Jedini derbi

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Naravno, jedini derbi, kojeg ove sezone imamo priliku gledat čak 7 puta. Jedan u superkupu, dva u kupu i četiri u prvenstvu. Pet ih je već odigrano. Prvi je donio Dinamu trofej superkupa boljim izvođenja penala, nakon igre u kojoj je Dinamo nešto malo bio bolji. Upravo je taj prvi susret bio preslik gotovo cijele ove polusezone oba kluba. Dinamo je ogromnim ulaganjem postigao očekivan rezultat u Hrvatskoj, loš u Europi, ali sa ne baš obećavajućom igrom, što se vidjelo i promjenom dva trenera. Hajduk je ostvario solidan rezultat sa sasvim solidnom igrom posebno ako se uzme teško stanje u kakvom se klub nalazi i trenutne mogućnosti ulaganja. Oba sastava od srpnja su se dobro promijenila.

DINAMO (4mdash;1mdash;4mdash;1) Migliore mdash; Jedvaj, Addy, Šimunić, Ibanez mdash; Ademi mdash; Soudani, Husejinović, Antolić, Fernandes mdash; Čop trener: Jurčić
HAJDUK (4mdash;3mdash;3) Kalinić mdash; Vršajević, Milić, Milović, Jozinović mdash; Anđelković, Pašalić (od 70. Sušić) mdash; Caktaš mdash; Kouassi, Mujan, Kiš (od 55. Tomičić)

Dva mjeseca kasnije, 14.09. sastavi su se već prilično izmjenili u prvom srazu u prvenstvu, kod Dinamo i novi trener, Ivanković umjesto Jurčića. Drugačiji i odnosi na terenu, kao i postavke. Za razliku od prvog dvoboja i 13.000 gledatelja u Maksimiru, Split je dočekao derbi sa 30.000 koji su nosili Hajduk do pobjede. U utakmici gdje je Dinamo bio praktički bez izgledne prilike, strijelac oba gola, bio je 18 godišnji Pašalić koji je 14 dana prije odbio transfer u Cataniju sa željom da igra u Hajduku. Valjda je i za to dobio nagradu sa neba, u vidu golova koji su ga lansirali u Chelsea.

Hajduk (4mdash;4mdash;1mdash;1): Kalinić mdash; Mikanović, Maloča, Milović, Jozinović mdash; Sušić, Pašalić, Kouassi (od 85. Maloku), Bukva mdash; Iluridze (od 73. Anđelković)mdash; Maglica (od 90. Milić).
Dinamo (4mdash;2mdash;3mdash;1): Sandomierski mdash; Pinto, Šimunović, Šimunić, Lima mdash; Ademi, Pamić (od 66. Halilović) mdash; Soudani, Sammir, Fernandes mdash; Beqiraj (od 71. Čop).

Nakon toga slijedi novi prvenstveni dvoboj u Maksimiru, u čudnoj atmosferi, čuvene “vaučerizacije”. Dinamo s trećim trenerom, Mamić umjesto Ivankovića. Oko 9.000 gledatelja, od toga čak 7.000 na Istoku gdje su se smjestile obje navijačke skupine. Remi u utakmici koja je mogla zadovoljiti one koji su željni nadigravanja, tv gledatelje, svekoliku javnost … Malo manje je zadovoljila one koji su željni više tehničkog i taktičkog znanja igrača. Velik broj baluna u bunar, krivih dodavanja, krivih postavljanja, uvjetovao je i velik broj prilika za pojmove uvijek borbenih i tvrdih derbija. Naravno, sve ovo je prvenstveno uvjetovano Tudorovim poimanjem baluna, otvoreno, napadački, ovaj put u sistemu 3mdash;5mdash;2. Hajduk je bio bolji u početku dok je igrao visoko u tom rasporedu (kada je i poveo), da bi ga Dinamo već u 20.minuti potisnuo u 5mdash;3mdash;2 i s vremenom okrenuo rezultat. Gol spasa od poraza donosi Hajduku Maglica u 92.minuti

Dinamo (4mdash;1mdash;4mdash;1): Zelenika mdash; Leko , Addy, Šimunić, Lima mdash; Ademi mdash; Soudani (od 87. Pamić mdash;), Brozović, Antolić, Fernandes (od 70. Beqiraj mdash;) mdash; Čop (od.85. Halilović mdash;).
Hajduk (3mdash;5mdash;2): Kalinić mdash; Nižić (od 78. Bukva), Maloča , Milović mdash; Vršajević (od 78. Bašić mdash;), Bradarić , Pašalić , Jozinović mdash; Sušić mdash; Kouassi , Iluridze (od 57. Maglica ).

Slijede dva dvoboja u Kupu gdje je Dinamo ostvario dvije pobjede. Prvu vrlo uvjerljivu sa čak 5mdash;0, nakon čega je uzvrat u Splitu bio samo formalnost (2mdash;1). Posebno zanimljiva je bila činjenica kako Hajduk može nakon samo 3 dana od utakmice u prvenstvu u susretu praktički istih momčadi pokazati tako različito lice i doživjeti tako katastrofalan poraz. Jednostavno objašnjenje je pražnjenje u trci da se izjednači prethodnu utakmicu. Tudor je to predosjetio pa je počeo opreznije, ali ni to nije bilo dovoljno. Daleko od igrača, sporo, neborbeno, kasnije i strah kad su kola krenula nizbrdo. Čudna utakmica sa čudnom atmosferom. BBB nisu došli na stadion, a Torcida je tribinu napustila u 20.minuti. Manje od 4000 je ostalo gledati. Tužno.

Dinamo (4mdash;1mdash;4mdash;1): Zelenika mdash; Pinto, Addy, Šimunić, Lima mdash; Ademi mdash; Soudani, Brozović (od 78. Halilović), Antolić (od 28. Pamić), Fernandes mdash; Čop (od 83. Rukavina).
Hajduk (4mdash;2mdash;3mdash;1): Kalinić mdash; Vršajević (67. Kiš), Maloča, Milović, Jozinović mdash; Bradarić, Pašalić (od 84. Anđelković) mdash; Iluridze (od 46. Bašić), Sušić, Bukva mdash; Kouassi.

U uzvratu u Splitu je bilo oko 10.000 gledatelja u najnezanimljivijoj utakmici od svih derbija. Nova pobjeda Dinama 2mdash;1. Stradao je Bencun, Mujana Tudor otpisao.

Hajduk (4mdash;1mdash;4mdash;1): Stipica mdash; Nižić (od 22. Mikanović), Maloča, Milić, Jozinović mdash; Bradarić mdash; Kouassi, Sušić, Pašalić, Bencun (od 37. Mujan, od 63. Iluridze) mdash; Kiš.
Dinamo (4mdash;1mdash;2mdash;3): Sandomierski mdash; Pinto, Addy, Šimunić, Lima mdash; Leko mdash; Antolić, Ademi (od 69. Ćalušić) mdash; Soudani (od 83. Beqiraj), Čop, Fernandes (od 60. Halilović).

I evo nas u šestom činu, pretposljednjem ove sezone. Trebao je ovo biti spektakl pred 35.000 gledatelja, prvenstveno zahvaljujući odličnom nizu Hajduka od sada već 18 utakmica bez poraza. Nažalost naša močvara nije dopustila spektakl, ubivši nogomet i sport po tko zna koji put. Kada Hajduk i ima nekakvu priliku se približiti Dinamu uplete se neka čudna sila koja djeluje na suce. Penal je to najubojitije oružje koje je pomoglo Istri i Osijeku da dođu do neriješenih rezultata (jednima suđen, u drugoj prilici nije), a Dinamu da pobjegne sa 6 na 10 bodova razlike. Sramota.

Dovoljno je pogledati tko sve nedostaje iz prethodnih susreta i prinova da se vidi koliko je Dinamo uzdrman. Jedanaest igrača koji su u optimalnoj formi bolji od trenutno raspoloživog sastava

Dinamo: Zelenika (Lokomotiva), Migliore (Argentinos Juniorsi), Jedvaj (Roma), Ibanez (Racing Argentina), Beqiraj (Changchun), Sammir (Getafe) ; teže ozlijeđeni Addy, Husejinović, Taravel, Pamić ; na Rukavinu se ne računa

Hajduk: Bukva (slobodan), teže ozlijeđeni Caktaš, Iluridze, Kalinić, na posudbi Mujan, Kiš

Tako da je i ovaj put prilično zanimljivo, s obzirom na okolnosti, u kakvim će sastavima istrčati klubovi na derbi.

Hajduk u Osijeku:

Hajduk (4mdash;1mdash;4mdash;1): Tomić mdash; Vršajević, Milović, Milić, Jozinović mdash; Anđelković mdash; Kouassi (od 92. Nižić), Sušić (od 70. Basha), Bradarić (od 38. Bencun), Andrijašević mdash; Maglica.

Vraćaju se nakon kartona Maloča i Pašalić, Stipica bi mogao na branku sa maskom dok Bradarić vjerojatno neće moći pa bi sastav Hajduka mogao biti:

Hajduk (4mdash;1mdash;4mdash;1): Stipica mdash; Vršajević, Maloča, Milović, Jozinović mdash; Anđelković mdash; Kouassi, Sušić, Pašalić, Andrijašević mdash; Maglica

Stipica je sasvim solidno zamjenio Kalinića i dobro je znati da iz Hajdukove škole i dalje izlaze odlični vratari. Zadnja linija je trenutno najbolji dio momčadi, posebno se to odnosi na zadnje braniče Maloču i Milovića, ali i odličnog Vršajevića. Jozinovićevo srce nadomjesti neke njegove nedostatke. Praktički ovaj dio trenutno nema dostojnih zamjena. Mikanović oscilira dok je Vasilj još nepoznanica. Anđelković se podigao u formi u zadnje vrijeme, ali još uvijek ima previše pogrešaka, krivih dodavanja. Ukoliko bi Bradarić mogao sigurno bi bio ispred njega u sastavu.

Tudor u zadnje vrijeme prakticira sustav 4mdash;1mdash;4mdash;1 koji se pretvori u 3mdash;5mdash;2 kod Hajdukova posjeda (koji je obično iznad 70%), gdje se Kouassi priključuje Maglici u vrhu napada, otvarajući prostor Vršajeviću, a Andrijašević ulaskom prema sredini otvara prostor na lijevoj strani Jozinoviću. Nažalost, nešto lošija forma (uzrokovana glavom) Sušića, i Anđelkovića mogu biti problem u ovoj utakmici Hajduku, jer treba visoki presing kakav je pokazao u prvih 20 minuta prvenstvene utakmice u Zagrebu.

Samo derbi je derbi, sa svojim specifičnostima, posebno kad se igra na Poljudu. Hajduk dobije onaj impuls sa tribine da ostavi zadnji atom snage (i još malo više) na terenu, dok isto često sputa igrače Dinama. Upravo takva je bila i posljednja utakmica na Poljudu. Tudor je tada postavio momčad više da razbija napade Dinama na sredini terena sa željom da zgusne prostor Sammiru. Nije bilo puno prilika. Hajduk je nakon prekida Bukve i spretnog strijelca Pašalića uplovio u sigurnu luku pobjede.

Dinamo na Poljud dolazi nakon dvije šestice u mreži Slavena i Istre. Slavena koji je prilično loš i Istre koja stalno skine gaće Dinamu iz ko zna kojih (a svi znamo) razloga. I tako Hajduk igra kontra cijele lige za razliku od Dinama koji često odmara bildajući prodajne cijene igrača statistikom, puneći im istovremeno samopouzdanje.

DINAMO: Ježina mdash; Pinto, Šimunović, Šimunić, Lima mdash; Cleyton, Ademi (od 68′ Antolić), Brozović mdash; Soudani, Čop (od 75′ Brodić), Fernandes

U dva posljednja susreta Dinamo je istrčao u sistemu 4mdash;3mdash;3 za razliku od uobičajenih 4mdash;1mdash;4mdash;1, znajući da igraju protiv protivnika koji im nisu imali ni želju nauditi. Teško da će na Poljudu takvo nešto pokušati, a ako i pokušaju, teško da će Hajduk dopustiti da se razigraju u tom sistemu, ostavljajući manjak igrača u sredini terena. Dinamo će najvjerojatnije istrčati u istom sastavu, ali sa povučenim Ademijem i nešto spuštenim Soudanijem i Fernandesom. Postoji mogućnost i da Antolić igra umjesto Cleytona (kao protiv Slavena), koji se i nije pokazao kao preveliko pojačanja za sada, dapače. Čop, Fernandes i Soudani su se raspucali na glinenim golubovima i najbolji su dio Dinama trenutno, dok je zadnja linija opterećena ozlijedama trenutno je najgori dio. Posebno se to odnosi na Šimunovića koji je i zadnji put kiksao kod oba gola Pašalića.

Očekuje se oko 20.000 gledatelja umjesto 35.000, koliko bi bilo da je u Hrvatskom nogometu cvijeće umjesto smeća. Nažalost, još jednom je HNS podsjetio kakva je organizacija kad se Dinamu dođe na zamislite samo 6 bodova razlike. U strahu su velike oči.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email