Italija bez publike: HNS-ov autogol ili šamaranje mrtvog tovara?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Sinoćnja “čestitka” iz UEFAmdash;e po kojoj će se utakmica Hrvatske s Italijom igrati bez publike šokirala je domaću javnost, a navodno i HNSmdash;ovce te ljude u Hajduku. Šok je tim veći jer se sve odvilo samo dan nakon sastanka na kojem su pomirljivo došli predstavnici HNSmdash;a predvođeni Damirom Vrbanovićem i ponudili reprezentaciju u Splitu.

Čin sastanka dvojako je popraćen među domaćim ljubiteljima nogometa: jedni su smatrali da je Hajduk u cijeloj priči izdao ideale, jer se rukovao i sjeo za stol s mrskim neprijateljima. Smatrali su i da je Hajduk odustao od daljnje borbe protiv HNSmdash;a i da za njih sada više nema “nikih problema” kada su dobili Italiju u Splitu. U prilog tezi je išlo jako malo informacija iz Hajduka, ali to je već kronična boljka nedostatka strategije kriznog i ikakvog komuniciranja iz Hajduka. Pa tako nisu naišle na veći odjek izjave predsjednika Brbića i komentari iz Torcide i iz Udruge “Naš Hajduk” koje su bile prilično nedvosmislene po pitanju problema i zahtjeva u domaćem nogometu koji ovim nisu i neće biti pometeni pod tepih. Dio javnosti je prihvaćanjem darova Danajaca iz HNSmdash;a dobio potvrdu da u Hajduku ne žele čišći i pravedniji nogomet, nego je borba usmjerena samo na njih same.

Drugi dio javnost je pokušavao dokučiti što se dogodilo unutar HNSmdash;a da su ovako drastično promijenili odluku. U Veliku subotu Šukeru tek tako padne na pamet da u utorak hitno delegacija HNSmdash;a ode u Split i kao poklon donese Italiju i još tri susreta reprezentacije!? HNS koji godinama nije dao nikakvu službenu utakmicu Splitu, pa čak i ta Gruzija je bila na Poljudu samo jer je Maksimir bio zauzet. Dakle davanje Italije zbog nekog tjeranja inata ili dokazivanja da će domaći navijači napraviti nerede izgledao im je kao prilično nemoguć i nategnut scenarij. Smatrali su da je bitka koja se vodi izvan nogometnih terena, ona s politikom, dala plodove te je netko “pritisnuo” HNS. Je li pritisak bio samo oko reprezentacije ili i oko Zakona o sportu, izmjena Statuta i svih problema mdash; nadali su se tek vidjeti.

Sada kada je stigla kazna UEFAmdash;e malo je oni h koji vjeruju izjavi Damira Vrbanovića koju je sinoć dao za Jutarnji list:
mdash; Šokirani smo drakonskom kaznom UEFAmdash;e zbog pet ubačenih petardi i dva rasistička povika na utakmici s Norveškom, pogotovo jer je delegat utakmice u službeno izvješće za organizaciju napisao ‘excellent’.

Pogotovo jer su se upravo iz HNSmdash;a često znali “hvaliti” te danima prije izricanja kazni i sankcija iz UEFAmdash;e “pogoditi” kakva bi ona trebala biti. Bilo kako bilo, ako su se iz HNSmdash;a željeli narugati Splitu koji, zlobnici bi rekli ima najviše iskustva u organiziraju utakmica bez gledatelja, uspjeli su. Ipak, oni koji to tako gledaju sigurno ovim potezom imaju još lošije mišljenje prema HNSmdash;u, jer Hajduk je pokazao da ima želju za rješavanjem problema, a HNS, za sve one koji su uvjereni da su znali za kaznu, ovakvim pristupom da su i gori od onoga kakvog ih se u javnosti predstavlja. S druge strane Hajduku je sada dovoljno javno komentirati kako su očito u pravu kad kažu da vodstvo HNSmdash;a treba smijeniti, jer unatoč tome što je zdrav razum govorio da dolaze s figom u džepu, Hajduk nije odbio razgovore.

Ako su se iz HNSmdash;a pak narugali s onim koji ih je “pritisnuo” da se susret odigra u Splitu, tek tada su u problemima, jer bi time drastično izgubili naklonost i zaštitu koju trenutno uživaju.

Još je jedan problem iskrsnuo ljudima iz HNSmdash;a, naime, na susretu s Norveškom nisu uočeni huligani mdash; po Šukeru, Mamiću i Vrbanoviću najveći problem domaćeg nogometa. Nije ih bilo. Torcidaši i svi oni koji su tako izgledali (valjda mlađi od 40 godina s dalmatinskim naglaskom?) su zadržani na Lučkom. Boysi i tako imaju traume od Maksimira, pa su se tako na atmosferu požalili i reprezentativci jer nije bila “navijačka”. I nakon takve utakmice mdash; reprezentacija je drastično kažnjena. Zbog nacističkih povika? Nikakve baklje, bengalke i topovski udari mdash; nego zbog onih kojima je “Za dom spremni” način kako se podržava reprezentaciju. I tako smo svi sada saznali što je pravi problem UEFAmdash;i i da bi se izbacivanje s Europskog prvenstva moglo dogoditi zbog prevelikog hrvatstva, a ne navijačkog nasilja? Onima koji smatraju da će HNS pasti kad se ne plasira na veliko natjecanje, jer će presušiti novac s kojim kupuju svoj nedodirljivi status, sada znaju da im ne trebaju ni baklje, ni topovski udari, samo glasnice i ljubav prema operi “Nikola Šubić Zrinski” …

BI


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter