Koruški ‘bombončić’ kojeg su punili i Hrvati

Foto: Nplus
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

U vrijeme kada su hrvatski vlastodršci ponovo počeli sanjati o nacionalnom stadionu, odlučili smo posjetiti jedan od najbližih modernijih nogometnih objekata.

Wörtherseestadion u Klagenfurtu po lijepom pamte mnogi hrvatski nogometni zaljubljenici. Iako Klagenfurt nema klub u elitnom razredu austrijskog nogometa, ima kvalitetan stadion, koji u ovom trenutku može na nogometnim utakmicama ugostiti 30.002 ljudi.

Na mjestu starog stadiona, koji je srušen 2005. godine, građenje modernog zdanja financiranog javnim novcem započelo je 11. siječnja 2006. godine. Samo godinu i pol kasnije prijateljskim susretom između Austrije i Japana vrata stadiona bila su i službeno otvorena. Prvotno je nosio ime Hypo Group Alpe Adria ali je nakon malverzacija u poznatoj bankarskoj grupi preimenovan u Wörtherseestadion. Prema javno dostupnim informacija na gradnju su potrošili 92 milijuna eura (pojavljuju se i brojke od 110 milijuna), a jedan od glavnih pokretača izgradnje bio je sada već pokojni kontroverzni guverner Koruške Jörg Haider.

Foto: Nplus

Hrvatski ljubitelji nogometa dvaput su ga napunili prije deset godina, kada su Vatreni na Euru 2008 prvo 12. lipnja pred 30.461 ljudi pogocima Darija Srne i Ivice Olića s 2:1 svladali Njemačku, a četiri dana kasnije pred identičnim brojem gledatelja zahvaljujući Ivanu Klasniću s 1:0 nadvisili i Poljsku. Bilo je to posljednje veliko natjecanje na stadionu, kojem su nakon toga planirali smanjiti kapacitet na 22 tisuće sjedala. Nakon brojnih debata od toga se ipak odustalo jer bi rušenje dijela montažnog gornjeg prstena zahtijevalo previše financijskih sredstava, a preko sudskih postupaka u javnost su izašle informacije da sva papirologija pri izgradnji nije bila “čista”.

U posljednjih deset godina bio je pun samo nekoliko puta, a ugostio je 11 utakmica reprezentacije Austrije, hokejaški spektakl na otvorenom EBEL Winter Classic 2010. i 2015. godine, šest utakmica finala nogometnog Kupa Austrije, utakmicu francuskog Superkupa između Paris Saint-Germana i Olympique Lyona 2016. godine, te prije nekoliko tjedana susret Internationals Champions Cupa između minhenskog Bayerna i Paris Saint-Germana, dok je prošle godine tribine i parter napunio i pjevač Robbie Williams.

Na trećem najvećem austrijskom stadionu – iza bečkog Ernst-Happel-Stadiona (51.428) i Red Bull Arene u Salzburgu (30.188) – svoje domaće utakmice u 2. Bundesligi igra Austria Klagenfurt, koja se unatoč skromnoj prošloj sezoni nekako uspjela progurati u drugoligaško društvo. Premijerni susret sezone 2018/19 protiv Austrie Lustenau pogledalo je tek 1056 gledatelja, koji su mogli uživati u komforu udobnih sjedala, čistim toaletnim prostorima te solidnoj ugostiteljskoj ponudi. Prema nekim neslužbenim podacima prosječna posjećenost utakmica Austrije Klagenfurt u prošloj je sezoni bila 274 gledatelja.

Foto: Nplus

Stadion je smješten na samom rubu Klagenfurta, dobrih pet kilometara od centra grada. Jedna od najvećih mana mu je baš dostupnost, jer je najbliža željeznička stanica od stadiona udaljena 3,8 kilometara, dok je najbliža autobusna stanica udaljena 2,2 kilometra. Uz obližnji Minimundus te veliko jezero Wörtherseestadion jedna je od najprepoznatljivijih turističkih točaka u Klagenfurtu, koji očito nije na pravi način iskoristio Euro 2008 euforiju, no barem je dobio objekat na kojem mu mnogi mogu zavidjeti. Valjda je to primarna svrha stadiona…

 

Simon Maljevac


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email