Jakov Bašić novo ime u Hajduku II

Foto: goriverhawks.com
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Jakov Bašić se priključio drugoj momčadi Hajduka u kojoj će i ostati ukoliko tijekom probnog perioda uvjeri struku da je toga vrijedan.

Polivalentan igrač koji može igrati beka, u vezi, ali i stopera, brat je blizanac Tome Bašića, a bio je i čest gost na utakmicama splitskog kluba dok mu je brat tu igrao.

Rođen 25.11.1996., visok 1.89m, može se reći da je bio pomalo u bratovoj sjeni i kroz “školu” – obojica su s 10 godina prešla iz Dubrave u Zagreb, ali Jakov kao kadet odlazi u Tekstilac-Ravnice, gdje provodi jednu i pol sezonu, prije nego što se vratio u Zagreb kao ulazni junior, te s bratom proveo pola sezone, nakon toga je Tomu uzeo Hajduk i posudio Rudešu da igra seniorski nogomet.

Jakov po svom priznanju nije bio još spreman za taj iskorak i nakon što je zadnju juniorsku sezonu bio standardan u Zagrebu (generacija Antona Krešića i Roberta Mudražije), odlazi na studij u SAD, dobiva stipendiju i upisuje se na University of Massachusetts Lowell, čija nogometna ekipa igra u America East konferenciji.

Već u prvoj sezoni briljira na toj razini, odabran jednoglasno u All-American rookie ekipu, te u 4 godine tamo, studirajući psihologiju, dolazi (što kao obrambeni igrač, što u vezi) do 67 nastupa uz 6 golova i 8 asistencija. Time je otvorio vrata drugim hrvatskim igračima – od kojih su mnogi u juniorsko/kadetsko doba imali zapažene uloge u Prvoj HNL. Uz Jakova najviše se istaknuo Ivan Blaškić, a uz njih su tamo još i Roko Prša, bivši rezervni vratar Hajduka B Patrik Gujić, Renato Kauzlarić, Dario Jovanovski i Ivan Abramović (bio na probi u Hajduku B).

Dobio je više priznanja na lokalnoj, regionalnoj i pan-američkoj razini, poziv za MLS Combine (“showcase” za igrače pred draft), a bio je u početnoj konkurenciji i za MAC Hermann Trophy koji se dodjeljuje najboljem igraču (i igračici) u sveučilišnom nogometu. Osim u sveučilišnom nogometu, odradio je i 7 utakmica u 2017. u Reading Unitedu (USL League Two), uz jedan gol – radi se o razvojnoj, “četvrtoj” ligi SAD-a.

U Split je došao već ranije te igrao futsal za Skalice 2017, ali sada će morati na drugoligaškoj razini dokazati da sve to što je postigao u sveučilišnom nogometu nešto vrijedi i u “pravom svijetu”, pokazati znanje i, nadaju se sigurno Hajdukovci, ostaviti i veći trag od brata, s kojim će usporedbe nedvojbeno krenuti od samoga starta.

MODD


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email