Istraga oko nelegalnih državnih potpora stopirala obnovu stadiona Real Madrida

Foto: fluminense.com.br
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Španjolski visoki sud izdaojeReal Madriduprivremenu mjeru zabrane radova na obnovi stadiona Santiago Bernabeu zbog istrage o nelegalnim državnim potporama koju provodi Europska komisija, te neispunjenih obveza iz 1996. godine, javlja goal.com.

Dok ne zavri istraga Eurospke komisije nema nastavka gradnje Foto: Real Madrid

Početkom godine iz madridskog kluba su prezentirali izgled novog stadiona koji je trebao imati trgovački centar i hotel, a za čiju rekonstrukciju se trebalo uložiti 400 milijuna eura. Još 2011. je Grad Madrid promijenio urbanističke planove i sve je bilo spremno za gradnju onoga što je predsjednik Real Madrida Florentino Perez opisao sljedećim riječima:

mdash; Želimo da to bude najbolji stadion na svijetu s maksimalnu udobnost, a za to biti jedna od ikona moderne arhitekture.Najbolji stadion, na jedinstvenoj lokaciji, koja će biti globalni simbol.Poseban, jedinstven i spektakularan stadion.

Cijeli posao je blokiran zbog tužbe ekoloških aktivista (Ecologistas en Accioacute;n AEDENAT) koji su prijavili klub zbog neizvršenja obveza preuzetih još kod zamjene i prodaje zemljišta s kojim su se riješili velikog duga iz 1991. godine, te su ocijenili da je Real, zbog toga što nije izgradio parking iz tog ugovora, dužan gradu oko 2.8 milijuna eura.

Sud je uvažio i činjenicu da je Real Madrid pod istragom Europske komisije zbog sumnje u nelegalne državne potpore. Podsjećamo, Real Madrid, o čemu smo već pisali, ima povlaštenu stopu poreza kao udruga građana (25%) umjesto (30%) kao ostale profitne tvrtke i klubovi (osim Barcelone, Osasune, Athletic Bilbaoa, Valencije, Elchea i Herculesa koji su isto predmet istrage), te zbog toga što je 2011. klub prodao gradu Madridu zemljište u centru grada za 22.7 milijuna eura, koje je 1998. godine vrijedilo 600.000 eura, a 2009. samo 500.000 eura.

Europska komisija je, kako javljaju španjolski mediji, odluku o nelegalnim državnim potporama trebala donijeti već u srpnju, ali se zbog promjena u Bruxellesu to još nije dogodilo. Ipak komisija je upozorila španjolsku vladu da i u proceduri za izradu novog Bernabea postoji sumnja da je sve povezano s njihovom istragom. Unatoč tome vlast u Madridu je 2012. donijela odluke na osnovu ugovora iz 2011. godine. Taj ugovor je potvrdio zamjene zemljišta, oprost dugova i izbrisao obveze koje je Real Madrid potpisao 1996. godine što je, prema mišljenju prvostupanjskog suda, povezano s istragom Europske komisije.

U Real Madridu smatraju da postupci pred Europskom komisijom nemaju veze sa stadionskim modifikacijama i najvjerojatnije će u sljedećih 10mdash;ak dana uložiti žalbu na ovu odluku.


Ivan Rilov, BI


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email