Infantino: “Nogomet bez navijača očito nije isti”

Foto: Wikimeida
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino poslao je video poruku na adresu svih 211 članica svjetske nogometne organizacije. U njoj je najavio da će Vijeće FIFA-e na svom idućem sastanku predstaviti plan financijske pomoći na kojem administracija radi već duže vrijeme. Također je potvrdio da su stavovi svih dionika oko novog kalendara utakmica sve uravnoteženiji.

Osim toga FIFA će u bližoj budućnosti održati niz online diskusija sa svim svojim članicama te drugim dionicima kako bi se raspravljalo i došlo do prijedloga koji bi pridonijeli oblikovanju boljeg nogometnog sustava u budućnosti.

Infantino je u razdoblju povratka nogometnih natjecanja još jednom naglasio da zdravlje treba biti na prvom mjestu. Pohvalio je i napore koje je FIFA i ostala nogometna zajednica uložila kako bi zaštitila dobrobit svih sudionika.

Istaknuo je i da nogomet bez navijača nije isti te da je potrebno na siguran i odgovoran način, slijedeći upute javnih i zdravstvenih vlasti, raditi na njihovom povratku na stadione.

Cjelovita poruka predsjednika FIFA-e Giannija Infantina:

Dragi prijatelji,

Prije svega se nadam da ste vi, kao i vaše obitelji te prijatelji sigurni, dobro i zdravi. Iako smo udaljeni, ostajemo jedna momčad, a ujedinjeni podržavamo one koji su patili u ovom teškom razdoblju.

Slijedom moje posljednje poruke, želio sam iskoristiti priliku da vam dostavim ažuriranje u vezi s nekim aktivnostima u FIFA-i, počevši od zahvale Uredu Vijeća FIFA-e na njegovim aktivnostima u posljednja dva mjeseca.

Vidjeli ste medicinske preporuke koje smo izdali prošlog tjedna kako bi podržali plan puta za ponovni početak natjecanja, one uvijek imaju na umu najvažniji princip: Zdravlje je na prvom mjestu! Također mogućnost da u nacionalnim natjecanjima odobrite pet zamjena tijekom utakmice ima istu svrhu: zaštititi zdravlje – u ovom slučaju naših igrača.

Moramo zadržati javno zdravstvo kao prioritet, a da pritom ne zaboravimo na dobrobit igrača, službenika i svih koji sudjeluju u bilo kojoj nogometnoj aktivnosti.

FIFA vjeruje odluci koju ste donijeli ili ćete donijeti zajedno s vladama i zdravstvenim vlastima vaših zemalja. Nadamo se da vam alat za procjenu rizika WHO i naše smjernice mogu pomoći u donošenju najbolje moguće odluke.

Nogometna natjecanja su već u tijeku ili se spremaju ponovno pokrenuti u nekoliko zemalja. To nama, ali i svim ljubiteljima nogometa širom svijeta, daje nadu u budućnost. Međutim, također moramo razumjeti i poštivati ​​različite odluke, posebno od onih među nama kojima još uvijek treba više vremena da bi bili sigurni da se ponovno pokretanje može obaviti na siguran način za sve. Tolerancija i razumijevanje su važni, pogotovo ovih dana.

Podržavam – FIFA podržava – svakog od vas. Ne postoji jedan pravi odgovor na sve situacije. Svaka je zemlja različita te s različitim kontekstima i nitko bolje od vas ne zna najbolji način za rješavanje ovog ogromnog izazova.

Nemojmo zaboraviti da uvijek mora postojati mjesta za navijače. Nogomet bez navijača očito nije isti, ali trebamo biti strpljivi kada razmislimo o pravom trenutku kako bismo navijače vratili na stadione. I dalje ćemo neumorno, ali i diskretno te s poštovanjem, raditi na tome da prevladamo privremene mjere te da na siguran i odgovoran način osiguramo povratak navijača.

Dragi prijatelji … Ovo je vrijeme za zajednički rad, razmjenu iskustava i pomaganje jedni drugima. Upravo kroz ovu solidarnost naći ćemo i rješenja za oblikovanje boljeg nogometa za budućnost.

Potreba za pokretanjem vrhunskog klupskog nogometa razumljivo je prioritet, ali također moramo uzeti u obzir i nacionalne momčadi, ženski nogomet, niže i omladinske lige te osnovnu igru. Moramo pokazati jedinstvo u svim aspektima nogometa i osigurati da se nogomet može nastaviti u svojoj cjelovitosti. To nam je prioritet i naš plan financijske pomoći također će slijediti ovaj princip.

U konstruktivnom duhu savjetovanja kojim se nastoji osigurati korist za čitav nogomet, FIFA naporno radi na predstavljanju konačnog rješenja Vijeću FIFA-e u narednim tjednima.

Razvijamo sustav koji je upravljiv, ali i zasnovan na potrebama. Želimo da plan financijskih olakšica ima široki doseg koji uključuje ženski nogomet i koji djeluje na moderan, učinkovit i transparentan način. To znači imati čvrstu upravljačku strukturu, koja također osigurava odgovornost za način kako će se financijska sredstva rasporediti.

O još jednoj vrlo važnoj temi, a to je kalendar međunarodnih utakmica, sretan sam što vas mogu izvijestiti da smo također postigli dobar napredak. U dogovoru s različitim dionicima, bliži smo predstavljanju uravnoteženog rješenja koje uzima u obzir svačije izazove i potrebe.

Nekoliko sam puta spomenuo savjetovanje i ako iz ove situacije možemo izvući jedan pozitivan element, sigurno je da je zahvaljujući vama i putem FIFA-e, nogomet definitivno stvorio aktivan i zdrav kanal za dijalog i raspravu o svim aspektima našeg sport.

Dragi prijatelji… Prije nekog vremena rekao sam da bi ovo mogao biti trenutak za korak unatrag i razmišljanje. Zadovoljstvo mi je bilo vidjeti kako je nekoliko nogometnih administratora, rukovoditelja, ali i trenera te igrača istupilo i iznijelo svoje stavove. Imao sam nekoliko zanimljivih razgovora s mnogima od vas.

Kako bih nastavio ovaj kolektivni brainstorming, zakazati ću niz online diskusija kako bi se čuli svi vaši prijedlozi – kao i prijedlozi drugih važnih dionika.

Čvrsto vjerujem da se naša budućnost može oblikovati samo razgovorom o tome s vama, članicama FIFA-e. Jer vi ste FIFA. I mi ne možemo i nećemo donositi odluke na nekim sastancima iza zatvorenih vrata i među malom skupinom ljudi. Ta vremena su definitivno završena! Sad je vaš red. MIi želimo slušati vaše stavove o važnim temama kao što su budući međunarodni kalendar utakmica i natjecanja.

  • Kako bismo se trebali nositi s povećanim brojem utakmica odigranih od najboljih igrača? Koliko utakmica igrač može odigrati u sezoni?
  • Kako bi se naša natjecanja trebala organizirati u budućnosti, na razini FIFA-e, na nacionalnoj razini…?
  • I kako možemo bolje uskladiti kalendar i natjecanja između kontinenata, jer nogomet postaje sve globalniji?

U vezi s financijskim i upravljačkim aspektima, čuo sam i nekoliko zanimljivih prijedloga za široki raspon tema. Od ograničenja plaća do ograničenja transfernih naknada ili drugih mehanizama oporezivanja, pa sve do moguće obveze upravnih tijela, organizatora natjecanja i klubova da formiraju rezerve ili da daju doprinose u rezervni fond koji bi mogao biti od pomoći u potrebnim trenucima.

Osobno se zalažem za jasnije i strože financijske propise, nametanje pune transparentnosti i načela dobrog upravljanja, i to ne samo za sustav transfera, već za cijeli nogometni ekosustav. FIFA već čini puno posla na ovom području, čak i ako se suočavamo s nekim snažnim interesima koji se bore protiv naših stavova u vezi boljeg globalnog upravljanja u našem sportu. Dragi prijatelji, trebat će nam vaša puna podrška i predanost kako bismo prešli na sljedeću razinu dobrog upravljanja u nogometu na globalnoj razini.

Mislim da bi se o tim i drugim mjerama, projektima i idejama trebalo razgovarati na svim razinama. Znam da je to nešto što će pokrenuti intenzivnu raspravu, ali rasprava je zdrava i o tome bismo trebali razgovarati svi zajedno – dok zajedno stojimo u ovom teškom razdoblju.

Za svakoga od vas, dragi moji prijatelji, budite sigurni i dobro se brinite o sebi, svojim obiteljima i svojim prijateljima. Nastavimo raditi za bolji nogometu. Jer zajedno ćemo pobijediti. – zaključio je Infantino u svom obraćanju nogometnoj obitelji.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email