Kopenhagen pokazao put, može li Hajduk ponoviti?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Kopenhagen je izbacio Dnjipro iz utrke za Ligu prvaka i pokazao put Hajduku kako to napraviti. Jednako tako, u dva prva poluvremena ukrajinske lige Dnjipro je imao velikih problema kada ekipe odigraju dvostruki blok, usko u linijama. Čak je i na medijskoj konferenciji nakon Metalurga koju su dobili jedva 1mdash;0, bez puno prilika, trener Markevič zaustio da neće Hajduk valjda tako igrat.

Forte Dnjipra je njihova brzina transformacije s malo dodira i oduzimanje lopte. Za HNL i Hajduk jedan drugi svijet, nogomet kakav nitko od Hajdukovih igrača nije vidio i za to se moraju pripremiti da psihološki ne potonu kad počne utakmica. Posebno žestoko Dnjipro igra prvih 20 minuta. Stoga se Hajdukovci trebaju spustiti na zemlju poslije ovih HNL utakmica i psihološki spremiti za nešto potpuno drugačije. Mislim da je odlično što Kouassi izjavljuje da se Dnjipra ne treba bojati, jer ne treba, to bi bila odmah izgubljena utakmica, ali ih treba respektirati i biti mudar. Mudar kao Kopenhagen. Bili su svjesni kvalitete i brzine Dnjipra i oduzimanja lopte, pa su krajnje jednostavno igrali. Ukoliko Tudor bude dosljedan svom poimanju nogometa Hajduk bi mogao biti uvjerljivo poražen, jer protivniku nekad moraš priznati kvalitetu i tome se prilagoditi. Otvorena igra u Kijevu teško će proći. Hajduk mora donijeti na Poljud aktivan rezultat i napuniti stadion, odnosno ne smije izgubiti s 2 i više razlike.

Umjesto već klasičnog, ofanzivnog 4mdash;3mdash;3 (prednja 3, Gotal, Maglica, Kouassi), sama kvaliteta protivnika gurnut će nas u u 4mdash;5mdash;1, što je praktički isto ako imaš brze bočne napadače, ali ih Hajduk nema. Imaju jednog i to u dobroj formi, Kouassi, ali koji će u ovoj utakmici morati biti puno više obrambeno orijentiran što mu i nije bolja strana, posebno jer protiv ovako kvalitetnih bočnih braniča u našoj ligi nije imao priliku igrati. Još veći problem je druga strana, jer ni Gotal,ni Maglica nisu ti igrači koji tako nešto mogu odigrati. Tako da bi se Tudor, ako ne misli izbaciti ni jednog od ova 3 igrača, trebao opredijeliti za sustav 4mdash;4mdash;2.

Ovime se pojavljuje rupa u srednjem redu od 4 igrača, ako nisi dovoljno kvalitetan pokriti dodavanja između linija i na bok, a Hajduk to i nije u dovoljnoj mjeri. Sušić, Caktaš i Anđelković su odlični za HNL (četvrti u ovoj liniji je Kouassi) i to puno bolji kod posjeda lopte kakvu Tudor može imati u HNLmdash;u, nego kod oduzimanja lopte i presijecanja protivničkih napada. Posebno su spori kad oduzmu loptu. Uostalom i protiv Zadra su imali problema s njihovim presingom, a prečesto imaju i priličan broj krivih dodavanja. Sve ovo prolazi kod HNLmdash;a i kod Šahtera. Cijelo vrijeme treba imati na umu da je Dnjipro jedna druga priča. Presing kakav će raditi traži jednostavna i brza rješenja, preskakanje srednjeg reda, kao što je Kopenhagen radio. Zbog svega navedenoga, ukoliko će igrati Gotal, Maglica i Kouassi srednji red traži više pravih obrambenih igrača, u našem slučaju bi to bili Mezga i Vršajević. Igrači koji su igrali takve utakmice i koji mogu pokriti te rupe.

Znači:
4mdash;4mdash;2: Kalinić mdash; Mikanović, Maloča, Milović, Milić mdash; Vršajević, Mezga, Anđelković, Kouassi mdash; Gotal, Maglica
4mdash;5mdash;1: Kalinić mdash; Vršajević, Maloča, Milović, Milić mdash; Kouassi, Mezga, Anđelković, Sušić, Vlašićmdash; Gotal

Kako je Mezga novi, a Tudor kao da sumnja u Mikanovića (i ja osim ako nije Vršajević ispred njega), kako je ekipa u formi, moguće da neće mijenjati ništa nego će jednostavno probati spustiti Gotala ili Maglicu i Kouassija niže da pomažu obrani. Bojim se da ćemo u tom slučaju izgubiti s razlikom koju nećemo moći nadoknaditi, jer će sredina puštati na sve strane, kako u obrani tako i u kompliciranju put naprijed:

4mdash;5mdash;1: Kalinić mdash; Vršajević, Maloča, Milović, Milić mdash; Kouassi, Caktaš, Anđelković, Sušić, Gotal mdash; Maglica

Dnjipro je imao ogromnih problema tijekom posljednjih mjesec dana. Strinić i Rotan nisu igrali u najbitnijim susretima sezone zbog inzistiranja na transferu, ali su se vratili protiv Karpatya. Zozulya je najbolji napadač, bio je ozlijeđen pa nije igrao protiv Kopenhagena, ali se sad vratio. Seleznyov je standardan igrač prvog sastava, ali nije u formi, ipak je bio korišten u utakmicama s Kopenhagenom. Ovu posljednju dvojicu su protiv Karpatya zamijenili tijekom utakmice Shakov i Kalinić i oba su postigla golove. Zbog svih ovih problema sastav Dnjipra je daleko od definiranoga i Markevych luta u svojim traženjima. Sada najnovije je da zbog operacije meniskusa ostaju 5 tjedana bez najboljeg strijelca Matheusa i uvjerljivo najboljeg igrača Konopljanke. Napominjemo da se analiza radila nekoliko dana, pa će u dijelovima fotografija biti spomen na Konopljankukoji su tada igrao, ali ga više nema zbog ozljede.To Hajduku prilično olakšava situaciju, samo daleko od toga da je time Dnjipro u rangu Hajduka. Sistem igre im ostaje isti, kao što je prikazano na slikama, ali se gubi ta doza individualne kvalitete koju ova dva igrača imaju.

Dakle, recept je jednostavan, biti koncentriran i uzak u linijama da se spriječi brzina Dnjpra, dok kod posjeda moraju biti krajnje jednostavni sa što manje rizika u igri, a što više odgovornosti i koncentracije. To znači da niti jedna lopta ne smije biti izgubljena ili krivo dodana od strane braniča ili zadnjih veznih, to znači stalno otkrivanje Gotala i Maglice, to znači potpuna koncentracija Maloče, Milovića, Milića i Kalinića. Kopenhagen je pokazao put. Možemo li Hajduk to ponoviti?

Vjerojatni sastav Dnjipra (4mdash;2mdash;3mdash;1):Boyko mdash; Fedetskiy, Mazuch, Douglas, Strinić mdash; Rotan, Kravchenko mdash; Bruno Gama, Seleznyov, Bartulović mdash; Zozulya

Ako do poluvremena i dalje bude 0mdash;0, obično uđe Kalinić, a Zozulya se vraća na lažnu desetku, izađe Bartulović, a Seleznyov ide lijevo. Od ostalih zamjena umjesto Kravchenka uđe Kankava.

1.utakmica
Dnipromdash;Kopenhagen 0mdash;0 (Dnipro u 4mdash;2mdash;3mdash;1, Kopenhagen u 4mdash;4mdash;2)
Boyko mdash; Matos (BRA), Mazuch (CZE), Douglas (BRA), Fedetskiy mdash; Kankava (GRU) (55acute; Kravchenko), Polytilo mdash; Matheus (BRA), Seleznyov (63acute; Bruno Gama (POR)), Konoplyanka mdash; Kalinić
Udarci prema golu 12:4 ; Korneri 7:3 ; Prekršaji 11:20 ; Žuti kartoni 2:2
Konoplyanka 6 udaraca prema golu, na Kaliniću 7 prekršaja
Dnipro samo 2 udarca u gol, oba Konoplyanka

2.utakmica
Kopenhagenmdash;Dnipro 2mdash;0 (Kopenhagen u 4mdash;2mdash;3mdash;1, Dnipro u 4mdash;4mdash;4)
Boyko mdash; Fedetskiy (75acute;Bruno Gama (POR)), Mazuch (CZE), Douglas (BRA), Polevoy mdash; Matos (BRA), Kankava (GRU), Polytilo, Bartulović (46acute; Seleznyov) mdash; Konoplyanka mdash; Matheus (BRA) (54acute;Kalinić)
Udarci prema golu 13:9 ; Korneri 4:5 ; Prekršaji 14:10 ; Žuti kartoni 4:1
Konoplyanka 4 udaraca prema golu, Kalinić 2
Dnipro samo 2 udarca u gol, oba Konoplyanka

U prvenstvu 4 pobjede bez primljenog gola (Volyn 1mdash;0, Metalurh D. 2mdash;0, Karpaty 4mdash;0, Metalurg 1mdash;0)

Prvenstvo 3.koloDnipromdash;Karpaty 4mdash;0 (4mdash;2mdash;3mdash;1)Boyko mdash; Luchkevych (82` Matos), Fedetskiy, Douglas, Strinić mdash; Kravchenko, Rotan mdash; Bruno Gama, Seleznyov (63`Shakov), Konoplyanka mdash; Zozulya (83`Kalinić)

Prvenstvo 4.koloMetalurgmdash;Dnipro 0mdash;1 (4mdash;2mdash;3mdash;1)Boyko mdash; Fedetskiy, Mazuch, Douglas, Strinić mdash; Rotan, Kravchenko mdash; Bruno Gama (89`Matos), Shakov (46`Kalinić), Konoplyanka mdash; Zozulya (78`Kankava)

Renato Čupić


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter