Kolaps Panathinaikosa

pao.gr
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Nogometni klub Panathinaikos i njegovi navijači proživljavaju svoje, možda i najteže, trenutke. Rezultatski loš ulazak u sezonu (3 boda u 5 utakmica i samo 2 postignuta pogotka) garniran je katastrofalnom financijskom situacijom koja je kulminirala posljednjih tjedan dana tijekom kojih su na vidjelo izašle brojke i iznos dugova.

Prije 5 godina Panathinaikos je preuzet od strane Giannisa Alafouzosa. Alafouzos je, kao uspješan biznismen iz branše brodogradnje i medija, preuzeo klub zajedno s navijačkom udrugom „Panathinaikos Alliance“. Tada je izgledalo da bi klub ponovno trebao stati na noge u koprodukciji uspješnog i bogatog mecene potpomognutog vjetrom iz navijačkih redova. Ipak, izuzev jednog osvojenog kupa (2014.), Panathinaikos nije osvojio prvenstvo. Početnu euforiju su zamijenile sve veće kritike zbog nedovoljnog ulaganja, iako kritike ne stoje jer je budžet podizan svake sezone, no ipak je to još uvijek bilo daleko od razine Olympiacosovog.

Prošli tjedan je Alafouzos dao ostavku na mjesto predsjednika kluba pritom istaknuvši da je uložio 42 milijuna eura vlastitog novca u klub. Nakon povlačenja nastali su ogromni problemi kako dalje financirati klub. Dio navijača zagovara Dimitrisa Giannakopolousa , vlasnika košarkaškog kluba Panathinaikos, dok su neki drugi navijači pokrenuli kampanje prikupljanja novca za spas.

Preuzimanje kluba 2012. g./pao.gr

Grčki novinari se boje da bi klub mogao izgubiti ne samo europsku licencu nego i prvoligašku licencu. Naime, prema grčkim medijima stvarni dug kluba je 47 milijuna eura, dok bi u narednim godinama još dodatnih 30 milijuna eura trebalo stići na naplatu. Za ovu sezonu Panathinaikosu treba 17 milijuna eura za normalno funkcioniranje, plus dodatnih 5 do 7 milijuna eura ako žele dobiti euro licencu za narednu sezonu. Od idućeg tjedna će PAO opet biti pod monitoringom UEFA-e, a dug od tih 5 do 7 milijuna bi trebao biti pokriven do kraja prosinca. Dodatan problem stvara i jučerašnja odluka grčke Superlige da PAO odmah mora isplatiti gotovo pola milijuna eura duga jednom bivšem igraču.

Trening prve ekipe su posjetili preostali klupski čelnici koji mole igrače i trenera Ouzounidisa za strpljenje. Nakon odlaska dosadašnjeg predsjednika strahuje se da bi igrači mogli ostati bez plaće, što znači da bi već u prosincu imali slobodne ruke ako se plaće ne bi isplaćivale i time automatski dobili slobodne papire za odlazak.

Naredno razdoblje će definitivno biti itekako stresno za sve navijače Zelenih, kao i za one koji pokušavaju spasiti klub.

Domagoj Mikulić


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email