Inicijative za Dinamo odgovaraju koliko članova očekuju i kako misle uvest promjene u Dinamo

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Građanska inicijativa “Zajedno za Dinamo” već dugi niz godina ukazuje na netransparentno i nedemokratsko poslovanje GNK Dinama. Njihovoj borbi nedavno su se priključila četiri bivša nogometaša (Bišćan, Šokota, Marić i Šimić) okupljena u novu inicijativu “Za naš Dinamo”. Zanimalo nas je kako gledaju jedni na druge, te koji su daljnji koraci zajedničke borbe.

nogometplus.net – Koliko vidimo, podržavate inicijativu “Za naš Dinamo” – što točno oni donose u vašu borbu?

Zajedno za Dinamo (ZZD) –Podržali smo inicijativu jer traži demokratizaciju kluba i izbore prema načelu jedan član – jedan glas, kako, uostalom, nalaže i zakon o udrugama. Nema sumnje da oni borbi za demokratski Dinamo pridonose medijski kao poznate ličnosti i velika nogometna imena, ali i kao istinski Dinamovi navijači koji su prepoznali važnost demokratizacije kluba i približavanju vlastitim navijačima.

nogometplus.net – Kako oni, po vama, misle dovesti ili pomoći da do izbora u Dinamu i dođe?

ZZD– Razumljivo je da je jedan od koraka osvještavanje i upoznavanje javnosti sa situacijom u Dinamu. Međutim, rješenje sportske inspekcije koje nalaže kontrolnom uredu Grada Zagreba ispravak nepravilnosti i usklađivanja statuta kluba sa zakonima Republike Hrvatske, nedvosmislen je argument koji nužno mora dovesti do demokratskih izbora u Dinamu ukoliko je Hrvatska iole pravna država. Mogućnost svakoga člana da bira i bude biran nema alternativu i jedina mogućnost da to tako i bude su izbori.

nogometplus.net – Kako komentirate da su napravili novu incijativu, a ne se priključili vašoj?

ZZD– Protekle četiri godine ZZD je proveo u borbi za prava svih članova kluba. Mogućnost da “Za naš Dinamo” osim ideje izbora klubu ponudi i konkretnu budućnost znači i konkretnu odgovornost za klub. Stoga smatramo da je jedina opcija postojanje zasebne inicijative koja je spremna podržati izbore, a na izborima ponuditi konkretan sadržaj i za njega odgovarati. Mnogo smo puta rekli da je naš jedini interes vezan uz Dinamo klub svih članova. ZZD će na tom tragu ostati i boriti se za pravo SVIH članova kluba.

nogometplus.net – Surađujete li? Hoćete li surađivati? Kako?

ZZD – Odgovaramo i spremni smo odgovoriti svima koji Dinamu žele dobro, svima koji žele izbore u klubu po modelu jedan član – jedan glas i koji od nas traže bilo kakav odgovor vezan uz Dinamo.


nogometplus.net – Kažete da je prvi cilj skupiti “što više članova” – što to točno znači?

Inicijativa Za naš Dinamo (ZND) -Dinamo može imati 50 tisuća članova koji će biti spremni platiti 350 kuna godišnje članarine. To je cijena jednog boljeg restoranskog ručka. Klub treba imati i masovno članstvo i barem 15-20 tisuća gledatelja na svakoj utakmici. Pritom mislim na gledatelje s plaćenim ulaznicama, jer besmisleno je obezvrjeđivati ovakav proizvod ulaznicama za jednu kunu. Da bi do toga došli mora se puno raditi s navijačima i razvijati odnos koji je u posljednjih deset godina nestao, jer se klub poistovjećuje samo s jednom osobom koja sebe stavlja u prvi plan i ispred kluba. Ljudi to ne vole.

nogometplus.net- Kako mislite dovesti do toga da članovi zaista biraju svoje predstavnike u Dinamu po principu “1 član = 1 glas”?

ZND– Tako da klub prisilimo na zakonito poslovanje. Klub trenutno posluje po modelu koji je nezakonit, neodrživ i opterećen privatnim interesima. Institucije su svoje rekle. Drugostupanjsko rješenje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta dalo je za pravo članovima kluba da im se omogući biranje vodstva Dinama. Ako živimo u pravnoj državi, neka se to rješenje i poštuje. No, svjesni smo da će aktualno vodstvo kluba učinit sve da sabotira to rješenje, jer se boje izbora i demokracije. Notorna je činjenica da je Mamić kukavica koja se boji izbora. Ako je tako hrabar kako govori da je, neka raspiše izbore.

nogometplus.net – Kako mislite demokratske promjene uvesti u Statut kluba?

ZND– Mi tražimo provođenje zakona, a to je demokracija u udruzi GNK Dinamo za sve njene članove. Neka se raspišu izbori, za to postoje svi potrebni mehanizmi. Skupština kluba mora napokon početi funkcionirati po zakonu i raspisati izbore. No, svi znamo da su skupštinari nepokretne biljke u službi interesa jednog čovjeka.

nogometplus.net – Što mislite o akciji Zajedno za Dinamo, koja ima iste ciljeve kao vi? Planirate li s njima surađivati, te surađujete li već? Što mislite o njihovu angažmanu?

ZND– Inicijativa ZZD je učinila jako puno da raskrinka nezakonitosti u Dinamu. Dečki su napravili čudo! Hvala im na tome. Da nije bilo ZZD-a pitanje je bi li javnost otvoreno razgovarala o sukobu interesa i nezakonitom upravljanju, što su dugogodišnje pojave u Dinamu. Prije nego smo odlučili pokrenuti našu inicijativu razgovarali smo s puno građana, navijača i svih ostalih koji vole klub. Razgovarali smo i sa ZZD-om koji su nam objasnili zašto je članski model najbolja opcija za Dinamo. Spremni smo sjesti za stol sa svima kojima je stalo do Dinama i koji žele da naš klub bude uređen kao što su Benfica, HSV, Eintracht i mnogi drugi. Klubovi u kojima članovi imaju pravo biranja vodstva imaju najvjernije navijače i pune tribine. To želimo i mi.

BI


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter