Klubovi protiv saveza – priča iz Brazila

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Savez koji pogoduje jednom klubu na uštrb drugih nije obilježje samo Hrvatskog nogometnog saveza. Kao što smo imali prilike naučiti na našem portalu, prvenstvo u Brazilu dijeli se na dva dijela. Prvo se igra prvenstvo pojedinih država unutar Brazila, a tek onda Serie A koja se proteže na područje cijelog Brazila. Tako postoji i više nogometnih saveza, a jedan od njih je i Federacija Carioca, odnosno Nogometni savez države Rio de Janeiro, a na čelu tog saveza je Rubens Lopes. Klubovi koji su nezadovoljni trenutačnim stanjem su Flamengo i Fluminense, a podršku im pružaju i drugi, poput Atletico Paranaensea. Botafogo zasad ostaje neutralan, makar svi smatraju da podržava vladavinu Lopesa, dok Vasco de Gama otvoreno staje na stranu vladajuće garniture Saveza.

Gdje je problem?

Ruben Lopes, predsjdnik Nogometog saveza Rio de Janeira

Prvo, pod krinkom demokracije Lopes je marginalizirao velike klubove dajući svim klubovima u savezu jednak broj glasova, pa tako i niželigaški mali klubovi imaju jednak utjecaj kao i primjerice Flamengo. Na takav način oni unutar saveza bivaju lagano preglasani iako je njihov povijesni značaj puno veći te ih prati i znatno više navijača. Ne zvuči li to poznato? No, nisu pristali na strahovladu Lopesa. Koliko je situacija apsurdna pokazuje i izjava Eduarda Bandeire de Mella, predsjednika Flamenga koji je rekao da su bili primorani na sastanku sa Svezom potpisati da su prisutni, a onda je taj potpis iskorišten kao dokaz da se slažu sa svime što Savez kaže. Oni koji su bune, imaju problema i sa suđenjem, pa su tako oba kluba u nemilosti sudaca. Nakon što su Flumininese i Flamengo najavili da će derbi započeti prosvjedom bez igre u prve dvije minute samo se dodajući na sredini terena, Lopes je najavio da će dati instrukcije sucu da svima na terenu podjeli žute kartone. Utakmica je prošla bez toga, ali su igrači na početku prekrili usta rukama upozoravajući na cenzuru.

Takav odnos, kao i upletanje Saveza u cijenu ulaznica ima kontinuirani pad publike, nešto što mi možemo iskusiti i u domaćoj ligi. Prosjek lige iznosio je ispod 2500 gledatelja po utakmici, a veliki derbi Botafoga i Flamenga je na Maracani privukao tek 9 tisuća ljudi, što znači da je više od 70 tisuća mjesta zjapilo prazno. S takvim podacima ne isplati se ni otvarati vrata tako velikog stadiona.

Cenzura za one kritiziraju i što dalje?

Vanderlei Luxemburgo prosvjeduje protiv kazne

Trener Flamenga Vanderlei Luxemburgo kritizirao je rad saveza i zbog toga dobio 2 utakmice kazne, ali nije usamljen u kritikama. Luxemburgo je rekao da je vodstvo saveza gore nego u vrijeme diktature u Brazilu, a osvrnuo se i na činjenicu da mu savez propisuje koje igrače i kada mora koristiti, dok je predsjednik Flamenga de Mello rekao da Savez sam bez utjecaja klubova odlučuje kome će i kako dodijeliti sredstva od prodaje TV prava, ali i ostalih komercijalnih aktivnosti. Vodstva klubova Flamenga i Fluminensea žele se odcijepiti iz Saveza i pokrenuti novu ligu na drugačijim temeljima, no Nogometni savez Brazila podupire lokalni Nogomet savez Rio de Janeira, a obje institucije podupire FIFAmdash;a. Ipak, klubovi ne namjeravaju odustati te su najavili da će ubuduće igrati s juniorima da bi mogli glavne igrače odmarati za Copu Libertadores, a to će biti još jedan težak udarac za ionako posrnulo natjecanje.

Ova priča pokazuje nam načine na koje se klubovi mogu boriti protiv nepravilnosti i korumpiranog saveza, iako je ta borba prilično teška. No, dok slušamo poruke iz HNSmdash;a da bi pojedinci i klubovi trebali pognuti glavu, mi se pitamo, ako je Hajduk pandan Flamenga, tko će biti hrvatski Fluminense?

Veljko Tomić


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Luštica srušio Sydney

Nogometaši Western Uniteda slavili su protiv Sydneyja rezultatom 2:1, a glavna zvijezda susreta bio je Steven Luštica.

Twitter