Kakve su točno bakljade dozvoljene navijačima Rapida iz Beča?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Problem s bakljama na nogometnim utakmica, naravno, nije samo hrvatski proizvod. Zapravo, točnije bi taj problem bilo nazvati “problemom”, jer ono što iz UEFA-e ili nacionalnih nogometnih saveza smatraju problemom (problem sigurnosti) zapravo je problem za one koji su otkupili prava na TV prijenose i reklamni prostor koji ide u skladu s tim. Za one koji ne znaju, reklame se na TV-u naplaćuju po vremenu trajanja, ali također ovisno i o terminu u kojem ide. Što se tiče utakmica, najviše koštaju reklame nakon utakmice. Ako zbog nekog razloga utakmica kasni ili je nepredviđeno produžena, cijeli se program pomiče, što u nezgodnu poziciju dovodi one koji su reklame platili.

Nedavno smo imali slučaj na domaćim travnjacima da je kasnila utakmica Hajduk – Osijek (koja je trebala početi u 21h), jer je utakmica koja je počela ranije (19h), Slaven Belupo – Zagreb neočekivano, zbog kvara s rasvjetom trajala duže. Kako bi TV prava i promidžbeni program bili zadovoljeni, gledatelji na Poljudu zajedno s nogometašima morali su sačekati i odgoditi početak utakmice. Slično se događa i kad je u pitanju velika bakljada zbog koje dolazi do prekida utakmica na par minuta zbog “dimne zavjese” koja pritom nastaje. Obzirom da takvo što ne bi bilo previše popularno, a ni dovoljno uvjerljivo, UEFA i nacionalni nogometni savezi, kao oni koji TV prava utakmica prodaju (i obvezuju se poštivanje satnice) koriste argument – sigurnosti. Odnosno, baklje postaju sigurnosni problem, iako zapravo na isti način bilo koji predmet može postati sigurnosni problem – svjesni smo oduzimanja upaljača, kovanica pa čak i kišobrana pri ulasku u stadion.

Christoph Peschek, dopredsjednik Rapida

U istoj situaciji našli su se i navijači bečkog Rapida. Poznati po ekstenzivnoj uporabi pirotehnike, postali su predmet proganjanja od strane domaćeg nogometnog saveza. Pritom je argumentacija predsjednika Nogometnog saveza Austrije, Lea Windtnera (i ostatka društva u vrhu saveza) bila jednaka onoj kojom se služi i domaća nogometna vrhunška – baklje su sigurnosni problem, to je huligansko ponašanje i one tjeraju gledatelje s utakmica. Klub je dobivao kazne, kako novčane tako i one o zatvaranju dijelova stadiona. Navijači su odgovarali da je njihov cilj bakljama podići atmosferu, da su bezopasne, a da je uzrok praznih tribina loš rad saveza, činjenica da Red Bull Salzburg može kršiti sva pravila i ne snosi nikakve posljedice, visoka cijena ulaznica i na kraju dana – loš nogomet. Također, kažnjavanjem kluba stvarao se antagonizam na relaciji klub – navijači, umjesto razvijanja partnerskog odnosa, a također dogodio se i sukob među gledateljima jer su neki povjerovali priči o “opasnim bakljama” te su od navijača tražili da prestanu paliti baklje “kako klub ne bi morao plaćati kazne”. No, kako je onda Rapidovcima uspjelo domoći se pozicije da legalno pale baklje?

Ključ leži u dobrom poznavanju vlastitih prava i regulacija u domaćem natjecanju i ono najvažnije – podršci od strane kluba. Naime, dopredsjednik uprave Rapida, Christoph Peschek, bio je na strani navijača te je vodio dugotrajne pregovore sa savezom koji su rezultirali time da bakljade na Rapidovoj navijačkoj tribini dozvoljene – doduše, ne kako i kada to navijači žele. Baklje mogu paliti na posebno određenim dijelovima tribinama (ne na čitavom stadionu), 4 puta tijekom utakmice i svaki put nakon što padne gol. Sve iznad toga ponovo rezultira kaznama. Također, nije im dozvoljeno paliti baklje na gostovanjima.

Ono što treba spomenuti je to da je ovaj dogovor postignut u svibnju ove godine, no prije njega je postojala posebna regulativa za Rapidovce. Ona im je također dozvoljavala kontrolirano paljenje baklji, no policija i disciplinska komisija nogometnog saveza stalno je pronalazila zašto klub treba kazniti – primjerice, tvrdnjom da nije postojala dovoljna sigurnosna udaljenost između zone gdje su se palile baklje i one koja je trebala biti bez baklji, stoga valja pričekati s konačnim rezultatima novih boljih uvjeta za navijače. Spomenimo i to da je Nogometni savez Austrije, kod izricanja kazni i prikupljanja istih, obećao novac upotrijebiti kako bi se poboljšala sigurnosna situacija na stadionima diljem zemlje, no programi i projekti nisu nikad zaživjeli te su navijači smatrali da se novac troši netransparentno te da nema nikakvog učinka, što je same kazne činilo još besmislenijima.

Kako bilo, ono što je važno uočiti kada je riječ o bakljama i općenito navijačkoj kulturi na stadionima, važno je uočiti, kao i u domaćem slučaju, da je u borbi za ostvarivanje svojih prava bitno imati saveznika na službenoj razini (vodstvo kluba), ali i biti dobro organiziran. Uostalom, prazne tribine i nezanimljivo natjecanje u konačnici ne zanimaju ni sponzore koji bi trebali plaćati TV prijenose.

Veljko Tomić


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter