Izvršni odbor UEFA-e potvrdio promjene u Ligi nacija i naziv novog klupskog natjecanja

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

U Ljubljani je danas održana sjednica Izvršnog odbora krovne kontinentalne nogometne organizacije UEFA-e te su na istoj donijete i potvrđene razne odluke.

Sama sjednica zaista se odužila, prema predviđenom započela je u 13:30, a umjesto okončanja oko 17 sati, predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin pred medije je izašao tek malo prije 20 sati.

Saznali smo tako domaćine Lige prvaka za sezone 2020/2021 (St. Petersburg), 2021/2022 (Allianz Arena, Munchen) i 2022/2023 (Wembley, London).

Čeferin je pri objavi ovih odluka izjavio da je težnja pri donošenju istih bila da se finala igraju u velikim gradovima zbog divljanja cijena smještaja kada se finalne utakmice elitnog natjecanja dodijele manjim gradovima. Naglasio je da su u UEFA-i svjesni da će i u ovim velikim gradovima koji su izabrani za domaćine doći do porasta cijena, no da će s obzirom na svoju veličinu ipak navijačima nuditi i jeftinije opcije, što nije slučaj kod manjih gradova domaćina.

Stadion Ramon Sanchez Pizjuan bit će pak domaćin finala Europske lige za sezonu 2020/2021, dok je UEFA Superkup pripao Belfastu u kojem će na nacionalnom stadionu Sjeverne Irske Windsor Parku snage odmjeriti osvajači Lige prvaka i Europske lige.

IO je također donio odluku da će se nakon okončanja grupne faze natjecanja ovosezonskog izdanja Europske lige koristiti VAR sustav, kao i u ovosezonskom finalu Lige prvaka za žene (koje će se održati u Beču) te na Europskom prvenstvu za žene, koje se održava 2021. godine u Engleskoj. Također je potvrđeno da će novo treće kontinentalno klupsko natjecanje nositi naziv Konferencijska liga.

Prava žena

Čeferin je dobar dio konferencije posvetio i odluci Izvršnog odbora UEFA-e da savjetuje svim svojim savezima članovima da ne igraju utakmice u državama koje zabranjuju ženama ulazak na stadione. Na pitanje znači li to da će UEFA sugerirati Talijanima da Superkup ne igraju u Saudijskoj Arabiji, Slovenac je naglasio da UEFA nema moć donositi odluke u ime ostalih saveza kada su u pitanju njihova natjecanja, te da će usprkos tome glasno sugerirati da se, dok se stvari ne promijene, takve stvari izbjegavaju.

Liga nacija

Ono što se u medijima nagađalo po pitanju reformiranja novog UEFA natjecanja za reprezentacije, Lige nacija, također je potvrđeno. Prva liga od iduće će sezone imati četiri reprezentacije po grupi, te će time Njemačka, Poljska, Hrvatska i Island, čije su selekcije ispale iz prve lige u svojim grupama, ipak sudjelovati u prvoligaškom društvo Lige nacija i sljedeće sezone.

Konkretno, od sezone 2020/2021 prve tri lige (A, B i C) će imati po šesnaest reprezentacija, dok će četvrta liga (D) imati njih sedam. Ovim promjenama broj utakmica u Ligi nacija povećao se s dosadašnjih 138 na 162.

Izvlačenje skupina po ligama na rasporedu je trećeg ožujka u Amsterdamu, a kalendar natjecanja sljedeći:
1. kolo – od 03. do 05. rujna 2020.
2. kolo – od 06. do 08. rujna 2020.
3. kolo – od 08. do 10. listopada 2020.
4. kolo – od 11. do 13. listopada 2020.
5.kolo – od 12. do 14. studenog 2020.
6. kolo – od 15. do 17. studenog 2020.
Finala: od 2. do 6. lipnja 2021.

Detaljnije o cijelom sustavu kvalifikacija za EURO, ali i novom UEFA natjecanju koje će se igrati po regionalnim skupinama, a poslije univerzalno, kada krovna nogometna kuća objavi cijele dokumente.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter