Lucien Favre – mister olovka i papir! (VIDEO)

Twitter/OGC Nice
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Pomalo čudnjikav, ali i filozofski nastrojen duboki pogled, kojim odaje dojam kao da „ulazi“ u stvar koju promatra – to je Lucien Favre. Ako to prenesemo na trenerski posao, onda se može reći da mu je „pogled“ jedna od glavnih karakteristika. Detaljan je do krajnjih granica, a sve svoje misli zapisuje na neizostavne komadiće papira koje stalno prebacuje po rukama skupa sa olovkom koja čovjeku nudi pravu malu dragocjenost – zapisivanje. Jer pametan piše, a glup pamti. Barem tako kažu.

>> Lucien Favre – sinonim za uspjeh

Nemoguće je kroz jedan kratak tekst upoznati čitatelje sa time što bi konkretnije značila njegova posvećenost i pozornost koju pridaje tančini i detalju, ali evo samo jedan banalan primjer sa utakmice Europske lige protiv Lazija. Na prvu će izgledati vrlo jednostavno, što na kraju krajeva, kada se na to ukaže, mnogo toga izgleda. Stvar je u tome da je puno teže doći do nečega iz nule, nego li gledati samo krajnji rezultat jednog kompletnog procesa razmišljanja. Dakle, što je to Favre primjetio u Lazijevoj igri? Primjetio je kako Lazio stvara konstantno isti „kostur“ vezne linije po kojoj se stalno nudi dijagonalni prostor u odnosu na položaj lopte.

Sneijder je tu nekoliko puta primao loptu, a nakon primitka je uvijek imao najmanje jednu, a najčešće i dvije opcije povratnog dodavanja (jer ti igrači imaju puno bolji pregled igre).

Na taj bi način Nica vrlo lagano prelazila na bočne zone, a uz to osigurala svojim bekovima velike prostore ispred sebe i jako puno vremena za daljnje djelovanje. Bočni vezni Nice utrčava u sredinu i okupira Lazijevog beka, dok su Lazijevi veznjaci po defaultu jako usko postavljeni i samim time treba im puno vremena za dostići Nicinog beka, a uz to Sneijder se nalazi u međuprostoru pa je potrebno ili iskakanje stopera ili podrobnija pažnja veznjaka. Vezi igrač Lazija zbog toga sužava i time bek Nice ostaje praktički sam, sa puno prostora ispred sebe, te prijeko potrebnog vremena za što kvalitetnije daljnje djelovanje.

Elegantan kao igrač, elegantan kao trener!

Favre izlazi van ustaljenih dogmi razmišljanja i djelovanja, van okvira već zacrtanih i opće prihvaćenih zatvorenih kutija. On na opsežan način i kroz široka promišljanja ulazi u srž svakog segmenta igre.

Sposoban je generalno urediti igru svoje momčadi, svojim igračima dati jasna načela i postulate koji su stalni, zatim neke stvari adaptirati na protivnika, pripremiti specifičnosti za pojedinu utakmicu, a na kraju i sjajno voditi utakmicu, te korigirati ranije izrečene stvari ukoliko iste ne prolaze u tom datom trenutku. Vrstan je taktičar i strateg, ali također ima izuzetno oko za prepoznavanje pravog potencijala u mladim igračima.

Kroz sljedeći video ćemo Vas pokušati generalno upoznati sa radom ovog sjajnog stratega u kontekstu sistemskih rješenja u igri (uglavnom u fazi napada).

U kontekstu pogledanog, prvo se pitamo – kakav nogomet generalno preferira? U gornjem videu Nica ima kontinuirani regredirajući napad i visoki posjed lopte na svojoj strani. Vidimo jako puno dodavanja, odgađanja napada, kontrola igre je postojana, dinamika kretnji dobra, a sve to omogućava visoka razina strpljenja i konstantnog strateškog napadanja ciljanih prostora, sve dok isti ne puknu. Međutim, nije to ono što ovog Švicarca obilježava kroz prošlost.

Može se reći da generalno preferira nogomet prepun brzih kratkih dodavanja kojima uglavnom u tranzicijskom napadu pokušava ugroziti protivnički gol. Tako je igrao skoro u svim klubovima koje je vodio, ali odlučio se ipak malo adaptirati na situaciju koju je zatekao u Nici. Međuostalim, možda i zato u prvoj godini glavni lik ove priče generira puno bolje rezultate. Nakon detaljnijeg upoznavanja Favreovog rada protivnik je u mogućnosti kvalitetnije se adaptirati na njegov sjajan tranzicijski napad i to na način da se jednostavno ne želi nadigravati sa njim, nego stane u gusti duboki blok na svojoj polovici, čime mu oduzima priliku za kontrama i stavlja ga u položaj da on mora „kolo voditi“. Jedan vrstan trener kao što je Klopp ima velikih problema s tim i ne odaje dojam kako ga to posebno brine. Sa druge strane Favre je toga očito svjestan i odlučio je razviti i drugačiji plan igre.

Čovjek od 60 godina i dalje želi učiti i usvajati nova znanja, a posljedično i usavršavati svoj rad koji se ne može bazirati na čistoj univerzalnosti. Jer ona ne postoji.

U fazi obrane uglavnom preferira duboki ili srednji zonski blok u opcijskom branjenju i to mu je svojevrsni zaštitni znak, a djelomično i situacijski pripremljen presing. Ali u Nici se i to promjenilo utoliko što, možda više nego ikada do sada, preferira i visoki presing.

Zanimljivo da je u trenutku vođenja Mönchengladbacha bio jedan od rijetkih trenera koji nije pratio ondašnji, a i današnji trend Bundeslige – geggenpresing. On je skoro isključivo bazirao igru na dubokom zonskom bloku i opcijskom branjenju, dok se ostatak kolega bavio populariziranjem „drugačijeg načina branjenja“. Općenito nije preferirao bilo kakve vrste kontinuiranih, a pogotovo visokih presinga.

Sada pak, u Francuskoj, dolazi u goste u PSG-u i napravi strašan visoki presing čije posljedice su bile da Parižani na to nisu imali baš nikakvog odgovora, te su nekoliko puta panično ispucavali loptu u aut, dok protiv Lazija imamo priliku vidjeti kako Nica složi akciju za gol koja traje preko dvije minute, za razliku od Njemačke gdje je napade završavao „u nekoliko sekundi“.

Favre početne formacije mijenja kao čarape, očito ih, kao i svaki progresivan trener, smatra samo nečim pomoćnim, situacijski skoro pa nepostojećim i manje bitnim, odnosno bitnim samo u ispravnom kontekstu. Tako je promijenio cijelu svitu raznih formi otkako je sjeo na klupu Nice. Da sada ne nabrajamo, teško da ima neka koju ovaj Švicarac nije isprobao. Od onih sa trojicom straga, koje je uglavnom utilizirao prošle sezone i bio ekstremno uspješan, pa do današnjeg zaustavljanja na nekakvih  4-4-1-1.

Brojčana superiornost je uvijek postojano načelo!

Velika zanimljivost leži u filozofiji branjenja. Krenut ćemo od bočnih napada.

Na prvu izgleda riskantno i nemarljivo, jer je vidljiv prevelik prostor između stopera (CB) i beka (LB).

Favre je lateralne zone označio jako bitnima kod odnosa sa loptom i bez nje. Pokrivanje istih, po njegovu načinu razmišljanja, dogodit će se samo ukoliko igrač u početnoj poziciji bude blizu istog tog prostora, odnosno bočne zone i half space-a. A pogotovo ako tamo bude više igrača koji onda tvore jednu cjelinu unutar jedne zone. Dok će se pokrivanje koridora riješiti opcijskim branjenjem zadnjeg veznog (DM).

On je trener koji na malom prostoru teži stvaranju brojčane nadmoći. Na slici vidimo kako u obje zamišljene zone Nica ima više igrača od protivnika. Ako je ideja stvaranje brojčane nadmoći na malom prostoru (jer je učinkovitija) onda je jasno da će se kod branjenja bočnog napada momčad morati podijeliti na dva „dijela“, kako bi i unutar 16 metara imala istu tu brojčanu superiornost.

Druga karakteristika Favreovih momčadi je ta da ostavljaju kompletnu središnjicu terena ili međuprostore nebranjenima. To je tako na prvi pogled. Ali što se krije iza toga?

U pitanju je opet opcijsko branjenje i tu vidimo kako Sneijder postavkom svog tijela onemogućuje normalno dodavanje u tu praznu i opasnu zonu (kada bi tamo bio neki igrač, ili kada bi se ubacio iz drugog plana što je još opasnije i teže za branjenje).

Što bi značilo kada bi tako opasni prostor ipak branili sa čovjekom, bez obzira bio tamo protivnički igrač ili ne? Pa imali bi igrača manje u jednoj od gore spomenutih dviju zona, a to bi značilo i manju mogućnost ostvarivanja brojčane superiornosti.

Favreov paradoks!

Kako igrač Lazija sa loptom u nogama (na gornjoj slici) može dati loptu u centralnu zonu?

Možda povratnim dodavanjem na možebitno slobodnog igrača. Ali Favre itekako pokušava takve opcije otkloniti na način da napadač presjeca mogućnost povratnog dodavanja na najbližeg protivničkog igrača. Na kraju krajeva takvo dodavanje daje Nici vremena za preslagivanje i ispravnu reakciju.

Drugo bi bila nekakva lopta koja bi se, opet možda, provukla pokraj Sneijdera sa njegove unutarnje strane. Ali tu dolazimo do toga da je zadnja linija Nice preblizu takvoj opciji, jer jednostavnim iskakanjem stopera taj mogući Lazijev igrač bi bio lagano markiran. A iskakanje stopera i bekova je nešto što Favre izuzetno prakticira.

Treće je npr. visoka lopta. Međutim, koliko bi igrača takvu loptu moglo uspješno dodati, te kada bi i uspjeli – koliko bi igrača takvu loptu uspješno i kvalitetno stavilo pod svoju kontrolu i u kratkom vremenu napravilo opasnost po gol? Opet ponavljamo – Favre izuzetno preferira iskakanje stopera ili bekova prema tim „nebranjenim“ zonama, ali samo onoga trenutka kada protivnik ipak na neki način uspije probiti u iste.

I tu onda dolazimo do paradoksa – rizičnije je protivniku davati paseve u te prostore, nego Nici da drži te prostore“ nebranjenima“.

Kada se braniš skupi se! Ne, kaže Favre!

U srednjem ili visokom bloku, Nica opet ima postavke van ustaljenih okvira. Kada se braniš skupi se, kada napadaš raširi se. Baš kao spužva. Ili kišobran. Ovisi citirate li legendarnog filozofa Barbu Luku Kaliternu ili njegovog učenika Špacu Poklepovića.

Međutim, svaki trener ima svoje stajalište, a sukladno tome i različite poglede sa tih stajališta. Favre se po pitanju obrane baš i ne drži tog Barba Lukinog postulata. Horizontalna kompaktnost nije na visokom nivou, ali to im omogućuje dobro branjenje lateralnih zona, te lagano branjenje situacija kada protivnik prebacuje težište igre.

Stavili smo primjer utakmice protiv Dijona u formi  4-4-2 flat, gdje je horizontalna udaljenost između bočnih igrača dosta velika. Dio objašnjenja takve postavke smo već rekli, a to je težnja za lateralnim pokrivanjem, jer to je esencija Favreove filozofije u svim fazama igre.

Vidimo također kako Dijon ima dva igrača u međuprostoru, što je samo po sebi rizično za Nicu. Ali isto tako je skoro pa nemoguće da lopta dođe do njih, odnosno dodavanje lopte prema njima  je još rizičnije od Favreovog namjernog ostavljanja igrača u tim opasnim zonama. Iznimno bitan faktor u svemu tome ima pravilno postavljanje igrača i zauzimanje pravilnog kuta u odnosu na loptu i suparničkog igrača.

U fazi napada Favre također teži stvaranju manjih zona u kojima se formiraju igrači u svrhu stvaranja brojčane nadmoći nad suparnikom. Lopta do ciljane zone može stići zrakom (rijeđe) ili po podu (najčešće). Ciljane zone su one bočne i oba half space-a, a ubadanje u koridor između stopera i beka je akcija koju Favreova momčad nebrojeno puta ponavlja. Sve dok protivnička linija ne pukne.

Mogućnost povratnog dodavanja je „pod mus“, jer se na taj način vrši progresija napada. Još jedan paradoks. Povratno dodavanje – progresija.

Može li se ponoviti prošlogodišnja privlačnost!

Činjenica je da je prošlogodišnja Nica, sa ipak boljim individualcima pod istim ovim trenerom bila jedna seksipilna i opojna djevojka u svom najboljem večernjem izdanju. Ali ta djevojka je jutro nakon sjajnog tuluma ostala bez šminke, nije počešljana, otuširana i lijepo namirisana. Samim time, više nije tako opojna i seksipilna. I dalje se vide aduti i dalje je ona lijepa, ali sve skupa nije više tako blistavo kao na sinoćnjem tulumu. Ista stvar se dogodila i Nici. Sreća je u tome da se stari sjaj opet može vratiti, jer djevojci aduti nisu nestali, nego samo nisu istog sjaja.

Ove sezone su se neke okolnosti u Favreovoj momčadi promijenile, ali ako dobije vremena mogla bi to ponovno biti dobitna kombinacija. Na raspolaganju ima niz mladih i talentiranih igrača koji su pravi aduti za ponovni sjaj ovog kluba sa prekrasne Azurne obale.

Svakako treba spomenuti i Nicinu akademiju koja radi dobar posao. Dobra akademija je za klubove koji egzistiraju u velikim ligama i imaju skromnije budžete na raspolaganju – nužnost. Ili to, ili dobar skauting. A Nica ima čak i to. Dakle, svi preduvjeti su tu.

Samo mamurnu djevojku nakon teške noći treba malo „vratiti u red“.

A. K.

Pročitajte još:

>> ‘Mulac’ koji će obilježiti desetljeća pred nama

>> Julian Nagelsmann – trener koji koristi metode presinga za obje faze igre

>> Nogometni šah ‘El Maestra’

>> Quique Setién – opsesivan strateški um (FOTO/VIDEO)


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter