Kraj dominacije Dinama potpomognute sa stotinama milijuna kuna od poreznih obveznika? Europska komisija pokrenula istragu o nelegalnim potporama!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zdravko Mamić koji, kako sam kaže, niti malo ne razmišlja o Hajduku, za vikend je pola svog monologa u medijima posvetio upravo splitskom klubu. Između redaka spomenuo je i da su Hajdukovci domaći nogomet prokazali europskim institucijama. Je li to pravi razloga nervoze i novog vala Mamićeve, navodne, zabrinutosti za Hajduk, Torcidu i projekt Naš Hajduk?

Europska komisija, kako doznajemo, pokrenula je istragu nad financiranjem GNK Dinama Zagreb od strane Grada Zagreba koji je u posljednjih nekoliko godina iz proračuna, izravno ili neizravno, uplatio u klub vrtoglavih 244 milijuna kuna. S obzirom da se radi o iznosima višegodišnjih proračuna Dinamovih konkurenata u domaćem prvenstvu, ne iznenađuje interes Europske komisije za ovaj slučaj.

Ugovor o funkcioniranju Europske unije lanak 107.

Financiranje GNK Dinama Zagreb se istražuje jer članak 107. stavak 1. Ugovora o funkcioniranju Europske unije određuje načelnu zabranu državnih potpora. Sredstva iz gradskog proračuna koja se dodjeljuju poduzetnicima potencijalno predstavljaju državnu potporu, a takvi oblici financiranja su zabranjeni OSIM ako se dokaže da su spojivi s unutarnjim tržištem Europske unije.

Nadležna tijela Europske komisije (DG Competition) su već obavijestila Republiku Hrvatsku o pokretanju preliminarne istrage i zatražila očitovanje nadležnih tijela. U slučaju da Europska komisija u ovom slučaju utvrdi postojanje elemenata državnih potpora, idući korak je otvaranje formalnog istražnog postupka. Ovakav postupak već je otvoren protiv nekoliko europskih nogometnih klubova od kojih se ističu španjolski velikani (Barcelona, Real, Valencia…), ali i nekoliko nizozemskih klubova od kojih je najpoznatiji PSV. Spomenimo da je nizozemski Willem II pod istragom jer im je gradska vlast smanjila cijenu zakupa stadiona. Ovaj slučaj je jako zanimljiv zbog sličnosti s Dinamovim, s obzirom da GNK Dinamo, ne samo da ne plaća zakup, već mu Grad Zagreb plaća i troškove održavanja. Zbog toga je opravdano bilo postaviti pitanje je li ovdje riječ o financiranju u skladu s javnim interesom ili je ovo podupiranje jednog poduzetnika proračunskim novcem. Upravo to (dopuštenost potpora) istražuje Europska komisija kao i činjenicu je li takvo financiranje prethodno uopće prijavljeno Europskoj komisiji (zakonitost potpora), što bi onda oni odobrili ili zabranili.

Podsjećamo da je gotovo identičan postupak vođen pred Agencijom za tržišno natjecanje (AZTN) koja je bila nadležna za područje državnih potpora prije ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju (EU). Upravo je AZTN u svojoj odluci, kojom je obustavila postupak zbog ulaska u EU, uputila da se ovaj slučaj nastavi pred Europskom komisijom. Kada to nismo bili kadri sami napraviti, sada će se u Bruxellesu odlučivati o trošenju novca građana Zagreba, ali i tome jesu li tim novcem nelegalno stvorili okruženje u kojem Dinamo dominira nad svojom konkurencijom i narušava tržišno natjecanje.

Zbrojili smo sve javno dostupne informacijama o uplatama iz gradske blagajne posljednjih 8 godina

Ako Europska komisija donese odluku da je Dinamo primio nedopuštene i/ili nezakonite potpore trebat će ih vratiti zajedno sa zateznim kamatama.

Europska komisija je nadležno tijelo za odlučivanje o dopuštenosti potpora. No o zakonitosti potpore mdash; odnosno o činjenici da davatelj državne potpore tj. Grad Zagreb ne može dodijeliti državnu potporu prije odobrenja Europske komisije mdash; mogu odlučivati i nacionalni sudovi. Ovakva situacija mogla bi dovesti do sudske zabrane novih isplata Dinamu od strane Grada Zagreb dok god se ovakvo financiranje ne uskladi s pravilima o državnim potporama. Naime upravo se to dogodilo u Španjolskoj gdje sud blokira obnovu Santiago Bernabeacute;a dok traje formalni istražni postupak. Tužbu s takvim zahtjevom pokrenula je ekološka udruga iz Madrida i španjolski sudovi su donijeli privremenu mjeru zabrane nastavka radova. Još jedna zanimljivost vezana za Real Madrid je što se veliki broj građana Madrida uključio u podnošenje prigovora pred Europskom komisijom jer nisu željeli da se njihovim novcem financira nogometni klub, već da se taj novac preusmjeri u sportske aktivnosti i manifestacije koje će biti dostupne svima ili u druge zdravstvene, obrazovne i kulturne projekte.

Stoga je logično postaviti pitanje hoće li se ovakvo financiranje GNK Dinamo od strane Grada Zagreba nastaviti i u 2015. godini, s obzirom da je Milan Bandić u istražnom zatvoru, a Europska komisija intenzivno istražuje ovakve oblike potpora nogometnim klubovima ili preciznije rečeno potpore poduzetnicima.Pred zamjenicom gradonačelnika Zagreba Sandrom Švaljeksada je pitanje kako se dalje postaviti oko gradskih milijuna koje sjedaju na račun Dinama?Je li mudro stati s budućim isplatama i dodatno ne opterećivati gradski položaj, ali i GNK Dinamo? Uostalom pitanje je i koliko je zakonski dopušteno uplaćivati novac u Dinamo bez da se definira legalnost istih? DORH, koliko vidimo, samo čeka krivi korak.

U budućim danima bit će zanimljivo i vidjeti reakcije građana grada Zagreba, odnosno svih udruga, ustanova i trgovačkih društava koje dobivaju novac iz gradskog proračuna. Na čiju li će se stranu svrstati? Nikako ne smijemo zaboraviti da je ovdje riječ o raspolaganju javnim novcem. Hoće li se možda i neki od njih uključiti u raspravu o gradskom novcu, kao u Madridu, tek ćemo saznati.

Pokretanjem ove istrage treba se i zapitati je li vrijeme da se pokrene revizija odnosa lokalnih vlasti prema sportu i njegovom financiranju? Jasno razdvajanje financiranja amaterskog i profesionalnog/komercijalnog sporta? Definiranje što je i kolika je dopuštena investicija u omladinske škole? Uvođenje jednakih pravila za sve, a ne samo odabrane i one iz bogatijih jedinica lokalnih i područnih (regionalnih) i samouprava? Rječnikom državnih potpora, je li napokon došlo vrijeme da se jasno razdvoje gospodarske i negospodarske djelatnosti pojedinih nogometnih poduzetnika? Je li vrijeme da se počnu poštivati pravila koja su se trebala poštivati i prije ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, ali i da shvatimo da sada o ovakvom postupanju ne odlučuju institucije iz Hrvatske, već Europske unije i to na temelju akata koji su iznad hrvatskih zakona?

Možda ćemo se tada prestati pitati i gdje je propao domaći sport? Kada se javnim novcem financira profesionalni i, najčešće, privatni sportski projekti oni neminovno, zbog financijske superiornosti, unište ostatak lige. Najžalosnije je što na koncu i sami propadnu zbog nepostojanja zdrave konkurencije. Zar nam zaista Europa i u tome treba očitati lekciju?

ZB

> Pročitajte kakav je tijek postupka i koja je razlika između formalne istrage i trenutnog statusa slučaja


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter