novih igrača za UEFA natjecanja, ovisno o neto prihodima transfera. Ovisno pak o financijskim rezultatima, ova ograničenja se mogu i ukloniti od sezone 2019/20.

Ovim ograničenjima Maccabi TA postaje i više nego poželjan protivnik iz grupe nositelja u 3. pretkolu Europske lige za iduću sezonu. Naravno, ukoliko uopće svladaju protivnike u 1. i 2. pretkolu jer kreću od samog početka.

Galatasaray

Galatasaray nikako pomiriti ambicije navijača i financije. Još davne 2011. godine klub je bio u nedozvoljenom minusu pa je 2014. kažnjen s 200.000 eura i ograničenjima u plaćama da bi konačno 2016. godine bio izbačen iz Europe na dvije godine.

I sad na povratku je u novim problemima te su potpisali nagodbu s UEFA-om. U iduće 4 sezone bit će pod posebnom prismotrom. Do kraja 2019. godine moraju manjak spustiti ispod 20 milijuna eura, do kraja 2020. godine ispod 10 milijuna eura. Troškovi na plaće djelatnika i igrača su u te dvije godine ograničeni, kao i dug u bankama.

Financijski se kažnjavaju 15 milijuna eura, od čega 6 milijuna eura bezuvjetno, a 9 milijuna eura uvjetno ovisno o ispunjavanju potpisane nagodbe.

Ograničeni su na prijavu samo 21 igrača za UEFA natjecanja u iduće 4 godine, odnosno, u slučaju ispunjavanja uvjeta, svake godine bi im se podigao broj (2019/20 – 22 ; 2020/21 – 23 ; 2021/22 – 25). Istovremeno imaju i ograničenje u registriranju novih igrača za UEFA natjecanja, ovisno o neto prihodima transfera. Ovisno o financijskim rezultatima, ova ograničenja se mogu i ukloniti od sezone 2021./2022.

Astana, Beşiktaş, Fenerbahçe, Internazionale Milano, Porto i Trabzonspor

Ovo je grupa klubova koji su već prijašnjih sezona potpisali nagodbu te su pod posebnom prismotrom ispunjavanja iste. Astana, Beşiktaş i Porto rade to u potpunosti, s tim da Astani i Beşiktaşu ističe iduće sezone, a Portu 2020/21.

S druge strane Fenerbahçe, Internazionale Milano i Trabzonspor djelomično ispunjavaju uvjete pa im ostaju ograničenja vezana uz registraciju igrača te će im se primijeniti i određene financijske kazne vezane uz ograničenu isplatu zarade europskih natjecanja.

PSG

PSG je bio pod velikim udarom medija s obzirom na nevjerojatne transfere Mbappea i Neymara (ukupno 402 milijuna eura odštete). Međutim, sponzorski ugovori koje su imali u razdoblju 2015.-2017. pokrili su to razdoblje, s obzirom da UEFA gleda 3 sezone u kompletu. Ipak, ovo je samo privremeni spas jer PSG mora prodati igrača u vrijednosti 60 milijuna eura kako bi i iduće godine prošli nekažnjeno.

Olympique Marseille

Kažnjeni su sa 100.000 eura zbog manjeg kršenja finacijskog fair-playa i bit će pod posebnom prismotrom iduću sezonu.

Rubin Kazan

Zbog kršenja sporazuma iz 2014. godine prijavljeni su Financijskoj sudbenoj komisiji te ih očekuje kazna.

Krasnodar, Lokomotiv Moskva, Monaco, Roma i Zenit

Ovo je grupa klubova koja je u potpunosti ispunila nagodbu te se oslobađaju daljnjih nadgledanja i istraga.

Milan

UEFA još nije objavila presudu za Milan za kojeg je prema neslužbenim vijestima zatraženo izbacivanje iz budućih natjecanja. Mediji u svojim izvještajima navode dospijeće plaćanja 40 milijuna eura do kraja lipnja, a do listopada nevjerojatnih 380 milijuna američkom fondu Elliott Management. Međutim, to nije sve, svi transferi novca idu preko off-shore tvrtki tako da se ni ne zna stvarni vlasnik Milana.

Renato Čupić


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter