Koliko para, toliko muzike – HNL vodeći među zemljama bivše Jugoslavije

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Specijalizirani portal za procjenu vrijednosti nogometaša, transfermarkt.de nedavno je ažurirao svoju bazu podataka vrijednosti nogometaša u 1. HNL.

U ovom tekstu prikazat ćemo analizu vrijednosti igrača 1. HNL te dati usporedbu s ligama u susjedstvu.

Ako se pogledaju vrijednosti klubova, na tržištu najviše vrijede igrači Dinama. Njihova procijenjena ukupna vrijednost iznosi 72.4 milijuna eura. Iza njih slijede Rijeka i Hajduk, koji su gotovo 3 puta jeftiniji (25.3 odnosno 24.6 milijuna eura). Kompletan poredak klubova 1. HNL prema ukupnoj vrijednosti njihovih igrača prikazan je u sljedećoj tablici.

Vidljivo je da procijenjena vrijednost igrača odnosno klubova u načelu prati trenutno stanje na prvenstvenoj ljestvici. Iznimka je Hajduk, čija momčad vrijedi znatno više od trenutno 6. pozicije u prvenstvu, što Bili svakako mogu zahvaliti neuvjerljivoj jesenskoj polusezoni.

Ukupno procijenjena vrijednost svih igrača u 1. HNL iznosi 186.55 milijuna eura, odnosno prosječno 18.655 milijuna eura po klubu. Iznad tog prosjeka su 3 kluba, a ispod 7 klubova, uslijed činjenice da ligaški prosjek značajno podiže jedan klub (Dinamo). Prosječni HNL nogometaš procijenjen je na 639.000 eura. Za ilustraciju, to je po prilici vrijednost Hajdukova ofanzivca Ivanovskog, Istrinog golgetera Miereza, vratara Gorice Kahline ili lijevog beka Rijeke Petra Mamića.

Kad se usporedi s ostalim europskim ligama, HNL je 17. po ukupnoj vrijednosti igrača. Pri tome smo u obzir uzeli samo prve lige. Ukoliko bi razmatrali i vrijednosti drugoligaških klubova, tada bi 1. HNL pao za 5 mjesta na ovoj tablici, jer su i druge lige iz zemalja petice dosta skuplje od 1. HNL.

Ukoliko pak pogledamo prosječne vrijednosti klubova, tada je 1.HNL na 16. mjestu. Iza nas su tako ostale prve lige Rumunjske, Češke, Danske i Poljske. Generalno, ovaj plasman u skladu je s UEFA Country rankingom Hrvatske (gdje smo dosegli 15. mjesto s mogućnošću napretka ovisno o konačnom euro-rezultatu Dinama ove sezone).

Ako pak napravimo usporedbu s ligama iz susjedstva, odnosno zemalja bivše Jugoslavije, vidljivo je da je 1.HNL dominantan u svim aspektima.

U sljedećoj tablici prikazali smo procijenjene vrijednosti svih liga zemalja bivše Jugoslavije.

Iako ima 6 klubova manje,  1. HNL procijenjena je na višu vrijednost od elitne srpske lige, druge kako po ukupnoj tako i po prosječnoj vrijednosti klubova odnosno igrača. Treća po vrijednosti je Slovenija, iza koje slijedi Premijer liga, ali ne engleska, nego bosanskohercegovačka. Makedonci su peti, Crnogorci šesti, a najslabije je vrednovana najmlađa od razmatranih, kosovska Superliga.

Ove vrijednosti dobro ocrtavaju učinak regionalnih klubova u UEFA-inim natjecanjima. U sljedećoj tablici prikazali smo UEFA Country ranking razmatranih 7 liga.

Učinak u kontinentalnim kupovima poklapa se s procijenjenim vrijednostima liga, uz iznimku BiH i Makedonije, koje su zamijenile mjesta. Svakako, ovdje valja zamijetiti odličan učinak Srbije u zadnje 2 sezone.

Ako nekome na pamet padne (suluda) ideja da sastavlja regionalnu nogometnu ligu, svakako bi trebao konzultirati i sljedeću tablicu, u kojoj smo dali vrijednosti TOP 20 klubova.

U regionalnih TOP 20 nalazi se 8 srpskih, 7 hrvatskih, 3 slovenska te po jedan bosanskohercegovački i makedonski klub. Crnogorskih i kosovskih predstavnika u TOP 20 nema.

Svakako veseli činjenica da se od 7 hrvatskih klubova, njih čak 5 pozicioniralo među 8 najvrjednijih ekipa.

Pogledamo li 20 najskuplje procijenjenih igrača, opet dominiraju igrači iz 1. HNL. Tako od 10 najvrjednijih regionalnih nogometaša, njih čak 8 loptu ganja na hrvatskim travnjacima.

Pavao Vrba


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter