Kopićevi počeci u Hajduku (2. dio)

Foto: Robert Matić / hajduk.hr
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

>> Željko Kopić – trener koji je konačno dobio priliku raditi u velikom klubu!

>> Kopićevi počeci u Hajduku (1. dio)

Sljedeća na redu je analiza utakmica protiv Osijeka u prvenstvu i kupu.

Stvaranje brojčane superiornosti u veznoj liniji bilo je na dobroj razini. Situacijski je Hajduk usko postavljao četiri veznjaka te nadbrojavao trojku u veznoj liniji Osijeka. Ukoliko bi Osijekov krilni igrač išao u pomoć na način da se postavlja više prema sredini, tada bi Hajdukov bek ostajao sam. Ukoliko ne bi išao, onda je veznjak slobodna opcija.

Uz to Hajduk je sa dvojicom napadača stalno okupirao zadnju liniju Osijeka koja tvori 4 igrača (2 stopera i 2 beka) i time si u fazi gradnje napada osiguravao brojčanu superiornost odnosno dva igrača više. Često bi igrači bili postavljeni u formi 4-1-3-2 gdje se trojac prednjih veznih naizmjenično dizao visoko i pokušavao se kretati iza leđa Osijekove vezne linije te tražiti koridore između igrača. Pošto Osijek igra u formi 4-2-3-1 onda je jasno kako Osijekov dvojac zadnjih veznih mora braniti Hajdukov trojac prednjih veznih. Hajduk je tu pokušavao tražiti okomitost.

 

 

Ispavna struktura uvijek daje opcije dodavanja.

Kopić je popravio strukturu igre i odredio pravila u kretanjima kako bi dobra organizacija uvijek bila prisutna. Kodirao je igrače na zajedničke akcije u određenim zonama i na određenim udaljenostima koje su za početak bile nešto manje u odnosu na Carrillovu eru, što je Hajduku omogućavalo kombinatoriku na malom prostoru.

U prvenstvenoj utakmici je Kopić nastavio sa mehanizmom iz Pule. Razvlačenje zadnje linije protivnika, stvaranje prostora između njih te ubadanje veznih igrača u taj prostor. Zašto je baš Toma Bašić postavljen u ulogu koja mu naređuje ulazak u taj stvoreni prostor? Zbog toga jer je teorijska ideja da se u kaznenom prostoru ostave napadači u povoljnoj igri naspram protivničkih igrača iz zadnje linije, a tko će bolje centrirati od Bašića?

Kopić preferira pozicijsku igru, iako se ne može reći da apsolutno uvijek želi odano održavati karakterističnu postavku forme i rasporeda igrača po zonama, a slijedom toga i držanja „pravila“ u vidu broja igrača u istoj zoni i liniji. Taj dio svakako nije na vrhunskoj razini, ali intencija postoji.

Ipak, ono što možemo sigurno tvrditi, to je da Kopić koristi sve superiornosti koje su karakteristične za pozicijsku igru. Prvenstveno teži stvaranju brojčane superiornosti (na razne načine), ali iznimnu pažnju pridaje i pozicijskoj superiornosti, a često naglasak stavlja i na kvalitativnu superiornost.

Kopić preferira veznjake koji su sposobni dizati se i spuštati kako bi mogao kombinirati formu 2+2 i 2+1 (2 stopera i 2 veznjaka – 2 stopera i 1 veznjak). Takav manevar ima mnoštvo dobrih strana.

Otvaranje linija dodavanja je nešto što je prethodnik Carrillo doveo na visok nivo, a Kopić to odlično koristi i odlično će mu poslužiti u daljnjem radu.

U kupu je spremljen specifičan presing na Osijekovog veznjaka, a također se počelo viđati kako Hajduk uz visoki napadački presing želi izvršiti i opcijski presing na način da se sa više igrača vrši pritisak na loptu te da se pritom zatvore opcije dodavanja.

Što se tiče postavljene zonske obrane i dubokog bloka odrađen je solidan posao u toj utakmici, ali u globalu mislim kako je po pitanju cjelovitosti igre ta kup utakmica jedina od svih Kopićevih, službenih i neslužbenih, koja ne može dobiti prolaznu ocjenu.

Iduća na redu je analiza utakmice protiv Rijeke kada ćemo vidjeti da svakom utakmicom Hajdukova igra napreduje, a Kopić pokazuje kako ima ideju i znanje za provedbu iste. Samo mu je potrebno dati vrijeme, jer nogomet je proces.

>> Kopićevi počeci u Hajduku (3. dio)

>> Kopićevi počeci u Hajduku (4. dio)

A.K.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter