Kako je nogomet postao “groblje slonova” za policijske načelnike

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Bio je 18. prosinca 2011. godine i Zdravko Mamić je imao jedan od svojih javnih nastupa. Nedjeljom u dva, kod Aleksandra Stankovića, bacio je jednu-dvije klasične svoje psovke, a onda je krenuo opisivati tko je protiv njega. To je već bilo doba kad su Bad Blue Boysi otvoreno ulazili u sukob s gazdom domaćeg nogometa. Mamić je zbog toga izvadio papire, kazao da su to dosjei dvojice vođa navijača i krenuo čitati njihove prijestupe.

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu odmah je reagiralo i od policije zatražilo da ispita odakle Mamiću policijski dosjei. Da je istraga u tijeku potvrdio je i tadašnji glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec. Na kraju je od toga bilo jedno veliko ništa, jer Mamić nikad nije pokazao policiji papire kojima je mahao na Hrvatskoj radio televiziji, a policiji je kazao da se radilo o njegovim osobnim bilješkama.

Nakon toga je ostalo visjeti u zraku da Mamić ima jako dobre veze u policiji, tolike da može nabaviti i dosjee koji bi trebali biti tajni. Koliko su veze Mamića s policijom tada bile jake? Koliko treba. Jer, načelnik Odjela općeg kriminaliteta Policijske uprave zagrebačke u tom je trenutku bio Krešimir Antolić. Isti onaj koji će odmah nakon što ode u mirovinu postati direktor za sigurnost Dinama. Nije da sugeriramo da je Antolić dao dosjee navijača, samo oslikavamo koliko je Mamić bio u dobrim odnosima s policijskim načelnicima.

Još je jedan bivši policijski načelnik nakon umirovljenja pokazao da je s Mamićem, simbolom lošeg u domaćem nogometu, bio u jako dobrim odnosima. Marijan Tomurad je od 2006. do 2008. godine bio načelnik PU zagrebačke. Već u to doba je bio u dobrim odnosima s maksimirskim vlastima, tako da ga se znalo vidjeti i na gostovanjima Dinama po Europi, a na domaćim je utakmicama bio gost u loži. S pozicije načelnika PU zagrebačke je smijenjen zbog pogreški u radu, a nakon umirovljenja ulazi u politiku, podržavajući listu Milana Bandića te kandidiravši se na njoj na lokalnim izborima. Uz to, Zdravko Mamić mu daje mjesto u skupštini Dinama, prestižnoj organizaciji kojoj se svi članovi niti danas ne znaju javno. A navodno se radi o “who is who” zagrebačke elite.

Nije Tomurad sam dobar s nogometnim strukturama. I njegov sin pokazuje izniman talent za suđenje, tako da je u tri godine od suca četvrtih liga došao do prvoligaške liste. Koliko je za to zaslužno iznimno znanje, a koliko je bio u milosti nogometnih moćnika – to je pitanje za neke druge ljude i institucije. Ono što je sigurno: mladi Tomurad nerijetko je gost lože u Maksimiru skupa sa svojim ocem na međunarodnim utakmicama Dinama.

Mamića i vrh nogometa do sada je bilo teško povezivati s u to vrijeme aktualnim policijskim dužnosnicima. Ali u ovo doba čak i to nije neki veliki problem. Treba se samo sjetiti utakmice Hajduk – Dinamo iz ožujka ove godine. Zdravko Mamić tada se potukao s Ivom Begom ispred pet policijskih načelnika, koji su sve to promatrali, neki i sa smiješkom. Tako se sve to odigralo ispred zamjenika ravnatelja policije Dražena Viteza, načelnika zadarske policije Nevena Paškalina, načelnika šibenske policije Ivice Kostanića, načelnika dubrovačke policije Tončija Radibratovića te ispred načelnika Uprave policije pri Ravnateljstvu, Krunoslava Borovca. Policija je tada digla prekršajnu prijavu po Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira, a ne po Zakonu o sprječavanju nasilja na športskim terenima, iako su sigurno mogli naći neke odredbe kako bi dobio kaznu i po navijačkom zakonu. Sud je mjeru zabrane dolaska na splitske stadione izrekao po ovom drugom Zakonu, tako da bi danas i Mamić trebao biti na listama huligana. Unatoč javnim prozivanjima BBB-a, Torcide i Armade, policija sve do sinoć nije odgovorila zašto je Mamić izostavljen s crnih lista. Tada je u emisiji Otvoreno sam načelnik Borovec, hijerarhijski zadužen za pitanje športskih natjecanja, pojasnio da zakon nije za sve jednak i da je Zakon baziran na gledatelje/navijače ne i na djelatne osobe u nogometnom klubu, što zvuči prilično protuustavno. Istaknuo je i kako Mamić ima samo jedan prekršaj sa stadiona, onaj iz poljudske lože, iako to nije točno. Naime, splitski sud je nedavno izvadio tri protupravna ponašanja Zdravka Mamića samo sa stadiona: jedan iz studenoga 2010. godine, kada je na Parku mladeži vrijeđao i provocirao gledatelje i izazivao nerede, zatim onaj iz kolovoza 2011. – kada se na Maksimiru sukobio s policajcima i vrijeđao ih, te posljednji incident na Poljudu. Borovec s druge strane do danas nije objasnio zašto i kako se Mislav Jukićčovjek koji nema niti prometni prekršaj, uspio pronaći na listi zabrana.

Zanimljiva je još jedna povezanost vrha policije i nogometa. Današnji glavni ravnatelj policije Vlado Dominić u vrijeme dok je bio na čelu Operativno-komunikacijskog centra MUP-a vodio je i nogometnu reprezentaciju policajaca. Kojoj je u nekoliko navrata Hrvatski nogometni savez potpomogao logistički i materijalno. Radilo se inače o vrlo dobrom sportskom timu, koji je na policijskim susretima bilježio dosta zapažene rezultate.

Dobar današnji odnos vrha policije sa Zdravkom Mamićom, odnosno nogometnim strukturama, teško je proglasiti bilo čime osim odlične suradnje. Sad je u potpunosti jasno kako se tek nakon umirovljenja policijskih dužnosnika može vidjeti tko je od njih bio u jako dobrim odnosima sa Zdravkom Mamićem, odnosno domaćim nogometom, kojeg je on personifikacija.

Damjan Raos Carić


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter