Kultna 22: Besmrtnici

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Besmrtnici su bili elitna postrojba Perzijskog carstva, osobna jedinica samog cara. Njih 10.000, uvijek deset tisuća. Nakon svake bitke, svi nastradali su mijenjani novima. I tako je to bilo, njih deset tisuća uvijek. Besmrtnici su bili ona postrojba koja je vodila i zadnji napad na odsutnu obranu Leonidinih Spartanaca i Tespijanaca u Termopilskom klancu. Njih točno deset tisuća.

Jedan pametan stariji čovjek, institucija reklo bi se, rekao je pak jednom: “Nećete nikada dobiti rat protiv Torcide. A znate li zašto? Zato što ona uvijek ima dvadeset godina! I kad jedni mladići odu, uvijek će se neki novi pojaviti. Mi starimo, a ona je uvijek mlada”. Zapravo je Tomislav Tadinac, jer o njemu se radi, tada rekao da Hajduk ima svoje Besmrtnike. Elitnu postrojbu, uvijek na broju. Uvijek spremnu i za tu posljednju bitku u Termopilima (prije nego netko pametan zaključi kako su Besmrtnici nestali s nestankom Perzijskog carstva – oni su bili vojnici te države, a Perzijsko carstvo ne živi vječno).

Gledao sam ono snimku ekipe koja u Gripama pjeva “Ako odeš ti” i tada mi je sve ovo prošlo kroz glavu, kao jedna konačna istina. Kao nešto protiv čega se dušmani ne mogu braniti. Ljubav jer kompleksno pitanje, u stvarnim odnosima ljudi teško da postoji u potpunosti bezuvjetna, kad se sve zbroji i oduzme, no, svakome tko pogleda onu snimku, zapravo je sve jasno. Hajduk ima tu razinu štovanja koja nadilazi onu svakodnevnu ljubav. Ima one koji su spremni i patiti zbog ljubavi, uostalom kako drugačije nazvati zadnje tjedne nego patnjom. Jednostavno, dušmani koji posljednjih tjedana i mjeseci izlaze iz mišjih rupa, vjerojatno sa slinama oko usta zbog kluba koji ponovno ima operativan novac, nemaju nikakve šanse. Stalno će ih dočekivati novi 20-godišnjaci.

 

U ovo doba južine, muka na terenu, zapravo sve nešto loših stvari uokolo nas, ulijeva malo bar optimizma saznanje da ova borba nije uzaludna. Nada, na kraju se sve svede na nadu. I vjeru. Da će sutra biti bolje, da nismo osuđeni da nam samo postoje mamići i vrbanovići, da sve ovo ima smisla. Da će ovi izbori za Nadzorni odbor donijeti novo u’je u svijeću. Da će biti bolje. Jer postoje Besmrtnici.

Stanislav Mamić Piksi


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter