Kultna 22: Koga guši zbog Hajduka?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email
A mogli smo imati Bobana i Ejupija…

Kada je Marko Futacs zabio četiri gola Interu iz Zaprešića došao je na vrh ljestvice strijelaca HNL-a kao prvi Hajdukovac nakon dugo vremena, ali i ostvario fantastičan statistički učinak prema statistici InStata i Telesporta. Najbolji igrač susreta, ali i cijelog kola, odjednom je ušao u medijsku žižu, njegove izjave prenijeli su manje-više svi, čak i oni koji su ga tamo na početku sezone nazvali prevarom i prinovom. Ne treba imati slonovsko pamćenje da se sjetimo priča o „nizu prinova“, koje su stigle na Poljud, a umjesto kojih smo mogli imati, ni manje ni više, nego dva prava kapitalca Gabrijela Bobana i Muzafera Ejupija!

Bez ikakve namjere da podcjenjujemo spomenute igrače, koji neupitno imaju svoju vrijednost, moramo se prisjetiti logike novinara, koji je spomenutom dvojcu dao prednost pred sedmoricom prinova bez prave vrijednosti. I uz pravo na slobodu drugog i drugačijeg stava otpisati još polovicom rujna igrače koje je doveo Mario Branco i pretpostaviti im dvojicu „kapitalaca“, koji su eto nudili „sigurnu okladu“, priča je od starta bila na klimavim nogama. I sada na kraju sezone postavlja se pitanje tko je bio u pravu? Bez daljnjega od spomenute sedmorice najlošijim se izborom pokazao omaleni Maganto, no njegov je put u Hajduku trajao kratko, a ugovor raskinut nakon samo par mjeseci. Ostali su redom ovoj momčadi donijeli dodatnu vrijednost, ovisno o vlastitim mogućnostima, a Moćni Mađar se pokazao kao fantastičan odabir i jaka snaga Hajduka. Baš kao što su i ostale, tada nazvane prinove, Said, Memolla, Savvas, Jefferson*, Hamza donijele momčadi puno više nego što bi to učinila tek dva kapitalca. I sada vas pitam, uložiti u dva prava pojačanja ili sedam potencijalnih?

*Jefferson je u Hajduk došao godinu ranije, još za mandata Gorana Vučevića, ali ga je autor citiranog teksta odlučio uvrstiti u sedmoricu, koju bi založio za gore spomenuti dvojac napadača.

Probuđeni, Carrillov Hajduk, pred kraj sezone odgovorio je jednostavno na to pitanje i zato je pravo zadovoljstvo čekati novu sezonu kada smo vidjeli dio mogućnosti splitske momčadi. Napokon imamo situaciju u kojoj su trener i sportski direktor na vrijeme produžili ugovore, definirali vlastite uloge i sada čekamo nadogradnju. Plan je već tu, ljudi na ključnim pozicijama su tu, upoznali su se sa situacijom u klubu i domaćem nogometu. Čekamo prinove na deficitarnim pozicijama i čekamo da Portugalac pronađe nekog novog Futacsa, a Katalonac postavi igru, s kojom ćemo od početka prvenstva biti konkurentni. Njegov će najveći zadatak biti upravo taj, kako izvedbe poput one protiv Osijeka ili Intera, učiniti pravilom i standardom, a anemične i bezidejne utakmice, ako ne ukloniti, onda barem svesti na minimum. Momčad je dobrim dijelom definirana, osiguran je konačno novac i za pojačanja pa se s pravom možemo nadati rezultatskom iskoraku.

Bardov Kiss of Death

Ne možemo se ne osvrnuti i na tragičan kraj gradskog rivala, koji nije ostvario uvjete za licencu čak ni za 2. HNL, tako da će Split dogodine igrati na trećeligaškom jugu. Bez namjere da se naslađujemo nad problemima Splitovaca potrebno je citirati one koji su ne tako davno kratkovidno, prvoloptaški govorili kako je u ovom trenutku Split po svemu ispred gradskog rivala. I organizacijski, i financijski, i stručno, na koncu i igrački. I samo zbog tih i takvih, koji su učestalo s divljenjem gledali na Crvene, a nipodštavali Hajduk i njegov put, zbog njih koji su ustrajali na spinovima o novom gazdi u gradu spomenut ćemo sudbinu RNK-a. Valjda je nekim ljudima svojstvena potreba da do uspjeha dolaze preko noći, preskačući skaline, valjda je Hrvatima imanentna potreba za jednim gazdom, koji će ih voditi za ruku i kojem će se klanjati. I kao što su nam tada novinar Reić i društvo za uzore nudili Žužule, koji su po svemu ispred Hajduka, kao što su tada veličali njihov poslovni model i poduhvat i baš kao što su nekritički i dodvornički dočekivali Amerikanca Glovera, u čije smo se poslovne i sportske domete uvjerili u Istri, sada nam ti isti pojedinci nude i guraju poslovni model Rijeke kao jedini ispravan i onaj koji treba slijediti. Ne znam misli li dotični pri tom i na poželjnost vazalnog odnosa, ali za navijače Rijeke ovo je svakako najgora moguća svijest u tjednu velikog slavlja. Sudimo li naime prema dosadašnjim primjerima i Reićevim prognozama Riječane stiže kletva. Upravo su dobili najgori mogući kiss of death. Onaj Bardov!

Legende koje to jesu

Najljepša slika tjedna, ako hoćete i mjeseca, nije bila ni pobjeda protiv Intera, niti raspucani Futacs. Najbolje od Hajduka vidjeli smo na okupu generacije koja je Hajduku donijela prvi kup u sezoni 1966/67. Od Pere Nadoveze do nekih davno zaboravljenih lica i članova njihovih obitelji okupili su se na Poljudu u nostalgično-emotivnom prisjećanju na prošla vremena i prvi Kup osvojen protiv Sarajeva. Priču nisu uspjeli pokvariti niti pokušaji pojedinaca da u vlastitom i dobro poznatom stilu zlobe i ego tripa pokušaju zaustaviti nekadašnje prvotimce da dođu na Poljud. Telefonski pozivi da se ne idu klanjati Kosu nisu ništa drugo doli manifestacija vlastitih problema. Neki su još jednom pokazali svoje pravo lice, domete i vlastitu etiku, ali igrači koji su došli, njihove žene, djeca i unuci su bili najljepši odgovor opstrukciji sklonim pojedincima. Onima koji Hajduka priznaju i vole samo kad su u prvom planu.

Foto: Robert Matić / hajduk.hr

Klub je na dostojan način, kako i priliči splitskoj starini, obilježio veliku obljetnicu prvog kupa, a mi smo se mogli uvjeriti tko su prave legende kluba:

”Dragi moj Galebe, ovo može samo Hajduk”.

Edo Zdravković


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email