Još jedna Torcida vraća klub navijačima – poljski Gornik uvodi socios model

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Gornik Zabrze nogometni je klub iz Poljske, točnije iz regije zvane Šleska, 14 puta prvak zemlje, trenutno je šestoplasirani na ljestvici i prvi poljski prvoligaš u koji se pokušava implementirati socios model upravljanja kluba. Početkom prosinca prošle godine krenulo se u projekt uvođenja, kako ga poljski mediji nazivaju, “zapadnog modela” u svoj nogomet (njima prva asocijacija nije na “ulicu” koja preuzima klub mdash;op.u.). Prvi cilj projekta je da navijači, bili oni ultrasi ili simpatizeri, novčano pomognu klubu za koji navijaju, a drugi je, kada se skupi potreban novac, kupnja dionica kluba i ulazak u vlasničku strukturu i odlučivanje.

Financijski to izgleda ovako:
Mjesečna članarina: 20 zlota ( 4,8 eura ili 36,76 kuna)
Godišnja članarina: 240 zlota ( 57,3 eura ili 441 kuna)

Cilj je doseći brojku od 5 milijuna zlota (1.195.000 eura ili 9.189.000 kuna), odnosno iznad 20.000 članova. Zasad u dva mjeseca je učlanjeno 567 članova starosti od 6 mjeseci do 74 godine i to iz Poljske, Njemačke, Engleske i Švedske. U tom periodu najvažnija stvar za vrh udruge koji provodi ovaj model u djelo je prezentacija navijačima Gornika iz cijele Šleske i uživo im objasniti o čemu se točno radi. Sastanci su dosad održani u Zabrzu, Rudziemdash;Slaskie, Gliwicahmdash;Sosnicy i Krunowu a nastavit će se u Gliwicama, Rybniku, Zabrzu (na stadionu) i Tarnowskie Gory. Prema nekim podacima Gornik ima 700.000 deklariranih navijača u zemlji.

mdash; Zadovoljni smo s rezultatima, a inicijativa sve više daje ploda. Puno navijača nam šalje zahtjeve da žele biti naši članovi kao i tvrtke koje žele biti dio projekta. Puno je posla ispred nas, no mi smo optimistični. Ključna stvar će biti potpisivanje partnerstva između kluba i nas mdash; izjavio je glasnogovornik članova i navijača, Grzegorz Jacula.

Za kraj jedna zanimljivost: navijači prvog poljskog prvoligaškog kluba koji će imati upliv navijača u upravljanje se zovu Torcida, baš kao i navijači Hajduka, prvog hrvatskog prvoligaškog kluba, gdje navijači na demokratskim izborima članova biraju Nadzorni odbor.

.
Domagoj Mikulić


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email