Kako to rade drugi – transferi i operativno poslovanje klubova

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email


Uvod

Poznata je činjenica da veliki i uspješni klubovi ostvaruju visoke prihode od prodaje igrača. S druge strane, svi oni dobar dio svog proračuna troše na kupovinu igrača.U čitavoj toj trgovini milijunima, zanimalo nas je kakav je odnos profita ostvarenog od prodaje igrača i operativnog poslovanja?

Iako su klubovi koje smo promatrali neusporedivo bogatiji od naših, nije nam bila namjera isticati njihovu financijsku moć, već smo željeli prikazati način na koji oni posluju, a taj način jednako je primjenjiv kako na bogate, tako i na siromašne klubove.

Najtočniju sliku o tome daju nam jedino službena financijska izvješća klubova. Zbog toga smo pregledali izvješća dosta europskih klubova, i zaključili da svi oni uglavnom rade na isti način, ali radi jednostavnosti, prikazat ćemo samo neke od njih.

Operativno poslovanje

Koliko trgovina igračima utječe na poslovanje kluba najbolje se može vidjeti ako isključimo prihode i troškove od transfera igrača (kupovinu i prodaju) i koncentriramo se na temeljno (operativno) poslovanje neophodno da bi klub uopće mogao funkcionirati. Srećom, posao su nam olakšali i sami klubovi jer svi oni, u pravilu, svoje operativno poslovanje knjigovodstveno prikazuju odvojeno od trgovine igračima.
Operativni prihodi, dakle, uključuju sve prihode osim prihoda od prodaje igrača (ulaznice, tv prava, sponzori, prodaja, marketing, usluge, nagrade UEFAmdash;e). Operativni troškovi uključuju sve troškove osim troškova kupovine igrača (plaće, organizacija utakmica, putovanja, materijali, razne vanjske usluge itd.)

FC Porto

Klub koji ne spada u rang ultrabogatih europskih velikana, a ipak imaju zavidne sportske rezultate. To im uspijeva jer kupuju dosta jeftine i nepoznate igrače, a zatim ih puno skuplje prodaju bogatijim klubovima u ”Ligama petice”. I njihova im prodaja omogućuje da normalno funkcioniraju i posluju. Takvo je, barem, uvriježeno mišljenje. Ali, da li je to u praksi stvarno tako?
Poslužili smo se javno objavljenim godišnjim izvještajima sa službene klupske stranice www.fcporto.pt. Detaljno smo pregledali sve izvještaje u posljednjih sedam godina (sezona) što je dovoljno dug period za donošenje realnih zaključaka.
Kao napomenu, na početku ćemo navesti da je klub FC Porto vlasnički organiziran kao udruga građana, ali poslovanje se odvija kroz dioničko društvo ”Futebol Clube do Portomdash;Futebol, S.A.D.” Dakle, sve financijske i poslovne aktivnosti obavlja dioničko društvo, te je po tome identičan ostalim nogometnim dioničkim društvima u Europi.
Radi lakšeg razumijevanja, izradili smo grafikon koji na jednom mjestu prikazuje najbitnije podatke iz poslovanja tijekom sedam posljednjih sezona.

Iz grafikona vidimo da čak i kada su prihodi bili dosta niži od današnjih, troškovi nisu prelazili 23% prihoda. Znači, i sa puno nižim prihodima nego danas, klub je normalno funkcionirao. S druge strane, bilo je sezona kada su troškovi bili niži za 12,3% od prihoda. Sve u svemu, prosječno gledajući, na kraju sedme godine, ta razlika je zanemarivih 5,4% u korist troškova, odnosno troškovi su prosječno viši od prihoda za 5,4% godišnje.
Iz navedenog zaključujemo da Uprava u sedam promatranih godina niti jednom nije dozvolila stvaranje nerealne i nedostižne razlike između prihoda i troškova u Operativnom poslovanju koje bi zatim morala ”pokrivati” velikim transferima. Također, premda je bilo sezona kada je ostvarena vrlo visoka zarada od transfera, Uprava nije dozvolila podizanje troškova (i plaća) a da istovremeno nije osigurala dovoljno prihoda od nemdash;transfera. Dokaz tome je i prošla sezona kada su troškovi povećani na, za njih, neobično visokih 86,3 miljuna eura, ali vidimo da se to dogodilo tek kada su i prihodi (još jednom naglašavamo, bez prodaje igrača) dostigli visokih 89,8 miljuna eura.
Sve ovo dokazuje da klub ipak ne ”živi” od prodaje igrača kako se inače misli, nego isključivo zahvaljujući pravilnom i odgovornom vođenju poslovanja.
Jednostavno rečeno, Uprava teži tome da ne potroši puno više nego što može uprihoditi bez prodaje igrača, iako skoro svake godine ostvaruje značajne profite od transfera.

Olympique Lyon

Klub koji spada među bogatije klubove u Europi, a posluje kao dioničko društvo. Najveći dioničar je tvrtka ICMI, na čijem čelu je biznismen Jeanmdash;Michel Aulas i on posjeduje 34,17% dionica. Druga po redu je tvrtka Pathe i oni posjeduju 26,84% dionica. Na burzi, u slobodnoj prodaji je 23,04%, a ostalih 15,95% posjeduju manji dioničari, među kojima su i članovi uprave sa 4,2%. Pratili smo financijske podatke u posljednjih šest godina na temelju izvještaja sa službene web stranice kluba www.olweb.fr. Rezultati su prikazani u slijedećem grafikonu:

Ono što prvo primjećujemo su visoki profiti od transfera u prve četiri sezone, a zatim veliki gubitak u posljednje dvije. Zbog toga se klub trenutno nalazi u vrlo lošoj financijskoj situaciji. Međutim, kad pogledamo isključivo operativno poslovanje, ono se kretalo u granicama normale (od 8,7% u korist troškova, pa do 14,4% u korist prihoda). Prosječno, u zadnjih šest godina, troškovi su 1,7% manji od prihoda. Znači da su se gubitci zadnjih sezona generirali upravo na transferima, a ne na tekućem poslovanju. Dakle, zaključujemo da Uprava, bez obzira na visoke oscilacije između zarada i gubitaka od transfera, nije dozvolila da troškovi odstupe od prihoda za više od 9%.

Zaključak

Iz analize vidimo da se način financijskog poslovanja ne razlikuje mnogo, bez obzira što se radi o klubovima izvorno različitih vlasničkih struktura. Iz navedenih primjera ova dva kluba (a vjerujte, i svih ostalih koje smo promatrali) može se zaključiti da klubovi svoje troškove održavaju u granicama koje im diktiraju operativni prihodi, bez obzira da li u nekoj sezoni imaju visoku zaradu ili, pak, gubitak od trgovine igračima. Dakle, svoje tekuće troškove ”pokrivaju” isključivo kroz mnogo ”sigurnije” prihode kao što su tv prava, sponzori, ulaznice (pretplate), marketing i sl.
S druge strane, trgovina igračima je zasebna financijska kategorija. Klub je primoran kupovati i prodavati igrače, ali samo radi ostvarenja dodatnog profita ili dovođenja kvalitetnijih igrača nego što ih trenutno ima.

GD


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Luštica srušio Sydney

Nogometaši Western Uniteda slavili su protiv Sydneyja rezultatom 2:1, a glavna zvijezda susreta bio je Steven Luštica.

Twitter