Kultna 22: Čekajući rasplet

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Dok čekamo rasplet HDZ-ovsko-HNS-ovske akcije ujedinjenja s naslovom „Nacionalno jedinstvo u Splitu“, a pod pokroviteljstvom nacionalne navijačice broj jedan i dok se u javnosti pomalo i smišljeno zaboravlja da je prije svega zaslugom poteza nogometnih vlastodržaca do razjedinjena i došlo te da je njihovim (ne)radom hrvatska nogometna reprezentacija od neovisnosti tj. u posljednjih tidesetak godina u Splitu odigrala samo 12 prijateljskih i kvalifikacijskih utakmica prisjetimo se zahtjeva koje je Hajduk kronološki upućivao prema HNS-u od velikog prosvjeda na Rivi iz studenog 2014. godine.

Za vrijeme prvog mandata predsjednika Brbića splitski klub je u svibnju 2015. godine od HNS-a tražio ispunjenje sljedećih sedam zahtjeva:

1 – HNK Hajduk traži vraćanje nadležnosti vođenja Prve HNL Udruženju prvoligaša te traži smjenu/nemogućnost ponovnog izbora za istu funkciju Povjerenika za natjecanje 1. HNL;

2 – HNK Hajduk traži smjenu/nemogućnost ponovnog izbora za istu funkciju Disciplinskog suca 1. HNL;

3 – HNK Hajduk traži rješavanje poznatog problema s NK Lokomotiva i transparentnost rada Odjela za licenciranje HNS-a;

4 – HNK Hajduk traži da se ograniči broj posuđenih igrača u istom rangu natjecanja;

5 – HNK Hajduk traži reorganizaciju sudačke organizacije uz mogućnost uvođenja izuzeća sudaca;

6 – HNK Hajduk traži izmjene u načinu i sustavu izbora zastupljenosti klubova u tijelima saveza;

7 – HNK Hajduk traži ravopravnu zastupljenost klubova i regija u IO i Komisijama HNS –a.

Odlaskom Brbića i dolaskom Ivana Kosa zahtjevi se nešto mijenjaju te dorađuju i proširuju pa u svibnju 2017. godine oni glase:

1. Implementacija svih odredbi Zakona o sportu u radu HNS-a (na županijskoj i nacionalnoj razini)

2. Provođenje novih izbora za upravljačka tijela HNS-a nakon implementacije odredbi Zakona o sportu

3. Vraćanje Udruge klubova 1. HNL kao voditelja natjecanja 1. HNL (ili makar Plenuma klubova sa samostalnim odlučivanjem)

4. Transparentno definiranje kriterija za izbor na sve upravljačke funkcije i operativna tijela HNS-a s uključivanjem kriterija regionalne zastupljenosti uz samostalni odabir predstavnika na razini regije (kroz suradnju županijskih saveza unutar pojedine regije)

5. Ukidanje mogućnosti obnašanja više plaćenih dužnosti unutar tijela HNS-a

6. Transparentno definiranje uvjeta licenciranja i propozicija natjecanja najkasnije 12 mjeseci prije početka natjecateljske sezone

7. Ograničavanje maksimalnog broja posuđenih igrača među klubovima istog ranga natjecanja na 1 (jedan)

8. Profesionalni angažman stranog povjerenika za suđenje (na razdoblje od minimalno 3 godine, zbog potrebe neovisne reforme sudačke organizacije i revalorizacije sudaca na svoim razinama natjecanja)

9. Dozvoljavanje klubovima izuzeća do 2 (dva) suca u jednoj sezoni

10. Izrada i implementacija dugoročne ‘Strategije razvoja hrvatskog nogometa’ koja uključuje i ravnomjerno regionalno investiranje u infrastrukturu.

Povlačenjem Kosa i ustoličenjem Jasmina Huljalja na čelo bijelog broda u prosincu 2018. godine iz Splita je prema HNS-u iskazan interes za kandidaturom za odigravanje jedne kvalifikacijske utakmice hrvatske nogometne reprezentacije u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2020. godine. Tom prilikom je zatražen sastanak u Splitu na kojem bi Hajduk iznio svoje prijedloge s ciljem poboljšanja rada Saveza. U dopisu je između ostaloga navedeno kako je za aktivan ulazak Hajduka u kreiranje ostalih aktivnosti nužno prihvatiti sljedeće četiri točke:

1. Implementacija svih odredbi Zakona o sportu u rad HNS-a (na županijskoj i nacionalnoj razini) odmah i bez odgode

2. Profesionalni angažman stranog Povjerenika za suđenje (na razdoblje od minimalno 3 godine, zbog potrebe neovisne reforme sudačke organizacije i revalorizacije sudaca na svim razinama natjecanja)

3. Vraćanje Udruge klubova 1. HNL kao voditelja natjecanja 1. HNL (ili makar Plenuma klubova sa samostalnim odlučivanjem)

4. Transparentni financijski izvještaji.

Daljnji zahtjevi Hajduka su bili sljedeći:

5. Transparentno definiranje kriterija za izbor na sve upravljačke funkcije i operativna tijela HNS-a s uključivanjem kriterija regionalne zastupljenosti u samostalni odabir predstavnika na razini regije (kroz suradnju županijskih saveza unutar pojedine regije)

6. Izrada strategije nogometa do 31. prosinca 2019.

7. Provođenje novih izbora za upravljačka tijela HNS-a nakon izrade strategije i implementacije svih odredbi Zakona o sportu.

Nakon nedavno održanog sastanka predstavnika Hajduka i gradonačelnika Splita s izvršnim direktorom saveza Marijanom Kustićem putem objava iz medija naklonjenih HNS-u, nam je prezentirano sljedeće: Najavljeno je uskrsnuće „Udruge prvoligaša“, kao i odlazak Bruna Marića te marginalizacija Damira Vrbanovića. Ako je vjerovati tim medijima, ovo su tri ključne točke koje je Hajduk stavio pred HNS na održanom sastanku.

>> Nadzorni odbor se očitovao na upit udruge Naš Hajduk

O Udruzi prvoligaša je teško konkretno raspravljati jer nemamo dovoljno inputa na koji način bi ona funkcionirala i koje bi ovlasti imala, ali možemo ukratko prenijeti kako je to trenutno uređeno Statutom HNS-a, kako je bilo prije izmjena tih odredbi te kako se to radi vani gdje su upravo udruge prvoligaša, a ne savez, te koje najčešće vode natjecanje čime doprinose neovisnosti te financijskom prosperitetu klubova.

Statut trenutno dopušta takvoj Udruzi prvoligaša samo predlaganje natjecateljskog kalendara, povjerenika za natjecanje i disciplinskog suca. HNS je i prije dopuštao Udruzi predlagati određene stvari iz njegove nadležnosti, ali ih je bilo znatno više. Prije je, uz ove tri ovlasti koje i sada može imati, bilo moguće da Udruga predlaže cjelokupne propozicije natjecanja, sustav natjecanja HNL-a, komisiju za žalbe te druga tijela i komisije za koje se ukaže potreba. Ključna riječ u oba slučaja je – predlaže.

Kao što se vidi iz prijašnjih i sadašnjih ovlasti Udruge HNS je imao mehanizme da tu Udrugu, ako se i osnuje, drži na kratkoj uzici. Jedino logično je da bi se na inicijativu Hajduka napravile izmjene Statuta HNS-a te da bi se njima Udruzi prenijele ovlasti koje imaju slične udruge iz najboljih europskih nogometnih liga. Tamo one praktički vode glavnu riječ u vezi svega što se tiče prvoligaškog natjecanja, od propozicija, pregovora sa sponzorima, raspodjele prihoda i rashoda, disciplinskih kažnjavanja klubova, itd.

Za pretpostaviti je da bi u možebitnoj novoj udruzi prvoligaša imali deset klubova s po jednim glasom, a odluke bi se izglasavale običnom većinom. Tako da bi se za donijeti odluku trebalo dogovoriti s bar pet prvoligaša, umjesto nekim čudom takvu odluku progurati preko Izvršnog odbora ili Odbora za hitnost.

Također treba popratiti hoće li se u cijelu priču ubaciti i neke promjene oko cjelokupne sudačke organizacije.

Bruno Marić se uz titulu najboljeg suca u povijesti nogometnih sudaca HNL-a ovih dana neslužbeno okrunio i titulom najvećeg mučenika domaćeg nogometa zbog svoje ostavke na mjesto VAR instruktora u HNS-u. Barem, ako je vjerovati procjenama medija sklonih HNS-u. Dan nakon njegovog patetičnog obraćanja naciji medijska mašinerija počinje veličati lika, djelo i “nesebičan” potez te ga se proglašava mirotvorcem i najzaslužnijom osobom za možebitno odigravanje utakmice Hrvatska-Mađarska na Poljudu. Jedan je otišao toliko daleko da ga je preložio za „Nobelovu nagradu za nogometni mir“, kad bi samo postojala.

>> Bruno Marić podnio ostavku na mjesto HNS-ovog instruktora za VAR

Jasno nam je da je sama Marićeva pojava crvena krpa navijačima Hajduka, ali njegova ostavka s mjesta instruktora VAR-a je bitna kao i izgled odijela koje bi Jakov odjenuo kad bi s Orbanom gledao Hrvate i Mađare iz poljudske lože. Da Marićevom ostavkom ne ostanemo zakinuti za stručne i moralne ljude koji će implementirati VAR u HNL će se pobrinuti Ante Kulušić, on i dalje ostaje voditelj projekta VAR-a.

Osim što je sporno da Hajduk, ukoliko su plasirane informacije točne, inzistira na micanju figure umjesto na promjeni sustava, postavlja se i pitanje jesu li bili upoznati s tim koje su ovlasti Bruna Marića u ovom projektu ili su se samo htjeli ulizati navijačima tražeći i dobijajući njegovu glavu.

Što se tiče možebitnog micanja Vrbanovića, kao direktor je uvijek radio ono što mu gazda naloži, tako da će i njegovo eventualno dodatno marginaliziranje biti obavljeno više radi estetike i brige za želučano zdravlje hajdukovih navijača, nego radi nekog korektnog učinka. Njega će vjerojatno negdje sakriti u pozadinu gdje će u miru ubirati plaću i čekati da mu eventualno padne presuda, pa će ovisno o vremenskim prilikama u močvari i entuzijazmu međugorske vidjelice odlučiti hoće li se ponovno uključiti u obiteljski biznis. Uostalom nedavno je s mjesta izvršnog direktora preseljen na mjesto direktora Saveza.

Bez obzira jesu li ove tri točke stvarni zahtjevi Hajduka ili iz HNS-a samo prave dimnu zavjesu kako bi se riješili onih koji su im odjednom političkim diktatom postali nepodobni, percepcija određenog dijela javnosti je da je Hajduk i dalje negativac u čitavoj priči. Hajdukova delegacija je otišla u Zagreb, nisu prethodno obavijestili javnost o sastanku i ciljevima pregovora ili bar okvirnom smjeru kojim idu, time su otvorili bok da ih se medijski izmasakrira i izvana i iznutra. Poznato je koju propagandnu mašineriju HDZ/HNS ima, kao i koja novinarska krema se upinje izvijestiti s Poljuda kad se treba potkopavati klub i glancati vlastiti ego.

Vrijeme će pokazati je li Hajduk dobro odigrao ovaj meč, je li ovo neki medijski rope-a-dope čiji knock-out tek trebamo vidjeti. Zasad medijska percepcija nije najbolja, opet ispada da je Hajduk nešto kriv, kao da je on branio reprezentaciji da dođe u Split sve ove godine, ne bi da se njega uopće nešto pitalo oko toga. Dojam je da bi se ovom utakmicom HNS-u dopustilo nešto što mu je bilo zabranjeno, a cijela istina je u tome da je HNS namjerno izbjegavao Poljud i Split. Jednostavno je gadljivo kako su klubu smjestili, a ovi prihvatili (još moramo vidjeti naivno ili ne) čitav ovaj cirkus u kojem HNS gradi poziciju da slavodobitno završi priču zaključkom kako je popustio Hajduku u pregovorima, a sve radi boljitka sporta i nacionalnog jedinstva.

Oni su sve ove godine good guys, oni su žrtvovali najboljeg suca u svemiru, vrloga izvršnog direktora, ma čitav sustav prvoligaškog natjecanja su prepustili tim zločestim orjunašima samo da napokon i južni Hrvati mogu gledati Vatrene. Oni su inicijatori promjena, oni su veliki u svom popuštanju i pružanju ruke pomirenja, oni su ponizni, oni će uvesti promjene, oni rade na poboljšanju lige, oni su novi, nisu kao Mamić i oni prije njih, oni će ovo, oni će ono… daj nemojte nas zajebavat, isparit ćete iz Splita između prvog i trećeg zvižduka kojim se obilježava kraj utakmice skupa sa svojim obećanjima i „promjenama koje su u tijeku“.

S druge strane ako se Hajduk ipak počelo nešto pitati u hrvatskom nogometu onda bi on trebao inzistirati ne na kozmetičkim promjenama i kratkoročnim ciljevima nego na istinskim reformama, a sve zbog dobrobiti domaćeg nogometa kao i samoga sebe.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter