Kultna 22: Proračunati kukavičluk

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Prvi veliki minus Zorana Vulića. Bilo je dosta drvlja i kamenja kad je imenovan, dio s razlogom, dio ne. Ali jedno je bilo jasno, Vulić je podigao ekipu, oživio je igrače te iz te perspektive je do sada zasluživao pohvale. No zato za jučerašnju utakmicu mora istrpiti pokude.

>> Po bod za Hajduk i Dinamo u derbiju bez golova i igre

Da će utakmica biti generalno loša moglo se i pretpostaviti. U dosadašnjim nastupima treneri obje momčadi su pokazali da su reaktivni i da više vole igrati na kontre. Zbog toga je recimo još uvijek pretjerano govoriti o ultra jakom Dinamu i vrhunskom treneru kad bi taj, hm, klub, imao već nekoliko kikseva protiv slabijih u prvenstvu, možda bi i ispao u 1. kolu kupa, samo da im ruke nisu davali 12., 13. i 14. igrač. Bjelici je, koliko god bizarno zvučalo, lakše igrat protiv Fenerbahčea nego protiv Sloge. I zato bi, da nema pulena u crnom, njegov trenerski učinak na klupi Plavih bio znatno lošiji. Isto tako, Vulić voli protivnika s posjedom. Pa će tako pustiti posjed protivniku i u susretu s Istrom 1961. Pa se onda mučiti protiv četvrtoligaša, jer oni ipak ne mogu imati veći posjed. Uglavnom, po onome što smo dosad vidjeli srela su se dva reaktivna trenera te je u samom početku bilo jasno da postoji velika mogućnost sportske uspavanke.

Ali, jedna je stvar je biti malo povučen i čekati kontre, a druge je nemati nikakvu ambiciju za postizanje gola. Bjelica se adaptirao na to da ima pomoć sudaca pa je eventualni pogodak tražio kroz prekide u zoni centaršuta, uzdajući se u poslovičnu spremnost Hajduka da napravi glupost u branjenju centaršuta. Vulić je pak imao mantru u kontri odigrat nešto na Jaira ili Gyurcsa, pa eto, ako oni nešto solo smućkaju. Uz što manje njima priključenih igrača u napadu.

I dok me za goste nije briga, njihov posao kako će i što će, Hajduk mi je stvorio nervozu. Teško se adaptirati na to da ti klub igra na nula-nula na Poljudu. Odnosno ništa-ništa, bolje je reći. Znao je Hajduk već i do sada prepuštati igru protivniku, uostalom, tako je odigrao i vjerojatno najbolju utakmicu u protekle tri godine (Brondby na Poljudu), ali to je tada bilo smisleno i rađeno u cilju postizanja gola više. Jučer je to bilo u cilju čekanja zadnjeg zvižduka čovjeka u crnom. I tu sad Vulićeve riječi kako “Hajduk na Poljudu uvijek ide na pobjedu” zvuče kao neki oblik sarkazma.

I ne može se stručni stožer sad floskulama pravdati da su se igrači nesvjesno sami povlačili, jer je očigledno baš klupa naložila da se kod zamjena s terena izlazi puževim korakom. Ne sjećam se kad me je što naljutilo kao te tri izmjene i to kupovanje vremena. Vulić bi stoga morao objasniti nekoliko stvari. Hoće li Hajduk nastaviti igrati na kontre i polukontre, pa i protiv Istre i takvih protivnika? Koja mu je uopće ambicija u prvenstvu Hrvatske?

Za kraj, ne mogu preći preko još jedne stvari, Vulićeva slavljenja Danija Olma. Španjolac jeste talentiran igrač (ali svakako ne među tri najtalentiranija na svijetu, to vjerojatno ni njegova mama ne misli), ali jučer se uklopio u sivilo dosadne utakmice, pokazujući tek volju za simuliranjem. Gdje je Hamza za njega odigrao doktorski, kao da se N’Golo Kante na jednu utakmicu ukazao na Poljudu. Čemu onda potreba Vulića da priča bajke o protivničkom igraču!? Kojeg njegovi trenutačni šefovi doživljavaju tek kao prolazni ljudski bankomat, a trener Hajduka ga veliča. Bizarno.

Morat će se Vulić trgnuti. Svijet se promijenio od vremena kad je zadnji put bio trener Hajduka. Sad i same utakmice prati nemjerljivo više ljudi, koji nisu osuđeni na radio-prijenose, a i svaka izgovorena riječ je puno dostupnija ljudima. Jednostavna je paralela: u vrijeme Vulićeve titule na Poljudu odnosno kad je posljednji put vodio Hajduka Google je bio mala neprofitabilna tvrtka, a Facebook nije postojao na svjetskom tržištu. Stoga, molimo, manje priča o Olmu, a više igrača u završnici akcija Hajduka.

Stanislav Mamić Piksi


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter